"E legal să se împartă concediul de odihnă în «n-șpe» tranșe?"

1216

"Când fac restructurări peste restructurări, șefii nu se gân-desc că salariații au dreptul și la concediu de odihnă. Dacă s-ar gândi, nu ar mai face reducerile astea la sânge. Întrebare: este legal ca șefii să nu ne aprobe concediul fără programare, în schimb, cu de la ei putere, fără să țină cont de nevoile noastre, să ni-l împartă în n-șpe tranșe?" (Mioara Lazăr).
v v v
Că problema ridicată de cititoarea noastră nu este singulară, ne-a confirmat și experta în probleme de muncă, Manuela Marcu. Mai mult, este o realitate dovedită de studiile realizate pe această temă că, în ultimii ani, din cauza efectelor dezastruoase ale crizei economice, mulți angajatori au fost nevoiți să subțieze schema de personal până la maximum posibil. Nolens-volens, în momentul când mai mulți angajați solicită aprobarea pentru concediul de odihnă, ca să nu rămână descoperiți în anumite sectoare și pentru a împăca pe toată lumea, angajatorii le fragmentează concediile sub limita legală. Practic, cu bună știință, încalcă legislația muncii, care nu permite fragmentarea concediului de odihnă în câte tranșe cred de cuviință angajatorii.

Minimum zece zile de concediu continuu
La fel de adevărat este că legea permite ca un concediu de odihnă să fie fracționat. Condiția este ca în cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt. Tot legea obligă ca programarea concediului să fie făcută cu cel puțin două luni înainte de momentul efectiv al începerii acestuia. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 23 Mai 2012
Stire din Cetățenești : "Copilul meu  e prea mofturos!"
Pagina a fost generata in 3.0497 secunde