Medicul de gardă

Mă pot opera dacă am diabet?

1862
"Fiind diabetică și urmând să mă operez de apendicită (am 63 de ani), aș vrea să știu dacă există riscul ca după operație să nu mi se închidă rănile?" – Valentina Irimie.

v v v

Câteva precizări despre diabetul zaharat: o afecțiune metabolică, ce se caracterizează prin creșterea glucozei (zahărului) din sânge ca urmare a unei secreții insuficiente pancreatice de insulină. Potrivit dr. Anca Sima, medic primar specialist în cadrul Homeomed, nivelul crescut, timp îndelungat, al glicemiei induce o serie de modificări ale unor organe importante: inimă, sistem nervos, vase periferice, rinichi, piele. Asocierea diabetului cu o afecțiune acută, în cazul nostru cu apendicita acută, impune o conduită adecvată specificului celor două afecțiuni.

Riscurile apendicitei

Apendicita acută este o inflamație a apendicelui care poate evolua spre alte complicații nedorite: abcedare, perforație și peritonită. De aceea, este preferabil să se intervină chirurgical înainte de apariția complicațiilor, care sunt mai greu de tratat decât afecțiunea în sine. Înainte de intervenția chirurgicală, se recomandă un consult interdisciplinar, în scopul obținerii echilibrului nivelului glicemiei, cât și al celorlalte constante sangvine și numai după aceea se va interveni chirurgical. În funcție de rezultatele analizelor și de tipul diabetului se va stabili dieta și tratamentul medicamentos de către specialiști, iar în anumite cazuri se va introduce insulina pentru echilibrarea glicemiei, atât pre, intra, cât și post-operator, până când va fi posibilă alimentarea. Înainte de externare veți fi supusă unui nou control diabetologic, pentru stabilirea conduitei terapeutice pe care o veți urma în ambulator. De aceea, stimată doamnă Irimie, nu trebuie să vă faceți griji în privința reușitei operației sau a cicatrizării acesteia, deoarece prin echilibrarea diabetului evoluția va fi favorabilă, asemănătoare unei persoane sănătoase. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 09 Decembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum poți preveni bolile de inimă
Marţi, 15 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum să ținem un post sănătos
Luni, 14 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : De ce ne îmbolnăvim de diabet
Vineri, 11 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Copiii cu diabet ne măsoară glicemia
Pagina a fost generata in 0.2961 secunde