La vârsta de patru ani și două luni

Concurs Se trezește noaptea din somn, urlând ca din gură de șarpe

5753

Articole de la același autor

Teroarea nocturnă (o formă de parasomnie, cum o denumesc psihologii), în sine nu este periculoasă, dar specialiștii avertizează că, în intervalul respectiv, există riscul ca micuțul să sară din pat sau să facă lucruri neobișnuite.
De câteva luni, Silvia Morariu, din Mangalia, se întreabă care ar fi motivele pentru care fiul său, în vârstă de patru ani și două luni, nici nu adoarme bine că se și trezește urlând îngrozit. Ne-a mărturisit că nu este o mamă comodă, dar posibilitățile materiale nu-i permit să meargă cu micuțul la un psiholog "ale cărui sfaturi sigur m-ar ajuta să-mi fac o idee despre ceea ce se petrece cu băiețelul meu, căci nu pare a fi ceva trecător. Cel mai tare m-am speriat că în vreo două nopți a sărit din pat și umbla năuc prin cameră. Vă felicit pentru această rubrică și abia aștept să aflu ce-mi recomandă psihologul. Mulțumiri din inimă pentru înțelegere".
v v v
Înainte de a intra în detalii, psihologul Speranța Băcană ne-a explicat că trezirea bruscă din somn, însoțită de țipete sau urlete - teroare nocturnă, cum este denumită științific -, este inclusă în categoria parasomniilor, alături de starea de coșmar, somnambulism sau enuresis (pierderea necontrolată a urinei). Toate aceste stări pot distruge liniștea în casă, iar unele pot fi de-a dreptul vătămatoare pentru copil.

Copilul nu-și amintește ce i s-a întâmplat
Pe parcursul unui episod de teroare nocturnă, pulsul și ritmul respirator cresc, iar ochii copilului pot fi deschiși. Mai mult ca sigur, el nu își va aminti ce s-a întâmplat, în afară de faptul că s-a trezit și s-a simțit speriat.
Teroarea nocturnă apare în prima treime a ciclului de somn, atunci când copilul este în starea de somn profund. În loc să se trezească sau să treacă într-o nouă etapă a somnului, copilul rămâne "înțepenit" între etape. Aceasta se întâmplă la aproxi-mativ 15 la sută dintre copiii mici și poate fi cauzată de o stare avansată de oboseală sau de o întrerupere a ciclului de somn.
În sine, terorile nocturne nu sunt periculoase, dar ceea ce se întâmplă în timpul lor poate fi, căci există riscul de a sări din pat sau de a face lucruri neobișnuite. Nu există vreo motivație cunoscută a terorilor nocturne, cu toate că sunt păreri că ar fi provocate de cauze fizice. Oricum, în urma evaluării de către un specialist, pentru a elimina orice cauză fizică (cum ar fi starea neurologică), se pot folosi medicamente, ca tratament.

Cum poate fi ajutat copilul?
În primul rând, se recomandă a se lua legătura cu medicul pediatru, care vă va îndruma către un specialist în probleme legate de somn sau vă va încuraja pentru stabilirea unei bune igiene a somnului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.2413 secunde