Bac diferențiat, dar cu probe comune

306

Bacalaureatul diferențiat - propunerea înaintată de Ministerul Educației - a fost discutat, ieri, în Comisia pentru învățământ a Senatului.

Ecaterina Andronescu a declarat că alegerea Bacalaureatului profesional sau a Bacalaureatului național (cel care se dă și în prezent) este la opțiunea elevului și a părinților. Proiectul pe care îl susține prevede că BAC-ul profesional va avea în comun cu BAC-ul național probele de competență, adică examenele orale de limba română și de limbă străină, precum și competențele digitale.
Dacă un elev a optat într-o sesiune pentru Bacalaureatul profesional, se poate răzgândi anii următori și se poate înscrie la Bacalaureatul național, dând examenele care reprezintă "diferența" dintre cele două tipuri de bacalaureat, a mai susținut Andronescu.
Potrivit acesteia, "este cât se poate de limpede că cel care promovează bacalaureatul profesional are acces numai pe piața muncii, nu și în învățământul superior".
Ministrul a explicat că pentru susținerea bacalaureatului profesional se pot înscrie și absolvenții de licee teoretice.
Referindu-se la calendarul bacalaureatului profesional, Ecaterina Andronescu a spus că acesta va începe cu probele de evaluare a competențelor care vor fi comune, susținute și de cei care dau bacalaureatul național, apoi se va susține proiectul de educație antreprenorială și proba scrisă și abia apoi vor începe probele scrise la Bacalaureatul național.
Președintele Comisiei de învățământ a Senatului, Mihail Hărdău, a declarat că nu sunt suficiente numai evaluările care se fac "la ieșirea din sistem".
"Noi nu facem selecții, noi facem deselecții. Ideea de a forma obligatoriu clase la licee a fost forțată. Dacă se formează clase de dragul de a avea profesorul catedra, vom avea elevi foarte slabi. Avem și acum situații când elevii sunt fictivi, stau acasă. Trebuie recalibrat sistemul de învățământ", a spus Hărdău, conform Agerpres.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 03 Septembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Al doilea Bac, același dezastru
Pagina a fost generata in 0.1801 secunde