„Confesiunile” Lorettei Lörincz Băluță, expuse pe simezele Muzeului de Artă Constanţa

5502
„Confesiunile” Lorettei Lörincz Băluță, expuse pe simezele Muzeului de Artă Constanţa - x-expozitie-loretta-baluta-1715687782.jpg

Articole de la același autor

Expoziția „Confesiuni (desen, cologravură, grafică digitală), vernisată la Muzeul de Artă Constanța, joi, 16 mai, marchează retragerea din activitatea a artistei Loretta Lörincz Băluță, după 42 de ani de muncă. Menţionăm că aceasta a predat din anul 1982, când, proaspăt absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj -Napoca, secţia Grafică, a primit repartiție guvernamentală la un liceu din Mangalia. Apoi, din 1990, timp de 34 de ani, a fost profesor titular la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanţa. Totodată, a precizat criticul de artă Eduard Andrei, expoziția încununează cariera sa artistică de până acum, căpătând parțial dimensiunea unei retrospective, căci activitatea de grafician va continua într-o nouă etapă de viață și creație.

Instalată în cele patru săli de la parterul Muzeului de Artă Constanța, expoziția propune vizitatorilor un „parcurs inițiatic” în intimitatea operei artistei. Fiecare sală prezintă câte un ciclu, dar lucrările nu sunt grupate cronologic, ci pe criteriul tehnicii de lucru, iar temele circulă cu fluiditate de la o sală la alta, își răspund în oglindă, asigurând unitatea ansamblului. Totodată, deși grafica este prin excelență un domeniu al albului și negrului, Loretta Lörincz Băluță s-a simțit mereu atrasă și de culoare. „Uneori simte nevoia să se exprime și prin pictură, iar cologravurile sale sunt colorate. Extrem de coerentă conceptual, tehnic și tematic, expoziția artistei Loretta Lörincz Băluță se oferă privitorilor cu genuinitate, ca o carte deschisă, invitându-i să exploreze sensurile imaginii și să le filtreze prin propriile gânduri și trăiri”, a precizat Eduard Andrei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4336 secunde