Constănțenii vor asculta live muzica tinereții lor, la Festivalul "Mamaia Copiilor"

428
Doar o zi ne mai desparte de Festivalul Național de Creație și Interpretare "Mamaia Copiilor", găzduit și anul acesta de Casa de Cultură a Sindicatelor, și care a ajuns la cea de-a X-a ediție grație dorinței actorului Liviu Manolache de a continua un proiect de anvergură inițiat de tatăl său, Aurel Manolache. Compozitorului îi este dedicată ediția 2010 a Festivalului, care va avea loc în perioada 14 - 17 iulie, de la ora 21. Evenimentul va fi transmis în direct de TVR1.
Cu acest prilej, la Casa de Cultură a fost organizată o conferință de presă, susținută de Liviu Manolache, directorul festivalului, Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură, Cristina Chiș, directorul artistic al festivalului și Cristina Manoliu, directorul secțiunilor conexe.
Deși mulți dintre cei cu putere financiară găsesc perioada de criză un moment potrivit pentru a invoca motivul lipsei banilor, Liviu Manolache a obținut, cu eforturi mari, finanțarea necesară pentru a susține festivalul, în ciuda dezamăgirilor pe care le-a avut din partea unor sponsori care l-au lăsat baltă cu câteva zile înainte de startul festivalului. Totuși, oamenii care i-au rămas alături au contribuit la realizarea probabil unicului eveniment muzical de amploare al anului, dacă Festi-valul Național de Muzică Ușoară Mamaia nu se va desfășura în 2010.
"Am avut ambiția să continui ceea ce tatăl meu a realizat. Să preiau munca lui, încercând să păstrez ceea ce a fost clasic și corect și bun în acest festival. Nu pot să condamn pe cineva anume că nu mi-a dat suportul necesar. Dar cred că unii, din cauza crizei, nu mai judecă corect. La festivaluri la care am participat în Anglia, Turcia, Italia, orașul te roagă să te ajute. Constanța nu există din punct de vedere cultural, și e dureros", a spus Liviu Manolache.
La rândul lui, directorul Casei de Cultură a tras un semnal de alarmă legat de lipsa de interes pentru evenimentele dedicate copiilor și față de manifestările culturale, în general: "Când a venit Aurel Manolache și m-a rugat să găzduiesc festivalul, n-am putut să-l refuz. Și n-am putut să-l las nici pe Liviu, anul acesta. Pe criza asta, nimeni nu mai face nimic pentru copii, pentru cultură, și asta e foarte grav".
Liviu Manolache a punctat și scopul principal al festivalului, care are o direcție educațională: "Scopul festivalului este dezvoltarea culturii muzicale românești și desțelenirea pedepselor la care sunt supuși copiii din ziua de azi: televizor vulgar, calculator violent".
Festivalul va reuni 152 de copii în competiție, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, care ne vor arăta LIVE puterea talentului la secțiunile Creație și Interpretare. Lor li se vor alătura alți 71 de tineri, care, pe 14, 15 și 16 iulie vor susține spectacole, în afara competiției, la Delfinariu, de la ora 18:30. De asemenea, spectacole vor avea loc și pe plajele Palm Beach și Radio Vacanța.
Din juriul festivalului vor face parte: Adrian Păunescu, Smaranda Oțeanu Bunea, Bogdan Dragomir, Cătălina Chendea, Corina Chiriac, Dumitru Lupu, Mioara Negescu, Eugenia Hondoreanu, cărora li se va alătura un reprezentant al Ministerului Culturii.
Organizatorii le pregătesc și o surpriză constănțenilor, ei având prilejul de a asculta melodiile româ-nești care le-au marcat copilăria sau tinerețea. Biletele au fost deja puse în vânzare la Agenția Casei de Cultură, cu prețuri de 5 și 10 lei.
Partenerii Festivalului "Mamaia Copiilor" sunt: Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Radiodifuziunea Română, Televiziunea Română și Casa de Cultură Constanța, (cu sprijinul Asociației Naționale a Caselor de Cultură din România).
Ziarul "Cuget Liber" se numără printre sponsori și va acorda un premiu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3223 secunde