Revoltător! Istoria Constanței a ajuns de râsul Europei

7875
28
Din ciclul pur românesc "Ne-am adunat ca să ne strângem!", vineri a avut loc o conferință "provocată" de tânăra Fundație Pontul Euxin, declarată public drept o organizație non-guvernamentală care dorește să limiteze și să stopeze distrugerile de bunuri și monumente culturale, atât de pe teritoriul vechiului Tomis, cât și din întreg spațiul dobrogean.

Frumos deziderat, chiar salutar, dar oricât de optimiști ar fi, constănțenii s-au săturat de comisii, fundații, mitinguri și acțiuni rămase la nivel declarativ, în timp ce nu numai vestigiile, dar și orașul arată ca o ruină.

Era comunistă a salvat ce distrugem acum

"Rușine", "mare durere", "situație gravă", "ruinism" - sunt doar câteva din cele mai uzitate "metafore" cu care a fost "gratulat" patrimoniul istoric constănțean.

În cuvântul său, academicianul Răzvan Theodorescu a precizat că va răspunde cu plăcere de fiecare dată când este chemat la Constanța să vorbească despre patrimoniul dobrogean și despre pământul creștinismului românesc, dar va fi foarte abrupt: "În epoca comunistă, patrimoniul constănțean și dobrogean au cunoscut un avânt deosebit. Constanța a fost teatrul unor descoperiri arheologice care au polarizat atenția întregii lumi", a declarat acesta. În schimb, consideră o rușine națională faptul că extraordinara descoperire de la Murfatlar nu poate fi vizitată nici acum. "Este o mică Europă la anul 1000". Și-a reamintit cu plăcere caravanele de turiști străini care prin anii ‘60 veneau cu autocarele ONT-ului să viziteze Histria și Callatis. "Curgeau vizitatori în aceste locuri". Iar acum a refuzat să mai meargă la Edificiul Roman cu Mozaic, pentru că, în urmă cu câteva luni, când a venit cu studenții, i-a fost foarte rușine de ceea ce a găsit acolo.

Tot ca despre o mare durere a vorbit și atunci când s-a referit la faptul că din 1988, de când a fost descoperit, și până în prezent, mormântul pictat a rămas închis, departe de ochii vizitatorilor. "O pictură superbă și o iconografie unică de care am fi putut să ne mândrim".

Și a ajuns la Cazinou… "Este jenant ca la cele două capete ale peninsulei să străjuiască două rușini! Nu știu dacă autoritățile de aici conștientizează însemnătatea tezaurului pe care ar putea să-l valorifice", a mai spus reputatul academician.

Colegul său, dr. Ioan Opriș, personalitate recunoscută în domeniul protejării patrimoniului cultural național, a încercat să atenueze rușinile enumerate de academicianul Theodorescu. "Sigur că nu-mi convine cum arată Muzeul de Istorie Națională și Arheologie față de Muzeul de Artă, și dacă în câțiva ani nu se face nimic ne vom face de râsul Europei. Pe de altă parte, cele 145 de monumente istorice înscrise în patrimoniu presupun eforturi substanțiale de alocare, Constanța fiind un spațiu care se confruntă cu mari nevoi de conservare și restaurare. Dar trebuie să-i dăm publicului și altceva decât ruinism", a mai spus istoricul.

Avem și exemple pozitive, dar de la Enisala

După interesantul expozeu al dr. Doina Păuleanu, în care a vorbit inclusiv de lupta sa cu cel care solicită retrocedarea muzeului de la Topalu și cu care se judecă de mai bine de opt ani, a venit și rândul directorului MINAC, Gabriel Custurea.

Resemnat cu sărăcia și poate chiar obosit de atâtea hârtii și întâmpinări pentru simpozioane și congrese, directorul a afirmat că "suntem aici să discutăm ca să ajungem la niște concluzii și poate și la fapte", oferind drept exemplu pozitiv restaurarea cetății de la Enisala, adică a colegilor de la Tulcea.

Pe un fundal ce ar trebui să smulgă fonduri, și nu lacrimi, 12 obiective istorice au fost puse în cea mai proastă lumină, de parcă nu toată lumea ar ști că nu s-a mai făcut nimic de pe vremea comuniștilor. Iar concluzia a fost că "banii europeni nu se înmulțesc ca la 6 din 49".

Nu e loc de concluzii

Organizatorii conferinței de vineri și-au dorit "evaluarea stării actuale a patrimoniului cultural dobrogean, în vederea inventarierii obiectivelor care necesită intervenții…" ș.a.m.d. Deja toată lumea s-a săturat de genul acesta de lozinci bine intenționate. L-am întrebat pe unul dintre cei 28 de membri ai fundației, Tudor Hașotti, dacă dispun și de fon-duri pentru a trece la fapte. Răspunsul a fost unul deloc surprinzător: "Ne dorim să atragem atenția tuturor factorilor decizionali și împreună cu societatea civilă să inițiem demersuri comune"… No comment!

Comentează știrea

28 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Andrei
9 aprilie 2016
Revoltator istoria Constantei

Romania toata tara a-si va reveni,cand vom distruge prin ardere la Dachau toti comunisti ceei care ne conduc de peste 70 de ani si hotii de la biserici care ne au vandut,contribuit si ajutat la colectivizare,si arsi din radacina si Dr VV Ponta sef brutar cu raspundere ne limitata ca a contribuit si continuat la distrugerea unei natiuni,poate s-al i-a si pe Basescu ca sef cu transportul ca are experienta.

ChuEtepG
24 aprilie 2016
FeqYkyYzWTolbjqV

cEkEof uuquxmhnbmhe, [url=http://bxqkmjvltiiu.com/]bxqkmjvltiiu[/url], [link=http://ksncromrgjjr.com/]ksncromrgjjr[/link], http://hicgsvswnaus.com/

bahhhhhhhi
26 aprilie 2016
ridicoli!

Cei care au cumparat examene, doctorate si au dat spaga sa ajunga in posturi, fac ordine! Si cer bani. Cine sa-i creada? Toti oamenii de afaceri (sau nu) ce au avut nevoie de o autorizatie de constructie, stiu ca nu sunt descarcati de sarcina "istorica" fara spaga. Chiar daca nu e nici un artefact pe locul pe care se vrea sa se construiasca. Asta a indepartat sponsorizarile de muzee. Peste tot. Sponsorizari nu, bani de la bugetul central nu, bani de la bugetul local nu... Doar efortul individual poate face fata in cultura. Editari pe bani proprii, colectii pe bani proprii etc. Neocomunistii nu mai pot suge si de la bugete si de la particulari! Ar fi bine sa ne lase. Altfel, sa n-o ia pe urmele lui Cherea si Lungu! Asta e activitatea lor: spaga, contracte oneroase, fraudarea bugetului. Pe urma se pling ca n-au bani! S-a mers pina la a da aviz favorabil la Rosia Montana, sau cumpararea falsului contemporan pompos numit "Bratari de aur"... In cultura si invatamintul superior (cu facultatile cu dedicatie -private sau nu- pe spaga pe fata) nu s-a facut nici o revolutie din 1989 incoace. Doar o involutie! Cei corecti au fost blocati si dati afara. Acum conduc potaile corupte. De ambe sexe! Pina nu-i dati jos, nu veti vedea nici Romanie prospera, nici cultura stralucitoare!

bahhhi
26 aprilie 2016
errata

bratari "dacice" de aur... vad ca alte semne imi scot tot cuvintul din text

claudia
2 mai 2016

Cautam colaboratori seriosi! Ofertă speciala pentru cei care vor să faca bani in timpul liber sau full-time. Vei lucra intr-o echipa cu experientă, iar rezultatele sunt deja dovedite. Te vei convinge imediat ca ai facut cea mai buna alegere! Pentru mai multe detalii, cauta-ma acum la adresa de email: [email protected]

xXinojldaojcsOrmXNd
2 decembrie 2016
zCmEXSJeaBxldFFV

kMXj1E njfxgnzinxyw, [url=http://qkrmxaxxuuhx.com/]qkrmxaxxuuhx[/url], [link=http://xolczkohdrut.com/]xolczkohdrut[/link], http://bxtlcsummbyf.com/

Pop ana
8 august 2017
Arheologia la Constanta

Cum se face ca Alba Iulia si Suceava sau Cetatea Neamtului sant tot in Romania si s au putut restara vestigiile punandu se in valoare de ti este mai mare dragul sa admiri sa apreciezi munca si interesul unor edili si responsabili care poate mai au si simtul datoriei si orgoliu si responsabilitate Probabil ca la Constanta toti cei implicati nu sunt constienti care ar fi obligatiiile lor habar nu au de valorile din oras si imrejurimi .Imi este mai mare rusinea sa intru in mozaic si tot sa scuz niste ipotenti care dormiteaza in posturi pt care mai iau si salarii Idiotilor nu exista nu pot nu vreau Jos cu voi Lasati pe altii care ar putea fi mai responsabili

Pop ana
8 august 2017
Arheologia la Constanta

Cum se face ca Alba Iulia si Suceava sau Cetatea Neamtului sant tot in Romania si s au putut restara vestigiile punandu se in valoare de ti este mai mare dragul sa admiri sa apreciezi munca si interesul unor edili si responsabili care poate mai au si simtul datoriei si orgoliu si responsabilitate Probabil ca la Constanta toti cei implicati nu sunt constienti care ar fi obligatiiile lor habar nu au de valorile din oras si imrejurimi .Imi este mai mare rusinea sa intru in mozaic si tot sa scuz niste ipotenti care dormiteaza in posturi pt care mai iau si salarii Idiotilor nu exista nu pot nu vreau Jos cu voi Lasati pe altii care ar putea fi mai responsabili

28 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3192 secunde