Tratamente de iarnă la pomi (II)

612
Sub denumirea de "tratamente de iarnă" sau stropiri de iarnă sunt cunoscute acțiunile de combatere chimică a bolilor și dăunătorilor în timpul repausului vegetativ care se instalează de la căderea frunzelor și până la pornirea în vegetație a mugurilor. Potrivit specialiștilor, scopul acestor tratamente este dimi-nuarea rezervei biologice de agenți patogeni și dăunători existenți în livadă, în vie sau pe arbuști în timpul repausului vegetativ. Tratamentele se vor aplica pe pomi cu scoarța uscată, neacoperită de gheață, zăpadă sau chiciură, în zilele cu temperaturi ale aerului mai mari de zero grade Celsius.
// La piersic, primele două tratamente se aplică iarna - în ianuarie-februarie, pentru combaterea bășicării frunzelor.
// La păr, în perioada decembrie-martie se fac unul-două tratamente pentru combaterea afidelor, păianjenilor și coccidelor.
// La prun, primul tratament se aplică iarna, în perioada repausului vegetativ, pentru combaterea afidelor, acarienilor, coccidelor și a sporilor de ciuperci fitopatogene, de regulă după tăierile de fructificare și după îndepărtarea ramurilor uscate.
// La cais, schemele de combatere sunt asemănătoare cu cele de la piersic.
// La cireș și vișin, tratamentul de iarnă se face după tăierile de fructificare și înainte de dezmugurire, pentru combaterea păduchilor țestoși, ouălor de afide, păianjenilor, a sporilor de ciuperci.
Despre produsele utilizate în mod curent pentru aceste tratamente, citiți în ediția viitoare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 19 Februarie 2011
Stire din Cetățenești : Rețetă thailandeză
Vineri, 18 Februarie 2011
Stire din Cetățenești : Desert grecesc rapid
Vineri, 18 Februarie 2011
Stire din Cetățenești : Și pisicile cad în depresie
Joi, 17 Februarie 2011
Stire din Cetățenești : Tratamente de iarnă la pomi (I)
Pagina a fost generata in 1.7529 secunde