Batistă cu punguţă din anul 1930, expusă la Muzeul de Artă Populară

152
Batistă cu punguţă din anul 1930, expusă la Muzeul de Artă Populară - batista-1702580420.jpg

Articole de la același autor

În vitrinele Muzeului de Artă Populară Constanţa regăsiţi, la acest moment, şi o batistă cu punguță, (kiselî șewre), obiect de recuzită ceremonială, ce făcea parte în trecut din zestrea fetelor de măritat.

Achiziționată din localitatea dobrogeană Straja, batista a fost lucrată în jurul anului 1930 dintr-un material foarte fin, procurat din Turcia, așa-numitul „titreuk” sau „kesaye” (cunoscut și sub denumirea „kaursîn”).

Motivul decorativ este unul de circulație restrânsă în Dobrogea, dar foarte răspândit în lumea islamică - „Mâna Fatimei”.

Pentru orice musulman, au precizat reprezentanţii instituţiei de cultură, Mâna Fatimei (Mâna Doamnei sau Mâna Norocului) este magică, asigurând o infailibilă protecție împotriva deochiului. Fiică a lui Mahomed, considerată „regina femeilor din Paradis”, Fatima este cel mai venerat personaj feminin al lumii islamice.

Batista evidențiază tehnica broderiei cu dublă față, realizată pe gherghef cu mătase, fir metalic și bumbac. Motivele sunt dispuse în colțuri, iar central este plasată punguța de ceas decorată cu un motiv floral mov.

Datorită valorii sale deosebite, ca bun al patrimoniului cultural naţional, prin Ordinul nr. 2250/ 04.05.2012, poziţia 51, emis de Ministerul Culturii, a fost clasată în categoria juridică „Fond”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4161 secunde