Cum te pui la adăpost înainte de a cumpăra o casă

559
"Nu e prima dată când fac antecontract de vânzare-cumpărare și nimeni nu mi-a spus că trebuie să-l înscriu în Cartea Funciară. Acum vreau să cumpăr o casă și trebuie să mai plătesc și taxa asta. Mă ajută la ceva sau e o formă să mai aducă niște bani la buget?" (Tiberiu Vasile).

Recomandare, nu obligație!

Nu este vorba despre vreo… găselniță, căci noua legislație în materie civilă recomandă înscrierea antecontractelor în Cartea Funciară. Atenție, doar recomandă, nu și obligă în acest sens. Potrivit notarului Elena Ionescu, pentru asta, un astfel de act trebuie să îndeplinească două condiții: să fie încheiat în formă autentică (legalizat de un notar) și să includă un termen de încheiere a tranzacției. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, oricare dintre cele două părți poate înscrie documentul în Cartea Funciară.

În folosul cumpărătorului

Practic, un contract de vânzare-cumpărare reprezintă o promisiune pentru o tranzacție. Obligatoriu, acesta trebuie să cuprindă un termen până la care se va încheia tranzacția, poate să prevadă sau nu achitarea unei sume de bani, ca avans. Astfel, dacă vânzătorul se răzgândește, iar antecontractul a fost înscris în Cartea Funciară, avansul plătit de cumpărător se constituie ca o ipotecă legală în favoarea sa (are dreptul de a urmări sau executa silit bunul pentru a-și recupera suma plătită). În plus, un antecontract rămâne înscris în Cartea Funciară timp de șase luni de la expirarea termenului stabilit de cele două părți (timp în care cumpărătorul sau vânzătorul se pot adresa instanței pentru nerespectarea clauzelor contractuale de către cealaltă parte), iar după șase luni, acest act poate fi radiat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Februarie 2013
Stire din Diverse : Cum aleg locul de amplasare a piscinei?
Pagina a fost generata in 0.2397 secunde