Cununia civilă, musai după zece zile de la depunerea actelor?

16702
Cununia civilă, musai după zece zile de la depunerea actelor? - 28iuniefondcasacasatoriilor-1372442019.jpg

Articole de la același autor

Pentru cei care doresc să-și întemeieze o familie, un pas important este căsătoria civilă. De regulă, oficierea se face după zece zile de la depunerea dosarului la Oficiul Stării Civile. Ce se întâmplă dacă intervin situații neprevăzute și nu se poate respecta acest termen, aflați în continuare.

Pentru înlăturarea oricărui dubiu, Rodica Crăciun, șefa Serviciului de Stare Civilă Constanța ne-a explicat că oficierea căsătoriei civile se face, potrivit legii, abia după scurgerea termenului de zece zile de la depunerea dosarului la Oficiul Stării Civile. De menționat că această perioadă cuprinde atât ziua când a fost făcută declarația de căsătorie, cât și cea în care se oficiază evenimentul. Cum viața este plină de neprevăzut, iar acest termen nu poate fi întotdeauna respectat, Diana Varga ar dori să știe de ce sunt necesare fix zece zile pentru oficierea evenimentului, din moment ce dosarul este în regulă?: "Cred că ține de birocrația românească!".

"O săptămână nu e suficient?"

Că termenul de încheiere a căsătoriei nu ține pur și simplu de birocrație, ne-a explicat șefa Stării Civile, care a precizat că acesta nu a fost stabilit întâmplător. Astfel, în interiorul celor zece zile după depunerea dosarului se desfășoară o procedură complexă de verificare a tuturor actelor. Chiar dacă unii percep aceste lucruri drept niște formalități, în realitate, volumul de muncă al celor de la Starea Civilă este foarte mare. În plus, există nenumărate cazuri când se constată neconcordanțe între situația reală și documentele din dosar, la acea dată, ale viitorilor miri.

Înțelegere pentru situațiile deosebite

Chiar dacă legislația este clară, Rodica Crăciun precizează că legiuitorul s-a gândit și la situațiile excepționale care pot interveni și în viața tinerilor care și-au depus documentele pentru căsătoria civilă. Iar situațiile speciale obligă fie la devansarea termenului de zece zile, fie la depășirea acestuia. Cât privește derogările pentru oficierea cununiei, acestea se acordă tot cu respectarea legii și în condiții excepționale, nicidecum în funcție de mofturile însurățeilor.

Derogarea, în două situații!

Cu toate că, în principiu, termenul de zece zile trebuie respectat cu sfințenie, există posibilitatea oficierii cununiei civile și în regim de urgență. Acest tip de derogare se acordă și din motive severe de sănătate: de exemplu, viitoarea soție este însărcinată și urmează să nască înainte de expirarea celor zece zile de la data depunerii dosarului de căsătorie.

Tot în cazuri excepționale, legea mai permite oficierea căsătoriei și după trecerea celor zece zile (dar numai până la expirarea perioadei de valabilitate a certificatelor medicale, iar după expirarea valabilității acestora, viitorii soți sunt obligați să depună noi certificate medicale referitoare la starea sănătății lor). Poate fi vorba, de exemplu, de o boală care l-a țintuit la pat pe unul dintre parteneri, dar care nu i-a afectat sănătatea mentală sau dacă s-a impus internarea acestuia în spital.

Urgența costă

Pentru situații excepționale, adică înainte de expirarea celor zece zile prevăzute de lege, căsătoria se poate încheia numai cu aprobarea primarului localității în care aceasta se oficiază. Taxa de urgență este de 150 de lei, la care se adaugă cei doi lei reprezentând costul oficierii unei căsătorii la termen.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1626 secunde