Medicul de gardă

Cum debutează diabetul de tip 1

387
Cum debutează diabetul de tip 1 - mediccumdebuteazadiabet-1398795012.jpg

Articole de la același autor

"Dacă un părinte are diabet 1, e posibil ca și copiii să-l moșteneacă și să facă boala asta? Știu doi copii cu diabet, fără ca părinții să fie bolnavi de așa ceva. Rog medicul să mă liniștească, mi-e teamă, la câte boli dau și peste copii, în ziua de azi. La ce să fiu atentă, cum se arată boala asta la copii și de ce apare la vârste atât de mici?" (Lucia Popescu).




Dr. Ecaterina Marga, medic primar pediatru în cadrul Clinicii Homeomed, ne-a explicat că dia-betul zaharat de tip 1 își face debutul brusc, în copilărie sau la adultul tânăr. Tocmai de aceea se mai numește  și diabet juvenil. Referitor la cauzele care duc la dezvoltarea acestei boli, cu toate că nu sunt pe deplin lămurite, totuși, s-a constatat că factorul ereditar ar juca un rol însemnat. Pentru a înțelege cât de cât cum stau lucrurile, medicul precizează că diabetul de tip 1 poate duce la scăderea dramatică, chiar până la dispariție, a secreției de insulină. Din fericire, studiile arată că circa 10% din pacienții diabetici au acest tip de boală. 


De precizat că diabetul este o afecțiune în care nivelul de glucoză din sânge crește exagerat, ducând la un deficit de insulină, substanță secretată de pancreas.


Terapia cu insulină, esențială.
Partea bună este că terapia cu insulină îi ajută și pe copiii mici diagnosticați cu diabet juvenil să aibă o viață normală. Totul este ca părinții să nu amâne prezentarea la medic, mai ales dacă deja există în familie persoane cu această boală. Nu de alta, dar și alimentația joacă un rol esențial în ținerea sub control a diabetului. Practic, dieta persoanelor cu diabet de tip 1 trebuie să fie slabă în grăsimi, fără colesterol, sare sau zahăr, dar cu mai mulți carbohidrați, precum pâinea integrală sau pastele, fructe și legume. Acest tip de dietă va ajuta pacientul să își mențină un nivel bun al zahărului în sânge, precum și o tensiune arterială optimă, totul este să nu facă rabat de la recoman-dările medicului.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 14 Aprilie 2014
Stire din Sănătate : Sfaturi pentru diabetici
Miercuri, 12 Februarie 2014
Stire din Sănătate : Care sunt simptomele diabetului  la copii
Pagina a fost generata in 1.2127 secunde