Culmea învățământului! Desființarea ISJ, refuzată chiar de liderii sindicali

3049
41

Articole de la același autor

De ceva vreme, desființarea inspectoratelor școlare este tot mai intens discutată prin cancelarii, ieri, la Universitatea "Ovidius", una dintre temele dezbătute la conferința națională organizată de Asociația Elevilor din Constanța abordând chiar părerile

pro și contra acestei propuneri legislative.

Cu titlul "Rolul autorităților locale în reformarea învățământului românesc", conferința i-a avut invitați pe Gabriel Ispas, secretar de stat în MEN, Sorin Cîmpeanu și Ecaterina Andronescu, foști miniștri ai Educației, Ligia Deca - consilier de stat, Departamentul pentru educație și cercetare al Administrației Prezidențiale, Ion Constantin, prefectul județului Constanța, gazdă fiindu-le prof. univ. dr. Mihai Gîrțu, prorector.

Politicienii vorbesc frumos, dar votează pe dos

În prima parte, toți cei nominalizați au căinat reforma din învățământul românesc, fiecare pe altă… voce. Ligia Deca, fostă absolventă a Colegiului "Mircea", remarca faptul că, deși Constanța este un oraș al performanțelor, media de la Bacalaureat este îngrijorător sub cea națională. Iar Gabriel Ispas afirma că "în educație, poți vorbi despre orice, dar nu despre reformă, care a atins nivelul maxim de suportabilitate", invitându-ne să vedem și partea pozitivă. "Învățământul nu-i grozav, dar nici pe ducă, și pentru aceasta trebuie avute în vedere trei componente: predictibilitatea, profesionalismul și performanța. Educația nu trebuie să fie locul în care își găsesc job toți cei care nu au găsit în altă parte..." și a continuat în aceeași notă… tânguitoare.

Și, chiar dacă nu s-a aflat pe lista vorbitorilor, senatorul Marian Vasiliev a ținut să ia cuvântul și să-i roage pe toți cei prezenți să depășească discursul formal și să treacă la fapte. Și-a exprimat regretul de a nu vedea în sală autoritățile locale, tocmai cele cărora li se adresa această conferință. "Mă așteptam ca la prezidiu să fie primarii arși de soare, cum eram eu acum 20 de ani, iar în sală, luând notițe, să se afle cei în mâinile cărora se află viitorul acestor elevi care au inițiat întâlnirea și care își doresc o schimbare", a mai adăugat senatorul de Constanța.

Mini-inspectorat pe lângă fiecare autoritate locală?

În partea a doua, Marian Staș, expert în educație și unul dintre autorii celei de-a patra variante de plan-cadru pentru gimnaziu care a "răscolit" învățământul, a moderat o dezbatere la care au participat Șerban Iosifescu, președinte ARACIP, Ecaterina Andronescu, Marius Ovidiu Nistor, președintele sindicatului "Spiru Haret", și Daniela Vișoianu, președinte Coaliția pentru educație.

Dacă președintele ARACIP a oferit argumente pro și contra desființării inspectoratelor școlare, Marius Nistor, la fel de vehement cum se remarcă și în emisiunile televizate la care participă cu o conștiinciozitate demnă de o cauză mai apropiată de cotizanții săi, a făcut un adevărat pro-domo necesității existenței ISJ-urilor, care nu a făcut decât să uimească asistența.

"Guvernul României are la dispoziția sa niște inspectori școlari generali și niște inspectorate școlare care se numesc prefecți și prefecturi. Pe cale de consecință, ca să existe o descentralizare totală, și noi putem propune desființarea funcției de prefect și a instituției prefectului și creăm niște mici guverne la nivelul fiecărui județ care să facă nu știm ce politică funcție de ce se întâmplă la fața locului. Cam așa s-ar întâmpla dacă am desființa inspectoratele școlare. Vom ajunge să avem un mini-inspectorat pe lângă fiecare autoritate locală? Este pur și simplu o adevărată nebunie, credeți-mă! Sub masca descentralizării de fapt creăm niște structuri care nu vor fi cât de puțin benefice sistemului de învățământ. Vom ajunge pe o super-centralizare pe elemente foarte sensibile. Nu sunt neapărat un fan al acestei instituții, dar consider că este necesară. Poate fi reformată, poate fi regândită și să nu încercăm să demolăm o instituție doar datorită faptului că am intrat la un moment dat în contact cu niște persoane care nu aveau ce căuta pe anumite funcții", a conchis profesorul de fizică.

În aceeași notă, prof. Mitică Iosif, liderul învățământului constănțean, a recunoscut că sindicatul a fost acuzat că a trimis o scrisoare senatorilor prin care se cerea să nu susțină inițiativa legislativă de desființare a ISJ.

"Ne-am gândit la elevii noștri, la colegii mei profesori, la părinți, pentru că o astfel de inițiativă în ei ar fi lovit înainte de toate. S-a vorbit aici despre ce se întâmplă în inspectorate. Din păcate, la români există aceste apucături, odată ce ne-am cățărat într-o funcție sau am câștigat-o printr-un concurs ne închipuim că suntem depozitarii adevărului și că toată lumea trebuie să spună și să creadă ca noi. Apelativele le-ați auzit: «vătafi», «dumnezei»", a declarat Iosif, propunând ca directorii să fie aleși în consiliile profesorale, și nu în consiliile de administrație.

v v v

În partea a doua a conferinței, s-a discutat despre "Implicarea autorităților locale în respectarea accesului liber la educație și reducerea abandonului școlar". 

Comentează știrea

41 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 
Grigorie
25 februarie 2016
Despre ISJ

Cred ca cei de la sindicat au gandit bine. Nu sunt sustinatorul Inspectoratelor. Cred ca nici ei. Sa la desfiinteze si maine, dar sa ma asigure ca au pus in loc ceva functional. Fie prin intermediul administratiilor locale, fie prin CCD-uri, ARACIP sau alte instrumente. Dar nu distrugem si apoi vedem noi, pentru ca cei care vor vedea sunt profesorii, elevii si familiile lor, nu desteptii carora le-a venit asa ... o idee, care nu s-a straduit sa raspunda si intrebarii ce fac cu examenele, concursurile si olimpiadele, cu transferul elevilor, cu profesorii care se muta din scoala in scoala si cu alte probleme. In rest, sa vina corpul de control al ministerului educatiei si sa vada ce mai e prin inspectoratul de la constanta.

un incomod
25 februarie 2016
isjcta

Pana la desfiintarea isj-ului urgent controale prin scoli facute de corpul de control al ministrului educatiei si sa verifice corectitudinea inspectiilor facute de inspectorii de sector .Sa verifice procesele verbale ,notele de constatare fictive la acele scoli cu directori numiti pe prietenii.Sa verifice cum s-au ales optionalele ,daca sunt aprobate optionalele claselor de catre inspectorii de specialitate,Planul managerial,tematica CA,CP,PDI ,etc. nu exista. Vor avea mari surprize.Cataloage pline de mediii corectate .Angajari dupa prieteni ,fara concurs ,munca la negru.Ce daca au inspectorii concurs, asta nu inseamna ca fac ce doresc timp de 4 ani.Jos cu ei,dar nu oricum ,trebuie sa dea socoteala pentru neregulile camuflate ale prietenilor numiti la distrugerea pardon ,,conducerea" unor scolii.

ptr "INCOMOD-UL" INFILTRAT
26 februarie 2016
Las-o jos, ca măcăne!

directori -slugi, inspectori- slugi, profesori - slugi, "smecheri" care fac pe corectorii/analfabeti, jos cu totii!

Răspuns la: isjcta
Adăugat de : un incomod, 25 februarie 2016
Pana la desfiintarea isj-ului urgent controale prin scoli facute de corpul de control al ministrului educatiei si sa verifice corectitudinea...
oarecare
26 februarie 2016
isj

Daca se vrea desfiintarea ISJ, nu trebuie sa se puna altceva in loc. Scolile sa aiba autonomie totala, directorii sa fie alesi de consiliile profesorale.

adevarat!
26 februarie 2016
"vatafi si dumnezei"

La noi sunt mai "vatafi" sau "dumnezei" cei care s-au catarat intr-o functie fara a da concurs, decat cei care au ajuns inspectori sau directori in urma unui examen! .De unde atata tupeu?

frustratii
26 februarie 2016
pe Stan cand o da inspectoratul jos?

Intrebam si noi. Ne-am obisnuit sa intrebam fara sa primim raspunsuri. Abia asteptam descentralizarea ca s-o alegem tot pe stan directoare, in consiliul profesoral!

oferta
26 februarie 2016
ptr ISJ-Cta

In curand se va publica un MANUAL DE BUNA PRACTICA PENTRU DIRECTORI! Este vorba despre un fel de culegere de sfaturi pe care directorii le-ar putea primi de la inspectori inainte de a fi numiti pe post. Cel mai interesant capitol este cel referitor la managementul dezastruos si la relatia catastrofala cu subordonatii - record atins de d-na director Stan de la Sc. Dan Barbilian. Capitolul se numeste "ASA NU!" Cateva exemple destul de sugestive se regasesc si in comentariile unor cititori la articolele din aceasta publicatie.

romanul
26 februarie 2016
no coment

articolul pare a fi scris de o persoana care nu stie ce vrea sau nu stie sa scrie un reportaj; poate a terminat master de jurnalism dupa 8 clase.

prilej bun de a folosi Asociatia Elevilor din Constanta pentru campania electorala PSD
26 februarie 2016
elevii naivi folositi

In cadrul acestei conferinte s-au discutat realitatile din invatamant, neregulile ISJ-ului, dar domnul moderator elegant a echilibrat patima lui Nistor Ovidiu, asa de panoplie, ca doar tot la masa vor ramane prieteni. Sorin Campeanu a batut "campii" fara continut si esenta, cred ca a venit la masa pregatita de BUCOVALA , Sorin, Codreanu, Nitu si Popescu (inca mai au de achitat "nota de plata din vara"). Lasati elevii sa se pregateasca pentru dezvoltarea lor naturala si fireasca si nu-i mai bagati in jocurile voastre murdare de adulti avizi de functii. Presa de fata a cazut in capcana si in extaz si ea dupa cum erau si elevii sinceri naivi si onorati de asa invitati .La teorie suntem toti buni. Cand e vorba de practica, lasam ochii-n jos ca e mai confortabil pentru scaunul detinut poate politic poate nu.

Grig
26 februarie 2016
Mirare

Am o singura mica mirare: inca ne ne-am saturat de actiunile de fatada ale lui Marius Nistor, care striga tare la astfel de intalniri si la tot felul de emisiuni, dar in spatele cortinei are misiune si afinitati politice ? Auzi tu, profesorii nu sunt capabili sa isi desemneze directorul, ca-l vor alege pe cel comod, nu pe cel mai bun. Da, prosti mai suntem noi profesorii, nu-i asa Nistore ? Am o singura medie mirare: individa de la Madgearu, care a picat probele scrise la ambele concursuri de inspectori scolari si generali adjuncti, de ce a fost lasata sa bata campii, cand tema dezbaterii era alta ? Am o singura mare mirare: cum este posibil ca Asociatia elevilor din Constanta, cu 60-80 de membri, sa organizeze un astfel de eveniment, chiar si capcana electorala, la care sa raspunda prezent Andronescu, Campeanu, Iosifescu, Ispas si alti ... grei ??? Oare cine esteeee inspatele copiilor ??? De vazut.

41 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4676 secunde