2 mai, Ziua Națională a Tineretului

150
2 mai, Ziua Națională a Tineretului - webheaderyouthcommunity-1588400257.jpg

Articole recomandate

Ziua Națională a Tineretului este sărbătorită la data de 2 mai, fiind instituită prin Legea nr. 425/2004.


Potrivit prezentei legi, cu prilejul acestei zile, sunt organizate și prezentate, prin mijloacele de informare în masă, activități sociale, culturale, artistice și sportive, care vizează domeniile de interes ale tineretului. Autoritățile administrației publice centrale și locale care au atribuții în domeniul tineretului acordă sprijin material, financiar și organizatoric evenimentelor prilejuite de marcarea acestei zile. De asemenea, legea prevede ca Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune să difuzeze, în perioada 26 aprilie-2 mai, emisiuni despre problematica tineretului, informează agerpres.ro.


Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost inițiat în anul 2004, de către 15 deputați reprezentând toate formațiunile politice parlamentare. Respinsă de către Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz, la 5 octombrie 2004, iar Legea nr. 425 privind instituirea acestei zile a fost adoptată la 25 octombrie 2004.


Începând din 2016, anual, un oraș din România primește titlul de Capitala Tineretului din România. Capitala Tineretului din România funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, fiind un program național destinat tinerilor, având ca scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și din mediul urban, în mod special. Desemnarea acestui oraș se face în urma unui concurs de concepte, iar orașul respectiv este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, pentru a implementa inițiativele din dosarul de candidatură, potrivit site-ului capitalatineretului.ro.


Primul oraș desemnat Capitala Tineretului din România a fost Timișoara, care a deținut acest statut în perioada 2 mai 2016 - 1 mai 2017, ediția din 2017 a programului desfășurându-se sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis. Începând cu 2 mai 2017, Capitala Tineretului din România a fost Municipiul Bacău, până la 1 mai 2018. În noiembrie 2017, în cadrul celei de-a II-a ediții a Summitului Tinerilor, care a avut loc la Bacău, Baia Mare a fost desemnată Capitala Tineretului din România pentru perioada 2 mai 2018 - 1 mai 2019, #UTurn, conceptul prezentat de Baia Mare, propunându-și să testeze de-a lungul unui an un program menit să creeze oportunități atractive pentru tineri, astfel încât aceștia să fie activi și determinați să rămână și să se implice în comunitate.


În noiembrie 2018, municipiul Iași a fost desemnat Capitală a Tineretului din România din anul 2019, la Gala Tineretului din România, eveniment găzduit de Sala Sporturilor din municipiul Baia Mare. "#rISeUP!" este conceptul cu care Iașiul a câștigat acest titlu, mandatul noii Capitale a Tineretului derulându-se în perioada 2 mai 2019 - 1 mai 2020. La 2 mai 2019, cu ocazia Zilei Naționale a Tineretului, în cadrul unui program desfășurat sub egida "Iași, Capitala Tineretului din România 2019-2020", a fost inaugurat Tramvaiul Tinerilor, cel de-al treisprezecelea tramvai pictat în cadrul programului "Iași, oraș al tramvaielor pictate". Festivitatea a fost urmată de cursa inaugurală spre Piața Palatului Culturii, unde a fost dezvelit totemul #rISeUp.


Noua Capitală a Tineretului din România, care urmează să își desfășoare mandatul în perioada 2 mai 2020 - 1 mai 2021, este Constanța, titlul fiind oferit în cadrul celei de-a șasea ediții a Galei Tineretului din România, desfășurată la Iași în octombrie 2019. Conceptul câștigător #ComeToSEAus își propune să adune la aceeași masă tinerii constănțeni, pentru a colabora și pentru a dezbate viitorul orașului în care trăiesc. În calitate de "Capitala Tineretului din România", Constanța își dorește să valorifice potențialul orașului de a se dezvolta pe cât mai multe planuri. În plus, tinerii constănțeni aspiră să devină un vector al promovării tinerilor, inițiativelor acestora și totodată să le ofere posibilitatea de a se implica în procesele decizionale de la nivel local și de a avea o contribuție semnificativă la creionarea viitorului comunității locale.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6738 secunde