Burse mai mari pentru elevii constănțeni. Iată câți bani vor primi

389

Articole de la același autor

Elevii constănțeni vor primi mai mulți bani de la autoritățile locale, la bursele de performanță, de merit și de studiu. În ședința de ieri, Consiliul Local Constanța a votat valorile burselor, conform propunerilor anunțate încă de săptămâna trecută.

Astfel, bursa de performanță va avea, în semestrul întâi al anului școlar în curs, un cuantum de 200 de lei pe lună. Bursa de merit crește de la 25 de lei la 35 de lei pe lună, iar cea de studiu de la 25 de lei la 30 de lei pe lună. De asemenea, elevilor cu posibilități materiale reduse le vor fi acordate ajutoare sociale lunare, în cuantum de 100 de lei.

Chiar și în aceste condiții bursele sunt extrem de mici pentru nevoile elevilor din ziua de azi. "Deși asistăm la o majorare a cuantumului burselor de merit și de studiu, valorile acestora sunt insuficiente raportat la realitățile socio-economice. Încă de la începutul lunii octombrie, Asociația Elevilor Constanța a solicitat Primăriei municipiului Constanța creșterea cuantumului burselor la 60 de lei - bursa de merit, 150 de lei - bursa de studiu și 250 de lei bursa de ajutor social. O creștere semnificativă a bursei de merit ar avea ca efect creșterea numărului de absolvenți de liceu care promovează examenul de bacalaureat", este de părere Constantin - Alexandru Manda, președintele AEC Constanța.

Acesta dă ca exemplu municipiul Cluj Napoca, acolo unde bursa este de 90 de lei, iar procentul de promovabilitate la bac este de 84,27 la sută, orașul Bacău, unde elevii primesc o bursă de 100 de lei pe lună, iar procentul de promovabilitate la bac este de 80,38 la sută, dar și Sectorul 4 din București, unde promovabilitatea este de 77,4 la sută și bursele de merit sunt de 350 de lei pe lună.

Bursa de studiu - un afront pentru elevii sărmani

În ce privește bursa de studiu, reprezentanții elevilor consideră că valoarea propusă de autoritățile locale din Constanța reprezintă un afront la adresa tuturor beneficiarilor. "Elevii care primesc bursă de studiu fac parte dintr-o categorie socială defavorizată, provenind din familii unde venitul mediu pe cap de membru de familie, pe ultimele trei luni, este mai mic decât salariul minim pe economie. Suma de 30 de lei pe lună nu îi ajută în niciun fel pe aceștia, având în vedere că se află în risc de sărăcie relativă, iar veniturile familiei sunt utilizate pentru asigurarea subzisteței", mai spune președintele Asociației Elevilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 11 Octombrie 2016
Stire din Cultură-Educație : Admitere pentru elevii de clasa a V-a
Pagina a fost generata in 0.5045 secunde