Instrumentiștii nu se înghesuie să participe la Festivalul Național al Cântecului și Dansului Popular Mamaia

Au pus pe primul plan nunțile și botezurile!

977
Au pus pe primul plan nunțile și botezurile! - vioara-1314810155.jpg

Articole de la același autor

Festivalul Național al Cântecului și Dansului Popular Mamaia se confruntă, anul acesta, cu dezinteresul din partea instrumentiștilor, pentru care a fost nevoie de două preselecții. Doar 9 din 30 de concurenți fac parte din Secțiunea Soliști Instrumentali.

La conferința organizată înainte de deschiderea festivalului, juriul a expus punctele slabe și tari ale evenimentului cultural. La preselecție, juriul a avut o surpriză când s-au prezentat 50 de concurenți și doar trei dintre ei erau instrumentiști. Din acest motiv, s-a organizat încă o preselecție pentru instrumentiști, din care au mai fost selectați încă șapte. În total, la festivalul de la Mamaia vor concura nouă instrumentiști și 21 de soliști.

Explicația este că tot mai mulți tineri sunt tentați să facă parte din diferite formații, să cânte la nunți și botezuri, deoarece primează valorile bănești. Așa se face că, din Dobrogea, participă doar un concurent la Secțiunea Soliști Instrumentali.

Președintele juriului, etnomuzicolog și realizator de evenimente folclorice, Eugenia Florea, consideră că o problemă o constituie vârsta, deoarece tinerii participanți nu au experiența unui festival de asemenea amploare.

"Tinerii sunt talentați și cu aplecare spre acest gen muzical, însă cei mai mulți dintre ei vin de la festivalul pentru copii și nu au acumulat suficientă experiență", a spus președintele juriului.

O altă problemă pe care a ridicat-o, la conferință, directorul Electrecord, Cornelia Andreescu, este culegerea folclorului. "După anii *90, toate piesele de folclor au devenit piese de autor. Să întâlnim la o piesă de folclor mențiunea text și autor este un pericol", a explicat Cornelia Andreescu.

S-a insistat pe repertoriul participanților

Eugenia Florea consideră că participanții trebuie să își construiască un repertoriu propriu, pentru a-și manifesta propria personalitate artistică.

Directorul Muzeului de Artă Populară Constanța, Maria Magiru, consideră că problema culegerii folclorului pleacă de la faptul că nu sunt ordonate sistematic și științific înregistrările folclorice din trecut. Pentru că acțiunea de culegere nu este finalizată și scoasă la lumină, tinerii nu pot accesa colecțiile folclorice.

Ceea ce aduce nou această ediție a Festivalului Național al Cântecului și Dansului Popular Mamaia este, în opina președintelui juriului, partea a doua, seara maeștrilor populari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 31 August 2011
Stire din Diverse : S-a încheiat și vara aceasta…
Pagina a fost generata in 0.4387 secunde