În brațele comediei, fără scăpare, cu... Scapino!

Constanța se pregătește să râdă

276
Constanța se pregătește să râdă - afisscapino-1308321710.jpg
Mari actori ai scenei românești dau viață

comediei clasice a lui Molière, "Vicleniile lui Scapino". Premiera piesei "Scapino", după Molière, are loc în Constanța pe 23 iunie, la Casa de Cultură, de la ora 20.

Distribuția de excepție: Ion Dichiseanu, Valentin Uritescu, Ileana-Stana Ionescu, Monica Davidescu, Andrei Duban, Ilinca Goia, Dragoș Ionescu, Răzvan Oprea, Orodel Olaru, dar și viziunea surprinzătoare, modernă, contemporană, marca regizorului Dan Tudor, vor face din "Scapino" deliciul publicului.

"Dacă aș fi spectator și nu regizor, aș dori să văd «Scapino» pentru că e un spectacol inedit, imprevizibil, amuzant și modern. Pentru că teatrul trebuie să fie oricând o alternativă la umorul de proastă calitate, dar și pentru că pe scenă pot urmări artiști îndrăgiți, mari actori din generații diferite, care au pus umărul pentru realizarea unui spectacol de teatru autentic", spune regizorul spec-tacolului, Dan Tudor.

Între numeroasele comedii vechi și moderne, "Vicleniile lui Scapino", de Molière, este o piesă reprezentativă, scrisă după formula atemporală potrivit căreia tinerii îndrăgostiți, cărora li se opun părinții, sunt ajutați de servitori. În "mâinile" regizorului Dan Tudor, formula dobândește un dinamism care generează o acțiune dra-matică. Deși în textul original al lui Moliere subiectul în jurul căruia se învârte acțiunea piesei este căsătoria unor cupluri tinere, în "Scapino", acesta devine un subiect minor. Atenția este transferată, iar partea leului nu revine servitorului viclean, ci tatălui, care pune obstacole în calea că-sătoriei fiului. Perso-najul este dezvoltat cu umor și cu in-trospecție asupra con-diției umane. Pe de altă parte, Scapino își știe bine punctele forte și cunoaște în detaliu slăbiciunile celorlalți, iar judecata nu îi este umbrită nici de încrederea în sine, nici de modestie.

Umilirea înșelă-ciunii, eșecul neaccep-tat, acordul forțat care întristează victimele se opun bucuriei. Dar deznodământul lui Molière declanțează mecanismele reconcilierii și se realizează un acord viabil între cei care au fost în conflict în acțiunea dramatică.

Cu siguranță, Molière a vrut ca publicul să fie fericit. El a înțeles că bucuria care îi stăpânește pe oameni în timpul unei spectacol le poate reda speranța. Piesa a încântat publicul încă de la prima reprezentație, acum 340 de ani!

"Scapino", într-o adaptare mai actuală ca niciodată, face parte din seria evenimentelor culturale "Artă contra drog", organizate de Asociația Culturală de Teatru, Muzică și Film Dracula. Proble-mele cotidiene vor fi alungate și de această dată de o poveste excepțională, dublată de un umor savuros.

Biletele pentru premiera piesei "Scapino" în Constanța se găsesc la casa de bilete a Casei de Cultură și au prețul cuprins între 60 și 70 lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9564 secunde