Cum ne "omoară" semafoarele în Constanța

2938
5

Conducătorii auto constăn-țeni se întreabă de ce la nivelul altor primării din țară (București, Timișoara, Cluj, Brașov etc.) a existat interes pentru sincronizarea semafoarelor de-a lungul marilor bulevarde, iar la Constanța, nu?
"Sistemul «undă verde» a fost luat în calcul de mai multe ori și la Constanța, însă prioritățile primăriei nu le stabilim noi!", precizează comisarul șef al Poliției Rutiere Constanța, Constantin Dancu.
În replică, primăria susține că sistemul figurează în planul integral de dezvoltare ca proiect pe bani europeni, însă nu a fost încă depus pentru finanțare.

Avantajele sistemului
Practic, "unda verde" ar da posibilitatea participanților la trafic să ruleze pe culoarea verde a semaforului de la un capăt la celălalt al unui bulevard sau străzi. Un lucru dorit de oameni, având în vedere că numărul de mașini a crescut foarte mult în ultimii ani, pe când infrastructura a rămas cam aceeași. Numai cine nu este implicat în trafic nu știe care este efectul opririi vehiculelor la toate semafoarele (foarte apropiate între ele) existente de-a lungul bulevardelor constănțene. Sătui de cozile infernale care se formează în spatele liniei de oprire, de blocajele inevitabile, oamenii cer primăriei "să scoată de la naftalină acest proiect și să-l pună în practică. La București, s-a putut, la Cluj, la fel, mai sunt o grămadă de mari orașe care se laudă că circulă civilizat pe cele mai aglomerate bulevarde. Vrem și la Constanța așa ceva, mai ales că avem litoralul, vin atâția turiști, iar nebunia, vara, pe șo-sele este maximă!" (Mihai Zincă).
"În București au făcut o grămadă de pasaje din fonduri europene, sensuri giratorii, se circulă mult mai bine. Pe când, la Constanța, trebuie să-ți nenorocești mașina la toate stopurile, plus că pierzi atâta timp la cozi și blocaje. E așa de greu să dea undă verde măcar pe Lăpușneanu și pe Tomis? Ar ruina bugetul?" (Silvian Bucur).
"Unda verde e soluția pe Lăpușneanu, sunt semafoare foarte multe, vine vara, o să fie prăpă-dul și mai mare!" (Dorina Sultan).

Poliția Rutieră susține proiectul
Comisarul șef al Poliției Rutiere Constanța, Constantin Dancu, ne-a explicat, ca specialist, că sincronizarea semafoarelor de-a lungul unui bulevard presupune și alte amenajări, din cauză că există foarte multe treceri de pietoni între semafoare: "Noi, Poliția Rutieră, ne-am dori lucrul acesta, având în vedere că s-a făcut și un studiu de trafic, în cadrul căruia s-au stabilit clar valorile de trafic și fluxurile, ca și elementele ajutătoare pentru impunerea unei unde verzi. Toate aceste elemente sunt în favoarea introducerii acestui sistem".
Referitor la bulevardele care s-ar preta la acest sistem, șeful Poliției Rutiere consideră că "Alexandru Lăpușneanu" și "1 Mai" ar trebui să fie prioritare.

Lucrarea impune un minim de amenajări
Referitor la costuri, comisarul șef apreciază că lucrarea nu presupune costuri foarte mari, practic, ar trebui puse niște semafoare intermediare cu buton pentru pietoni. Mai mult, a confirmat că acest proiect a fost repus de câteva ori pe tapet, însă prioritățile orașului le stabi-lește administrația locală: "Am văzut că acum fac niște sensuri giratorii, care se realizează într-un timp scurt și rezolvă problema pe moment. Pe când, pentru finalizarea unui sistem undă verde, e nevoie de circa patru-cinci luni, lucrarea presupunând un segment mai lung de amenajări".

Proiect în stand by…
Potrivit directorului executiv al Direcției de Programe și Dezvoltare din cadrul Primăriei Constanța, Ani Viorica Merlă, acest sistem de fluidizare a traficului rutier este trecut în planul integral de dezvoltare ca proiect pe bani europeni, însă nu a fost încă depus pentru finanțare, deocamdată fiind pe lista de așteptare.



Comentează știrea

V.
12 aprilie 2012
Nu stiu ce anume va mira

Am facut,impreuna cu zeci de vecini, sesizare pt 1o trecere de pietoni-e aprobata acum aproape 11 luni!!2, amendarea celor care fac custi ilegale de caini pe langa blocuri de vreo 4-5 lunisi altele...oricum absolut nimc nu s-a rezolvat;PRIMARIA ,INSPECTORII SI ANGAJATII LOR NU FAC NIMIC..1, trecere de pietoni aprobata de 11-12 luni-si unii vecini au facut cerere de vreo 2-3- ani!2,aceleasi haite de caini in peninsula pe langa catedrala ortodoxa si catolica-de nu pot sa merg acolo fara frica;3, aceiasi caini pe langa toate blocurile din cartier desi ar fi trebuit distruse custile ilegale de caini si cei care au facut custi amendati -pt ca au semnat aproape 100 vecini de cartier!!ar mai fi si altelerdar la aceste probleme primaria nu a raspuns cu absolut nimic,nicio masura ,absolut nimic de 1 an de zile !!ASA CA NU VA MIRATI DRAGI CONSTANTENI, ACEASTA PRIMARIE SI ADMINISTRATIE NE SFIDEAZA TOTAL!

pufy
12 aprilie 2012
cum?

nu este posibil cum inspectorii primariei nu se ocupa ? chiar sunteti neseriosi doar nu vreti sa se ocupe personal mazare el este in insule se da cu liana si acolo sunt si semafoarele sicronizate,sunt treceri de pietoni sau sa dus sa faca si acolo case pt. tigani

admirator
12 aprilie 2012
pai, degeaba

fac sensuri giraorii, daca punctele cu adevarat importante sunt tpt cu semoafoare. Si prost reglate! Vezi Aurel Vlaicu. Semaforul de la intersectia cu "Cumpenii" (nu "cumpeni" cum scrie pe pacutele primariei) este inca dereglat si inutil, in timp ce tot bulevardul este plin cu sensuri giratorii. Dar, sigur, "unda verde" trebuie doar pe chestiil;e centrale, de ce ar exista pe "centura ocolitoare"... Dar limitatoarele de viteza la trecerile de pietoni de ce nu se mai pun? Beizadelele (si primaru) vitezomane vor "camp liber" de manifestare? Pun pariu ca daca exista un astfel de dispozitiv la intersectia de linga teatrul Fantasio, batrinul ala raminea cu picioare! Si multe alte accidente (unele mortale) nu ar fi avut loc.

dan_cluj
12 aprilie 2012
constanta, orasul de la fundul tarii

Cu o asemenea caricatura de primar, la vara am sa merg direct la bulgari si am sa fac ceva (cenzurat) pe Constanta, Mamaia si toata golaneala din sud! In Cluj, daca o tii cu 45km/h de la aeroport pana la iesirea spre Campia Turzii, prinzi absolut toate semafoarele pe verde! La fel se intampla si in Oradea, Baia Mare, Satu Mare, etc...nu doar in orase mari.

ggnt
12 aprilie 2012
Politistii hoti acorda liber ..la furat

In atentia APC, SRI ,POLITIA TRANSPORTURI POLITIA DE FRONTIERA,POLITIA ROMANA De ani de zile bunurile proprietate publica si vagoanele CFR sint devalizate de infractori fara nicio interventie din partea autoritatilor ori sub obladuirea lor. Astfel pe 11 aprilie aproximativ orele 4 a fost observat la furat un infractor Dragos, fost muncitor CFR, identificat de politisti, care cu o bara de metal lovea in vagoane incercand in vazul lumii sa dezmembreze componente de fier din vagoanele de pe sirul exterior aflat chiar langa gardul portului. Profitand de larma muncitorilor in greva de la APC inculpatul a lovit componentele vagonului in zona despartitoare facand probabil de mai mult timp aceste infractiuni in forma continuata Fiind vazut infractorul desi beat a luat brusc masina si a incercat sa dea peste persoana care l-a surprins in flagrant, proferand injurii de parca ar fi fost scapat dintr-un spital de psihiatrie Politistii din port sesizati s-au indreptat catre locul evenimentului si l-au gasit si identificat pe infractor si incredibil nu numai ca nu l-au luat la sectie si nu i-au intocmit dosar penal pentru distrugere proprietate publica si furt , pentru tentativa de lovire si violente, pentru tulburarea linistii publice ci socant ! l-au acoperit si si-au cerut scuze in numele lui, au zis ca-l vor sanctiona si dupa 5 minute acesta era liber.. la furat. Sesizati la randul lor bodyguarzii de la poarta 1 (2) cu echipa mobila – alti 2 agenti de paza, langa care se petrecusera toate acestea in timp ce echipa "mobila" se "odihnea" la poarta n-au luat absolut nicio masura desi infractorul si-a facut aparitia chiar la poarta. Politia de frontiera a fost sesizata de asemenea iar unul din cei 2 agenti de politie sesizati l-a "invitat" pe infractor in biroul politiei pentru "cercetari" cu rezultatul probabil zero. Politia municipiului a declarat prin agentul de serviciu ca nu este in competenta sa evenimentul, fiind un caz al politiei rutiere. Dupa ce toate aceste organe ale statului "si-au facut datoria " zgomotele metalice la vagoane ..continuau.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4462 secunde