Clătite pufoase

384
Mai groase decât clătite românești sau cele franțuzești, dar mai subțiri decât cele americane (cu care sunt asemănătoare în compoziție dar nu și în proporții), clătitele pufoase sunt destinate exclusiv umpluturilor dulci. Așadar, un desert rapid, excelent pentru orice oră sau zi a săptămânii. Porții: 4 (8-12 clătite). Timp de preparare: 80 minute. Ingrediente: 500 ml iaurt, o cană lapte, 2 căni faină, 2 ouă, 5 linguri cu ulei, 2 plicuri zahăr vanilat, 5 linguri cu zahar pudră, un plic praf de copt (10 grame), un vârf de cuțit sare. Ingrediente pentru umplutură: dulceață sau gem, cremă de ciocolată (Finetti, Nutella, etc.), brânză de vaci îndulcită și vanilată, umplutură de mere pentru plăcintă, îngheată și/sau frișcă. Mod de preparare: Amestecați într-un vas ingredientele umede: iaurtul cu laptele călduț, uleiul și ouăle. Amestecați în alt vas ingredientele uscate: făina cu praful de copt, zahărul pudră, zahărul vanilat și sarea. Încorporați ingredientele uscate amestecând cu telul, în cele umede. Trebuie să obțineți un aluat lichid, dar gros și cleios. Dacă este prea gros, mai adăugați câteva linguri de apă sau lapte. Dacă e prea subțire, mai adăugați făină. Lăsați coca să se odihnească o jumătate de oră. Ungeți o tigaie (de preferință teflonată) cu puțin ulei. Turnați un polonic mediu de aluat și întindeți-l cu dosul polonicului. Coaceți clătitele pe ambele părți.Umpleți clătitele după preferință; rulați sau pliați. Clătitele duci și pufoase se servesc calde sau la temperatura camerei.

Iată și câteva trucuri pentru reușita clătitelor: Nu fă greșala să pui întâi ouăle și laptele și peste ele să presari făina în ploaie. Pune întâi făina, fă în mijloc o adâncitură și acolo toarnă ouăle, făina și uleiul. Amestecă-le dinspre centru înspre mijlocul castronului, încet, până se omogenizează. Calitatea componentelor, la fel de importantă: Dacă poți, alege întotdeauna ouă de casă. Colorează mai frumos, sunt mai hrănitoare, iar clătitele ies mai pufoase datorită albușului mai consistent. 

Dacă vrei clătite ceva mai slabe caloric, poți folosi lapte semi-degresat, însă în nici un caz complet degresat, căci vei pierde tocmai consistența pufoasă a clătitelor. Spune nu uleiului de măsline pentru că împrumută clătitelor din gust, la temperaturi ridicate. Iar dacă vrei umplutură dulce pentru ele, vei strica tot. Folosește ce este mai simplu, adică făină albă, fără agenți de îngroșare încorporați și ulei vegetal. Clătitele clasice nu trebuie să crească. Se schimbă situația dacă vrei clătite americane.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 14 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Joi, 13 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Prăjitură ieftină cu mere
Pagina a fost generata in 2.607 secunde