Psihologul te ajută

Cum să iei distanță față de "persoanele negative"

1178
1
Cum să iei distanță față de

Articole de la același autor

Nu se poate să nu fi simțit în apropiere, în anumite împrejurări, persoane neplăcute, care transmit energie negativă asupra tuturor. Este vorba despre așa-numitele "persoane toxice" sau "persoane negative".

Ni se întâmplă, de multe ori, să fim înconjurați de oameni care au darul de a-i supăra, deruta, demobiliza pe cei din jur, cu "sămânță de scandal" din belșug. Iar odată intrat în sfera influenței lor negative, vei simți că nu mai ai aer. Potrivit psihologului Alina Pandrea, tocmai ai avut "plăcerea" să faci cunoștință cu oameni din categoria persoanelor denumite, în psihologie, toxice sau negative. Iar după câteva reprize de colaborare cu asemenea indivizi, nu mai trebuie să-ți confirme nimeni că problemele nu sunt la tine.

Se plâng non-stop

De regulă, astfel de persoane nu pot fi încadrate într-un anume tipar, pentru că unele au obiceiul de a se plânge non-stop, din orice. Altele sunt anxioase și reușesc să trans-mită această stare și celor din jur. Altele sunt veșnic nemulțumite de tot și de orice și se plâng că nimeni nu reușește să le înțeleagă. Partea dificilă este că, având sămânță de scandal, pot izbucni oricând, de par-că ar căuta conflictele cu lumânarea.

Tot în categoria persoanelor toxice intră și "pesimiștii de profesie", care încearcă să transmită asta și celor din jur. Iar lista ar putea continua.

O "pacoste" pentru familie

"Cumnata mea este o femeie foarte greu de suportat. Îi tună și-i fulgeră din orice, e mereu pusă pe scandal, nimic nu-i convine, se plânge tot timpul, numai ea are dreptate, e încruntată, ce mai, îți taie cheful de viață. Partea rea e că împărțim aceeași curte și îmi transmite multă energie negativă, pur și simplu n-o mai suport. Nici nu pot s-o evit la nesfârșit, s-ar supăra toți, dar e o pacoste pentru familie. Aș vrea să mă ajute psihologul cu niște sfaturi, cum s-o tratez pe femeia asta veșnic supărată și nemulțumită, culmea, fără motive adevărate" – ni s-a confesat o cititoare, care nu suportă să fie manipulată la nesfârșit, de propria familie, de dragul liniștii în casă.

Nu vă lăsați manipulați

Astfel de cazuri nu sunt deloc rare, mulți asemenea oameni tortu-rându-i psihic pe cei din jur, arată psihologul, care precizează că ris-cul cel mai mare este să ne lăsăm în voia unor asemenea indivizi egoiști. Așadar, nu este spre binele celor din jur să se lase veșnic manipulați de persoanele negative, dimpotrivă, ar trebui să se impună în fața lor. Iar un prim pas îl reprezintă efortul de a-și păstra siguranța de sine și de a fi categorice cu ele.

"Strategia țestoasei"

Dacă, totuși, situația ne obligă să comunicăm cu o persoană negativă, psihologul ne recomandă să păstrăm o distanță de protecție față de aceasta, să interacționăm cu ea în mod limitat , să nu ne permitem apropieri, glume sau familiarități. Adică, să-i răspundem ferm, dar politicos. Și în niciun caz să nu-i permitem să ridice tonul, să trântească sau chiar să ne lovească. Este ceea ce, în psihologie, se numește "strategia țestoasei" - adică, se îmbracă o carapace de protecție. Numai așa ne putem apăra și menține distanța față de cei care ne secătuiesc de resurse, chiar dacă fac parte din familie. Iar atitudinea de autoapărare trebuie menținută și după ce considerăm că lucrurile sunt un pic mai suportabile. Deci, nu trebuie să ne lăsăm impre-sionați și să ieșim imediat la o cafea cu cel care, atâta amar de vreme, ne-a torturat psihic. Un simplu salut de politețe este suficient, dacă altfel nu se poate. Nu le facem confidențe nici atunci când poate ne gândim că am scăpat de pericol, căci orice informație în plus ar putea fi utilizată împotriva noastră. Cu alte cuvinte, persoanele negative trebuie evitate, în limita posibilului.

Comentează știrea

how much will beats by dre cost on black friday
19 noiembrie 2013
how much will beats by dre cost on black friday

Slippery physique parts are added attractive and make the loving extra spicy. You possibly don possess a sauna at residence and can more than most likely be in a gym or well being spa exactly where any individual could walk in at any time, which will increase the stress. how much will beats by dre cost on black friday http://www.web-hosting-report.com/blackfriday/how-much-will-beats-by-dre-cost-on-black-friday.html

Articole pe aceeași temă

Joi, 31 Octombrie 2013
Stire din Sănătate : Noi schimbări pentru psiholog
Pagina a fost generata in 0.5081 secunde