Mâncarea negătită, pro sau contra?

156
Mâncarea negătită, pro sau contra? - sitemancarenegatita-1400594999.jpg
Se face multă vorbire, în ziua de azi, despre beneficiile preparatelor culinare care nu necesită coacere, fierbere, frigere etc. Și cum vremea frumoasă ne face să ne concentrăm mai mult pe salate și alte preparate care nu au nevoie de timp de gătire, mulți sunt tentați să creadă că legumele crude chiar sunt o variantă mai sănătoasă și, evident, rapidă și sățioasă.

Teorie importantă

Deși în timpul de gătire se pierd nutrienți importanți, precum vitamina C, specialiștii Good Food sunt de părere că unele legume aduc mai multe beneficii atunci când sunt preparate termic. Printre acestea se numără morcovii, roșiile și sparanghelul, deoarece, prin gătire, beneficiile sunt mai ușor de asimilat de organismulnostru. Mai exact, în felul acesta se eliberează antioxidanți importanți, mai ales acidul ferulic din sparanghel și betacarotenul, care se transformă în vitamina A, din morcovi.

În același context, și prepararea termică a roșiilor, indiferent dacă le coci la foc mic sau le transformi în sos, ajută mai bine la absorbția de licopen, un alt antioxidant extrem de important.

Toți acești nutrienți protejează celulele de răul produs de mediul înconjurător, inclusiv de anumite tipuri de cancer. Legumele care oferă mai multe beneficii atunci când sunt consumate crude sunt broccoli și năsturelul (ambele din familia cruciferelor), întrucât căldura le distruge proprietățile anticancerigene.

De reținut! Până la urmă, fie că mănânci fructe și legume crude, fie că preferi să le consumi gătite, cel mai important este să optezi pentru cele locale și de sezon, din simplul motiv că foarte multe vitamine se pierd în timpul transportului. De aceea, în anumite perioade ale anului, e mai bine să folosești fructe și legume congelate, pentru că sunt înghețate imediat după ce au fost culese și astfel păstrează mai mulți nutrienți decât unele produse așa-zis proaspete. În final, calculează-ți aportul zilnic, bucură-te de legumele crude și crocante, pentru a-ți crește imunitatea (sunt doldora de vitamina C), dar și de cele gătite, pentru amestecul de antioxidanți protectori, la fel de necesari organismului uman în orice perioadă a anului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 21 Mai 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim rapid astăzi
Miercuri, 21 Mai 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Miercuri, 21 Mai 2014
Stire din Cetățenești : Balonarea. De ce se produce
Marţi, 20 Mai 2014
Stire din Cetățenești : Secrete din bucătărie
Marţi, 20 Mai 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim rapid astăzi
Marţi, 20 Mai 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Pagina a fost generata in 2.342 secunde