Cum se determină punctul de pensie

565

Articole de la același autor

"Punctul de pensie nu e unul și același pentru toți pensionarii sau contează și unde ai muncit?" (Elena Bulgaru).

v v v

Valoarea punctului de pensie se stabilește, evident, prin Legea pensiilor - precizează Mihaela Crivea, expert în probleme de muncă. De exemplu, la data intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, adică în 2010, valoarea punctului de pensie era de 732,8 lei.

Doamnă Bulgaru, specialista consideră că neînțelegerile pe care le acuzați ar putea fi cauzate de faptul că începând cu 1 ianuarie 2012, valoarea punctului de pensie trebuie indexată anual cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, înregistrate în anul precedent. Dacă unul dintre acești indicatori este pe minus, la stabilirea valorii punctului de pensie se ia de bază indicatorul cu valoare pozitivă, iar când ambii indicatori au valori negative, se păstrează ultima valoare a punctului de pensie. Or, exact această formulă de indexare a fost gândită pentru ca valoarea punctului de pensie să nu scadă.

Perspective optimiste

Dacă e să ne luăm după legislația actuală, specialista a ținut să dea o veste bună pensionarilor care nu știu că, începând cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se va indexa anual cu 100% rata inflației, la care se va adăuga 45% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, înregistrate în anul precedent. Dacă e să ne luăm după… gurile rele, s-ar părea că viitorul nu este așa de roz în privința punctului de pensie. Rămâne însă de văzut cum vor evolua lucrurile, conchide specialista. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2247 secunde