De ce se înfricoșează pisicile

264
De ce  se înfricoșează pisicile - deceseinfricoseaza-1401286329.jpg

Articole de la același autor

"Am o pisică de rasă și, de câteva zile, și o maidaneză. Mi s-a făcut milă de ea, se pripășise în fața porții și am luat-o în casă. Problema e că dacă ne intră cineva străin în casă, maidaneza fuge și se ascunde, abia o mai găsim. Care să fie cauza? De ce se înfricoșează pisicile obișnuite, fără să le faci rău?" – Natalia Vicol.

v v v

De regulă, pisicile care nu trăiesc într-o familie sau în preajma oamenilor sunt mult mai speriate când se trezesc în acea comunitate, explică medicul veterinar Gheorghiță Mureșanu. Referitor la cele maidaneze, evenimentele neplăcute pe care le-au avut în viața de pe străzi le face mult mai timide și sperioase. Însă, frica de oameni se poate datora și moștenirii genetice, pisicile fără stăpân fiind puse în situația de a se lupta, ceas de ceas, pentru a-și asigura supraviețuirea, atâta timp cât nu sunt în grija unor iubitori de animale.

Pe de altă parte, până și pisicile foarte sociabile se pot speria, la un moment dat, de o persoană străină, după o experiență neplăcută cu ea, moment care li s-a întipărit adânc în memorie și le face teribil de suspicioase.

Cum arată o pisică speriată. Comportamentul unei pisici temătoare, care intră în panică la vederea unor fețe necunoscute și nu numai poate fi recunoscut dacă aceasta are pupilele dilatate, dacă i se ridică părul, dacă inima îi bate rapid și gâfâie. Altele au un tremur vizibil, salivează mult, nu mai mănâncă, iar pernițele se fac leoarcă de transpirație, se ghemuiesc într-un loc ferit, se ascund, mârâie etc.

Ca o concluzie, veterinarul atrage atenția că lipsa socializării cu oamenii de la primele săptămâni de viață este principalul motiv care face pisicile să se înfricoșeze fără motiv. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 05 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Când devin pisicile  un mare pericol
Pagina a fost generata in 3.6865 secunde