Semnale

Vă considerați "jefuiți" de repartitoare? V-ați săturat să plătiți de pe urma altora?

2260
2
Vă considerați
Speriați de creșterea prețului gigacaloriei, tot mai mulți constănțeni se gândesc la metode ("în limitele bunului simț"), care ar putea conduce la micșorarea costurilor cu încălzirea.

Credeți că debranșarea de la rețeaua de termoficare este o soluție pentru a scăpa de povara facturii la încălzire? Considerați că repartitoarele de costuri nu sunt chiar minunea la care v-ați așteptat? Sunt câteva dintre dilemele celor care se gândesc "cu groază" la viitoarele facturi. Dacă unele voci susțin, de exemplu, că insta-larea și exploatarea repartitoarelor de costuri constituie o afacere doar pentru firmele cu acest obiect de activitate și un loc de muncă pentru cei care se ocupă cu citirea datelor, alții vin cu cifre concrete și contrazic aceste supoziții.

"N-am legături cu firme de profil!"

Din punctul de vedere al Dianei Negru, de profesie inginer, important este ce se întâmplă cu aceste repartitoare și cu buzunarele oame-nilor după ce ele au fost montate. Pentru asociațiile și proprietarii care cunosc la sânge regulile după care ele funcționează, afacerea este bună: "De când cu scumpirile astea, deși afară e frumos, e normal să ne gândim cum să facem ca să plătim mai puțin la iarnă. Pentru cei care cred că dacă ți-ai pus repartitoare și-atât, vă garantez că economia există, acolo... dar nu pe măsura așteptărilor. Ba, dimpotrivă, ajungi să crezi că ai luat țeapă, că înainte plăteai mai puțin! Sunt uluită la câte bârfe aud în scara blocului, mulți își dau cu presupusul… că aia… că ailaltă, dar ei nu prea știu cu ce se mănâncă sistemul ăsta, și o spun cu părere de rău". Așadar, nimeni nu o poate convinge pe cititoarea noastră că repartitoarele n-ar fi eficiente și nici că toți cei care le dețin cunosc sau respectă ad literam regulile de funcționare. De aceea, ea le recomandă celor care au făcut deja această investiție ca până când va începe furnizarea căldurii, să se pună cu burta pe… cartea tehnică și să învețe toate chichițele de exploatare: "E o propunere de bun simț, nu am nicio legătură de afaceri cu nicio firmă de repartitoare. Asta nu însemnă că nu sunt firme… și firme… Dar eu pornesc de la premiza pozitivă!".

"Să se bage asociațiile!"

Ludmila Panaitov (38 ani) crede că este datoria asociațiilor de proprietari să se ocupe de instruirea locatarilor nemulțumiți de performanțele repartitoarelor, ca și de a celor care pur și simplu, din diverse motive, pricep mai greu unele detalii tehnice, deși ele par simple în aparență: "Eu sunt foarte mulțumită de repartitoare, dar am învățat bine lecția cu toții din casă, și copiii, toată lumea știe ce fa-cem când deschidem ferestrele etc. Părerea mea e că asociațiile trebuie să se bage în cazul celor care se simt jefuiți, să le explice pe înțelesul lor cum se face calcu-lul. Oamenii trebuie să înțeleagă ce li se întâmplă lor, nu celorlalți! Asta, dacă firmele cu care s-a făcut contract sunt serioase și tind să cred că, pe criza asta, dacă fac mișmașuri, tot o să dea socoteală într-o zi. Că nici clienții lor nu sunt veniți cu pluta…".

Momentul… adevărului

Dacă dorim să trăim civilizat și să achităm doar costurile noastre, va trebui să nu mai suportăm pierderile altora. Asta este ideea pe care se mizează pentru ca economiile într-adevăr să se producă, iar nemulțumirile pe această temă… arzătoare să dispară: "Stau la patru camere, în strada Ștefan cel Mare. Blocul (M14) e anvelopat, iar eu, în decembrie 2010, am plătit pe factură 56,64 lei și nu am stat în frig, chiar dacă n-am încălzit toată casa. În februarie am achitat 71,11 lei, iar în aprilie, 14,50. Pentru mine, pot să mărească și de patru ori prețul, că știu să mă chivernisesc. Iar service-ul pentru repartitoare a fost de 12,50 lei pe lună pentru șapte calorifere. Ideea e să nu mai plătim pierderile altora, aici trebuie presați furnizorii!!" (Marcel Dragnea). "Nu fac apologia repartitoarelor, dar cunosc mulți vecini care dacă și-au pus repar-titoare în casă, vor să plătească... eventual, câțiva lei acolo. Dacă le spui ce trebuie să facă, se plâng că le-au cumpărat degeaba!" (Silvia Amăriuței). "Să nu se pornească de la premiza că toate firmele de repartitoare sunt, fie OK, fie dubioase!" (Luiza Sorescu).

Despre percepția asupra debran-șării de la rețeaua de termoficare, ca mijloc de reducere a cheltuielilor, aflați din ziarul nostru de mâine.

v v v

Vă considerați păcăliți de reclamele firmelor de repartitoare în privința economiilor promovate de acestea? 

Comentează știrea

Cu repartitoare
5 octombrie 2011
Problema este

Noi nu avem o educatie in aceasta privinta. Nu stim sa inchidem robinetul, nu stim sa stingem lumina, nu ne gandim ca atunci cand nu avem nevoie de caldura, putem sa o oprim. Eu am inteles de la bun inceput cum functioneaza sistemul asta cu repartitoare, am folosit robinetele in consecinta, si sunt foarte multumit. Am constatat cu stupoare dupa 5 ani de utilizare, ca foarte multi dintre ai mei vecini, NU STIU sa foloseasca sistemul!!! Dar stiu sa se planga ca nu sunt bune, ca au fost pacaliti, sau alte motive doar ca sa-si ascunda lipsa de interes asupra fenomenului. Si inca o chestie observata de catre mine, cei care urasc repartitoarele, sunt acele persoane care nu au facut niciodata nimic pentru blocul in care stau. Daca a fost vorba de o reparatie ptr a nu mai avea pierderi de caldura la subsol, s-au opus, daca a fost vorba de inlocuirea tevilor de apa calda sau rece(care erau toate carpite si sparte) s-au opus, daca a fost propusa anveloparea blocului- s-au opus samd. In concluzie. nu vor sa investeasca, ptr ca pe termen scurt, pierderea este mai mica individual, deoarece totalul de pierderi se imparte la toti locatarii. De astia nu avem nevoie, sa se mute la cort, la case, unde vor ei. In concluzia trasa de mine, problema repartitoarelor este una cat se poate de subiectiva, care tine de oameni si moralitate, nicidecum de aparatura sau tehnica.

Lucian Iordanescu
1 februarie 2012
Repartitoarele de caldura

Putine persoane dintre cele care locuiesc la bloc au aflat ca din octombrie 2011, ANRSC, printr-un ordin, a dispus calcularea costurilor consumului de caldura nu dupa suprafata utila cum se facea pana acum ci dupa suprafata radianta. Asta a impus ca sa se ia in calculul partilor comune, suprafata desfasurata a tuturor tevilor prin care circula caldura, inclusiv plasa termica de distributie din subsolul blocurilor. In acest context, sunt persoane care platesc mai mult partea comuna decat partea individuala, deoarece fac economie, inchizand caloriferele din camerele in care nu locuiesc. Multi nestiutori si mai ales femeile carcotase din blocuri, sustin desfiintarea repartitoarelor fiindca, zic ele, din cauza lor platesc mai mult. Fals !!! Acum platesc mai mult fiindca se iau in calcul si toate tevile, asa cum am mai spus, plus pretul gigacaloriei care a crescut semnificativ, iar primaria nu mai subventioneaza caldura. Daca vor desfiinta repartitoarele, vor plati si mai mult, deoarece se va considera ca un calorifer functioneaza nonstop, la puterea radianta nominala. Ar fi bine sa meditam la proverbul: "Da-mi Doamne mintea romanului cea de pe urma".

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4569 secunde