Cine candidează la conducerea Muzeului de Istorie și Arheologie

793
6
Cine candidează la conducerea Muzeului de Istorie și Arheologie - fondcinecandideaza-1474991064.jpg
Aflat într-un grav prejudiciu de imagine, ca urmare a catastrofalei conduceri de care a avut parte în ultimii ani, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța se află într-un nou moment de cotitură, cel al desemnării unui nou manager, prin concurs. 


Luni, 26 septembrie, s-a încheiat perioada alocată depunerii dosarelor de candidatură pentru această funcție, cei trei candidați care vor să își asume frâiele acestui pol al istoriei și turismului la mal de mare fiind actualul interimar Traian Cliante, colega sa, muzeograf Delia Roxana Cornea și profesorul Marian Zidaru. 


Și pentru că ne-a surprins candi-datura lui Traian Cliante, după ce, în urmă cu ceva timp, declara că nu este interesat de acest post, l-am întrebat, ieri, ce l-a determinat să se răzgândească. 


"Am așa, niște probleme personale, și plecând de la starea lucrurilor și de la niște discuții pe care le-am tot avut pe aici, m-am gândit să încerc să mai fac câte ceva. Nu știu dacă este o ambiție personală, dar am în intenție să mai fac câte ceva, ca să se vadă că nu trecem chiar degeaba printr-o instituție ca aceasta. În ultima vreme, foarte puține cuvinte bune am auzit despre instituția noastră și mi-aș dori să o aducem nu știu dacă la vechiul prestigiu s-o mai putea, dar măcar să încercăm. Rămâne să vedem cum se va hotărî", a declarat cel care, în urmă cu câteva săptămâni, și-a depus docu-mentele de pensionare. 


Cu aceleași bune intenții declarate își dorește și profesorul Zidaru să vină la conducerea MINAC. Se declară familiarizat cu problemele muzeului, întrucât a lucrat, timp de șase ani, la Direcția județeană pentru cultură și patrimoniu, ce aparține de Ministerul Culturii. 


"Îmi doresc în primul rând să în-drept unele aspecte aflate la limita legalității și semnalate de organele de control în ultimii doi ani. Trebuie făcut un inventar serios și pe lângă proiectele care se află în derulare, depunerea de noi proiecte, pentru că muzeul este o instituție de cultură, dar și una de cercetare științifică și de educație. Oricum, este foarte mult de muncă și m-am angajat la o ches-tiune în care sunt convins că nu voi avea o viață ușoară. Dar sunt hotărât să fac reformă și să aduc lucrurile pe calea legalității, indiferent de câtă opoziție va fi și se știe bine din partea cui. Dar sunt hotărât să fac treabă, atât cât mi se va permite", a declarat prof. Zidaru, actualmente cadru universitar la Universitatea "Andrei Șaguna". 


În ceea ce privește intențiile manageriale ale muzeografului Delia Cornea, vom reveni într-un interviu, întru-cât ieri era prinsă în discuțiile legate de organizarea unei expoziții în colaborare cu Muzeul Național Peleș, întrucât se împlinesc 135 de ani de la proclamarea regatului. 


Comentează știrea

MIHAI
28 septembrie 2016
INCREDIBIL

Nu se poate ,este de necrezut . M-am consultat cu Ovidiu ( statuia ) ce este de facut , si mi-a raspuns ca se gandeste de mai mult timp si a ajuns la cateva intrebari si raspunsuri : Cine sunt cei trei candidati ? Eu nu-I vreau , Singurul care are dreptul de a fi directorul MINAC nu poate fi decat Marele Liberal , Marele Istoric, Marele Arheolog Mai Mare chiar decat Nicolae Iorga , Ponta si Tararache , etc , samd , HASOTTI . El a luptat zi si noapte pentru conservarea monumentelor arheologioce dobrogene , pentru conservarea si reabilitarea Cazinoului pana s-a ales praful de ele si mai ales pentru pensii parlamentare grase . Daca dl Hasotti nu va primi functia ca urmare a uneltirilor PSD si ale lui Dragomir , are dreptul sa fie piesa de muzeu ca mumie si expusa in holul muzeului .Noi mcredem ca e cazul sa tinem cont de parerea exilatului .

un cunoscator
28 septembrie 2016
o belea

Acest Hasotti a stricat tot pe unde a fost: La Muzeu , la PNL, la parlament, prin Constanta. Un profitor, o lichea, un parvenit de mica anvergura.

arheologul de serviciu!
28 septembrie 2016
...vine circul!

...cuncursurile acestea sunt ...mai mult de.... imprejurari. Aprecierea unei lucrari este ceva mai obiectiva. Insa interviul este ca la circ. Cine jongleaza mai bine, obtine nota cea mai mare. Prezenta unui candidat din afara institutiei nu este chiar un lucru rau. Dar sa fie cine trebuie. In cazul de fata, este deja circus maximus. Candidatul cu pricina a fost alungat din Directia de cultura in urma unei altercatii contondente cu cea care va fi presedinta comisiei de examinare....Daca CJ pune degetul pe acesta si comisia va trebui sa-l desemneze castigator, se intoarce circul. Pe vremea cand era la Directie, candidatul a deschis un proces impotriva unor oameni din muzeu pe motiv ca au dus nu stiu unde metopele de la Adamclisi. In realitate era vorba de copii, adica mulaje din gips de pe Monument.Treaba a fost chiar urata si cu multe inflamatii. Uite asa o sa avem la MINA un adevarat circ. Si permanent.Sistemul acesta de ...concursuri de imprejurari este foarte daunator institutiilor. Ma gandesc ca mai bine era in epoca de trista amintire in care cel care conducea destinele unei institutii era desemnat de colectivul de angajati din institutie... asa cum cel care conduce judetul este ales prin vot, tot asa trebuie sa fie alesi si managerii....O sa mai scrieti despre ce se intampla in muzeu, si nu de bine, mult de acum inainte....vine circul....vine circul....

Radu
28 septembrie 2016
O schimbare necesara !

Este nevoie de sange proaspat la acest muzeu , adica de cineva care nu face parte din bisericutele mai vechi sau mai noi de aici , si care , au facut mult rau nu numai renumelui institutiei ci si functionarii eficiente in slujba culturii constantene . Marian Zidaru poate face o treaba buna la aceasta institutie respectabila si poate pastra echidistanta politica necesara unei bune relationari cu toate celelalte institutii inclusiv cu Consiliul Judetean . Este toba de carte si destul de matur ca sa fie si un manager eficient . Speram intr-un concurs corect si folositor culturii de la malul marii ...

Laurentia.
28 septembrie 2016
Lecții de istorie la MINAC.

Bogată activitate expozițională la MINAC: la aest an, expoziție "135 de ani de la proclamarea regatului." la viitor an, expoziție "70 de ani de la proclamarea republicii."

bau bau
3 octombrie 2016
candidatii astia...

trei, sustinuti de servicii; ("Trei Doamne, si toti trei!") ce inseamna sa ai mai multe servicii... Dar... asa , de curiozitate, cand s-a anuntat scoaterea postului la concurs? Nu am fost atent (greseala mea, nu va speriati, nua cuz pe nimeni; doar intreb).

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3332 secunde