Plata prin cont bancar a întreținerii la bloc, o fiță?

2048
2
Plata prin cont bancar a întreținerii la bloc, o fiță? - 21maifonddialog-1337614807.jpg

Sunt locatari care se plâng că acumulează restanțe la plata întreținerii din cauză că nu reușesc să se încadreze în programul limitat de încasări al casieriei. Ei cer ca plata să se facă prin bancă, dar se lovesc de refuzul sistematic al celor care nu sunt dispuși să suporte comisioanele bancare.
Pe de altă parte, președintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari, Marcel Dragu, precizează că programul de încasări al costurilor de întreținere poate fi stabilit de adunarea generală, în funcție de nevoile concrete ale locatarilor.

S-ar părea că ziua de plată a întreținerii se lasă cu stres nu doar din pricina sumelor astronomice la care au ajuns aceste cheltuieli după majorarea prețului gigaca-loriei și reducerea subvențiilor, ci și a programului rigid de încasări al acestor obligații financiare. Paradoxal, cu toate că efectuarea acestui gen de plăți prin bancă
i-ar scuti pe locatari de neplăceri, metoda nu și-a câștigat suficienți adepți în rândul locatarilor, astfel încât să poată fi transpusă în practică. Mai mult, subiectul este un motiv care agită spiritele în sânul asociațiilor, atrage atenția cititoarea noastră, Valeria Nistor: "Nu vreau să ies eu în fața vecinilor mei, nici vorbă de așa ceva. Totuși, în anul 2012, când orice se poate achita online sau prin bancă, exact o obligație pe care o avem lună de lună mi se pare aiurea să nu o putem rezolva civilizat. Nu sunt singura care am această părere. La ultima adunare generală din 2011 mi-am permis să fac această propunere, nu s-a supus la vot, pe motiv că oamenii au cerut timp de gândire. A trecut destul timp de atunci, dar cei mai mulți nu sunt de acord în continuare, din cauza comisioanelor cerute de bancă. Am verificat, sunt foarte mici. Nepotrivită mi s-a părut și atitudinea președintelui, care, ca să dreagă busuiocul, ne-a asigurat că o să vorbească cu administratorul, să sune la ușa noastră, ca să-i plătim întreținerea. Ne poate ajuta în această chestiune Uniunea Asociațiilor de Proprietari?".

Plata direct la administrator, dezavuată
Acest sistem nu poate fi luat în calcul sub nicio formă, susține cititoarea noastră, însuși administratorul blocului, în urma unei experiențe neplăcute, a respins-o: "Femeia are dreptate, i s-a întâmplat ca un locatar s-o acuze că i-a dat banii pentru întreținere chiar din ușa apartamentului său și că nu i s-a dat niciodată chitanță. De atunci s-a jurat că nu mai ia niciun leu, niciodată, de la absolut nimeni!" - ne-a mai spus cititoarea noastră.

Ce hotărăște adunarea generală e sfânt!
Președintele UAP ne-a explicat că este la îndemâna locatarilor să stabilească programul de încasări al casieriei, în funcție de timpul liber pe care-l au la dispoziție sau alte considerente. Câte ore doresc să aibă acest program și în ce zile să se desfășoare nu decide nici președintele, nici comitetul executiv, nici administratorul, ci înșiși locatarii: "Referitor la imixtiunea UAP în treburile asociației, nici vorbă de așa ceva. Noi îi putem ajuta cu tot felul de informații, cu formulare, în demersurile juridice pe care le au de făcut, însă programul și forma de plată a întreținerii și le hotărăsc de comun acord, la nivelul adunării generale. Noi nu suntem șefii lor să le impunem niște lucruri, noi doar îi sprijinim în activitate, la solicitarea asociațiilor".
Pe de altă parte, legea nu prevede reguli clare pentru încasarea banilor. La fel de adevărat este că plata unui comision bancar este, pentru mulți, o cheltuială de neacceptat, mai ales în condițiile în care sunt nevoiți să-și drămuiască fiecare leuț pentru cheltuielile cotidiene.



Comentează știrea

Sida lu` Eba
22 mai 2012
Time is money

Ala,cu banca,e un nesimtit(probabil ba nu-l lasa "gipanul" sa-si plateasca la timp datoriile)De astia care sfideaza locatarii prin blocurile pe unde locuiesc-ii plina Constanta(la astia "timpul costa bani",ca replica).Specimenele astea,nu au timp nici sa-si citeasca apometrele(or vrea si pentru asta cont in banca) si de obicei platesc la pausal.O rezolvare ar fi: sa-si cumpere vila si sa ne laseeeeee,daca nu sunt in stare sa conlocuiasca intr-un condominiu.

ath
22 mai 2012
Primitivism

Intr-un spatiu improvizat de 1/1,fara aer si fara lumina naturala ,administratorul asociatiei incaseaza banii la intretinere.Chiar la intrare pe scara blocului,o gramada de oameni asteapta la coada.Unii tipa la administrator,altii scuipa seminte sau scuipa pe jos,altii fumeaza,dar cei mai "finuti" trantesc usa de la intrare.Este o zi de plata la intretinere,sunt doua zile de chin pe saptamana. Nimeni nu-si inchipuie ca toate astea deranjeaza proprietarii care locuiesc pe scara mea.Asa a hotarat adunarea generala,imi spune sefa asociatiei de proprietari.Bravo domnule ! Adunarea generala are dreptul sa hotarasca cand am eu voie sa ma odihnesc. Primitivism in gandire,aici nu ai cu cine discuta,este cazul sa merg la CEDO. Un bilet de autobuz costa 3.50 lei.Un Internet Banking ma costa 3.50 lei/luna.Cu banii astia platesc pe internet toate facturile dintr-o luna.Pierd cam 10 minute pentru cinci facturi.Vad ca la intretinere nu se poate plati pe internet.E scump doamna,dincolo era mai ieftin.Cu banii astia mai bine cumpar biscuiti pentru pisici,doamna.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Martie 2012
Stire din Actual : Carderi români prinși în Franța
Pagina a fost generata in 0.3136 secunde