Boala partenerului de viață, motiv acceptat la divorț?

Cine și când poate cere divorțul din motive de boală

3008
2
Cine și când poate cere divorțul din motive de boală - 15ianfonddivort-1389797698.jpg

Articole de la același autor

Într-adevăr, actuala legislație permite divorțul din motive de boală, însă numai dacă se dovedește, în fața instanței, că starea sănătății unuia dintre soți face imposibilă continuarea căsătoriei.

Împreună, la bine și la greu, până când moartea ne va despărți! - așa sună angajamentul (ca să nu-i spunem jurământul), asumat de parteneri în momentul în care se hotărăsc să-și unească destinele prin căsătorie. Numai că, pe parcursul căsniciei, poate să apară frecușuri și probleme de tot felul, a căror soluție, din păcate, este, de multe ori, despărțirea. Lucrurile capătă o turnură și mai gravă când unul dintre soți se îmbolnăvește, iar celălalt, în loc să-l susțină moral și material în vederea însănătoșirii, consideră că tot divorțul este soluția.

Asupra unei situații de acest fel a dorit să atragă atenția astăzi o cititoare, teribil de afectată de atitudinea soțului fiicei sale în fața bolii acesteia: "Fiica mea are ceva probleme de sănătate, dar s-a îmbolnăvit după ce s-a măritat. În plus, nu e dusă cu capul, cum spune ginerele, are grijă de casă, face mâncare. Ginerele o tot amenință să-i ceară divorțul, pe motiv de boală. El vrea să plece din țară cu concubina și nu știe cum să scape de ea. Dacă ea ar fi fost de acord, divorțau la notar și se termina bâlciul. Așa, trebuie să se judece și, culmea, tot ea să pună actele de divorț! Cred că nu există om fără o suferință, ce s-ar întâmpla dacă toți soții și-ar întoarce spatele la greu și ar divorța? Este posibil să te oblige legea să divorțezi dacă ești bolnav? Eu n-am auzit așa ceva! Eu știu că soții trebuie să fie împreună și la bine, și la greu!"

Probe certe

Avocatul Aurel Glăvan a con-firmat că o formă de divorț reglementată de Noul Cod de Procedură Civilă este și cel din motive de boală. Însă, asta nu înseamnă că orice afecțiune poate să conducă în această direcție. Dim-potrivă, divorțul pe caz de boală poate fi cerut numai când starea sănătății unuia dintre soți face imposibilă continuarea căsătoriei. Mai mult decât atât, întrucât, în astfel de situații, legea obligă la administrarea de probe privind existența bolii și starea sănătății soțului bolnav, un astfel de divorț nu se poate produce în fața notarului, ci doar a instanței de judecată. Într-adevăr, urmare acestei forme de divorț, chiar și instanța nu trebuie să facă mențiune despre culpa unuia sau a ambilor soți pentru desfacerea căsătoriei.

Cine poate cere divorțul

Atenție, însă, divorțul din motive de sănătate poate fi cerut numai de către soțul a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei, nicidecum de către soțul sănătos, cum menționează cititoarea noastră. Potrivit avocatului, motivul pentru care doar acesta poate intenta divorțul este faptul că soțul prezumat a fi sănătos, are obli-gația de moralitate față de soțul bolnav și de a-i fi alături, conform jurământului depus la oficializarea căsătoriei.

Așadar, această formă de desfacere a căsătoriei rămâne la latitudinea soțului cu probleme de sănătate, iar despărțirea nu se bazează pe culpa vreunuia dintre soți. 

Comentează știrea

Misu
31 august 2017
Legalitate s-au....

Sint pot spune un nimeni daaaa.Sint imunodeficient.Sotia si copilul acestea ma chinuie ma bafjocoresc.Vreau din sufletul ramas sa pot divorta.Am vb cu un domn avocat ref la divort dar mi-a cerut o suma enormaaa.Pot divorta din motiv de sanatate.Sint fara probleme penale.Ma poate ajuta cineva.Doar sa pot scapa nimicai mult.Am acte medicale muuulte acte nu vb.

Paul
13 octombrie 2017
Daca as putea fi ajuta

SINT O PERSOANA INF HIV SI MA MINCAT PIELEA SA.MA CASATORESC LEGITIM SI ACUM SINT BATJOCORIT CHINUIT DE ACEASTA.BINENTELES POATE AM SI CAUTATO.PUTEAM SA RAMIN SINGUR MOARTEA MA GASEA ORICUM.ASTAZI DORESC CU DISPERARE DIVORTUL DAR DOMNI AV CU CARE AM VB CER O MULTIME DE BANI.SOTIA A FOST SI ESTE SANATOASA.AM INTELES DIN ARTICOL CA AS PUTEA DIVORTA DACA SINT BOLNAV IN ALTE CONDITI.DACA MA POATE AJUTA CJNEVA MA REF JURITIC MACAR SA MA INVETE PASI PT A PUTEA MEGE INAINTE CU DIVORTUL.NU VREAU NIMIC DOAR SA POT MURI LIBER CIND MI-O VENI SOROCUL.ALTFEL ACEASTA MA VA INPAIA INTRE TIMP DOAR SI DOAR DE DRAGUL SAL DE ASISTENT PE CARE IL ARE IN URMA HAND MEU. AJUTATIMA VA ROG SINT SINGUR.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.276 secunde