Desființarea Inspectoratului Școlar Constanța. Reacții dure ale foștilor "generali"

2443
17
Desființarea Inspectoratului Școlar Constanța. Reacții dure ale foștilor

Articole de la același autor

Propunerea legislativă prin care se încearcă desființarea inspectoratelor școlare județene a făcut înconjurul cancelariilor constănțene, chiar dacă ea pare neverosimilă sau, cel puțin pentru moment, greu de aplicat.

Și pentru că la Inspectoratul Școlar Județean Constanța toată lumea s-a delimitat de orice comentarii, am încercat să aflăm de la foștii inspectori generali ai învățământului constănțean dacă ar fi fezabilă o astfel de… dizolvare.

Prof. Olga Duțu a deținut această funcție timp de 10 ani, între 1979 și 1989. Ieri, ne-a declarat că nu crede că se va ajunge la desființarea inspectoratelor școlare, ci poate la o reorganizare regională a lor. "În măsura în care trebuie organizate atât de multe acțiuni atât la nivel de masă de elevi, dar și la nivel de profesori, acestea nu pot fi lăsate numai în atribuțiunile directorilor", este de părere prof. Duțu.

Nici prof. Andrei Gheorghe, inspector general timp de trei ani, între 1990 și 1993, nu consideră că învățământul românesc ar putea funcționa fără inspectorate școlare: "Că e slab, asta este. Dar mai este nevoie de un control serios. Cu toate că și aici este o problemă. Ați auzit de vreun profesor sancționat pentru că nu ar fi parcurs toată materia până la Bacalaureat? Că doar tot auzim elevii plângându-se de asta și mereu aruncăm vina pe elev. Din păcate, societatea românească nu mai funcționează având la bază conștiința și morala. Elevii buni își caută viitorul peste granițe, iar cei slabi rămân să perpetueze starea deplorabilă a acestei nații".

Nici prof. Elena Buhaiev nu consideră oportună desființarea inspectoratului școlar și a opinat că pot exista alte formule în cadrul mult trâmbițatei descentralizări: "A mai existat această propunere de a se desființa in-spectoratele școlare și, la vremea respectivă, se vehicula trecerea în cadrul consiliilor județene, și nu al consiliilor locale, pentru că ar fi intervenit probleme în comune cu formarea profesională sau cu inspecțiile. Pe de altă parte, e foarte adevărat că trebuie regândită și forma de organizare a ISJ-ului, pentru că, în timp ce scade numărul elevilor, crește numărul inspectorilor generali adjuncți".

"Toată lumea vorbește de desființare, dar cine va prelua atribuțiile?"

"General", dar și adjunct în două mandate, prof. Petrică Miu este de părere că atât prin această propunere legislativă, cât și prin modificarea planului cadru se încearcă tăierea cât mai multor norme pentru a se face economie, "pentru că atâta judecă acele creiere minuscule de la Guvern. Nu există niciun fel de coerență, oamenii sunt total incompetenți. Norocul lor că mai există prin școli câțiva profesori și directori care se respectă și își respectă datoria față de învățământul românesc. Revenind la așa-zisa desființare a inspectoratelor școlare, și chiar dacă s-ar vota, ea ar trebui gândită pe o perioadă mai lungă de timp, nu de pe o lună pe alta. Toată lumea vorbește despre desființare, dar cine va prelua inspecțiile școlare? Poate metodiștii, dar pe ei cine îi controlează? De fapt, ei vor o felie mai mare, în speță ARACIP-ul. Și nu știu dacă au adus plus valoare în educație, cât timp au făcut ei evaluări. Poate îmi scapă mie ceva. E foarte important să ne gândim și la efectele pe care desființarea inspectoratului le-ar avea. Vor apărea furnizorii externi de inspecții școlare? Dacă nu, am garanția că directorii își vor evalua corect cadrele didactice?", se întreabă, evident retoric, fostul inspector general.

Pe de altă parte, însă, prof. Petrică Miu declară că problema în educație este cu totul alta.

"Noi simulăm calitatea schimbării prin mutarea vacanțelor sau a «Școlii altfel», în loc să ne uităm la esență. Infrastructura proastă nu mai corespunde actualelor norme de educație, baza materială și didactică este ZERO, exceptând directorii care se mai descurcă. Cât despre resursa umană, ce să mai vorbim de salarizarea celor tineri și de formarea lor, pentru care plătesc tot din buzunarul propriu…", am mai reținut din opinia prof. Miu. 

Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Intrebare
18 februarie 2016
Domnule Miu

Pe inspectori cine ii controleaza?Pe directori cine ii controleaza? Pe vremea dumneavoastra a fost cum a mai fost,dar acum uni directori de scoli numiti de isj sunt slugi a inspectorilor,nu au nici o traba cu scoala ,sunt vizitatori prin scoala pentru ca mai au si alte joburi,ore la alte scoli etc...Am intrebat pe un director de scoala de ce accepta sa fie director ,daca tot nu i place si nu intelege ce trebuie facut,nu are echipa pentru ca nu prea este agreat de cadrele competente. Mi-a raspuns ca a acceptat propunerea isj de teama sa nu se razbune pe el , familia lui lucreaza tot in invatamnt si ca se simte dator pentru ca a fost sprijinit ...intelegeti de catre isj.Multi sunt depasiti de situatie ,dar orgoliu este mare.Pacat de unele scoli constantene ,dar predomina haosul .

parinte
18 februarie 2016
inainte era mai bine

Sunt de acord cu cel de mai sus. Tot asa si la o scoala unde am copilu e debandada totala. As vrea sa i intreb pe fostii inspectori de ce nu mai e ca pe vremuri. Se facea altfel scoala, mult mai bine, si inspectorii isi faceau mai altfel treaba. La scoala asta de care vorbesc e invers. Inspectorii erau obligati la director si a trebuit sa il numeasca si daca il da jos se razbuna el. Ca naiba, ce sa mai zic. Nu mai e nimic ca nainte.

asociatia de locatari
18 februarie 2016
scoala de cartier

Ce situati penibile la unele scoli. Daca se desfinteaza inspectoratele nici ca se mai face scoala. La mine in cartier unde stau, la o scoala e si mai rau. Directoru nu poate sa faca echipa cu ceilanti profi pentru ca nu inghite cadrele competente si din cauza asta nu merge nimic. Ce sa mai intreb si eu, ca au intrebat antivorbitorii mei. Cand le raspunde inspectorii lor, aflu si eu raspunsurile la ce ma doare. nu ma doare asa de tare, dar parca prea de tot nu mai invata elevii nimic si nici profesorii nu isi mai dau interesul.

corectura
18 februarie 2016
la textul de mai sus

Scuze, "antivorbitoarele" mele....Eu fiind presedinte de scara de bloc, mai am primit niste reclamatii dela locatari si eram in curs de rezolvare. Cu un ochi la locatare si unul la comentariu, cam greu ma descurc cu netul.

adevar
18 februarie 2016
rusine!

faceti trafic despre scoli si copii in loc sa va ocupati de antena 3 ca le da afara pe toate 5 televiziunile din sedii! Ce romani imbecil care nu va pasa de nimica. Nu stiu de ce va preocupa mai mult de inspectorat.

profa
19 februarie 2016
Rusine isj

Afara si cu directorii.......

Costea
19 februarie 2016
@ corectura

Din aceasta cauza ai intrat la comentarii, că ești președinte de scara ,de subsol de bloc?Daca erai bun nu aveai de rezolvat niște reclamații anti(antevorbitorule).Îți este frica să nu se desființeze și la tine inspectoratul de stat degeaba in asociație?

Răspuns la: la textul de mai sus
Adăugat de : corectura, 18 februarie 2016
Scuze, "antivorbitoarele" mele....Eu fiind presedinte de scara de bloc, mai am primit niste reclamatii dela locatari si eram in curs de rezolvare...
dutu
19 februarie 2016
col rez securitate

serios, voi va faceti ca o intrebati tocmai pe fosila asta ?

Murphy
19 februarie 2016
Rusine securistule !

Rusine securistule ! Doamna Prof.Univ. Dr. Olga Dutu a fost, este si va ramane un mare profesor universitar cu merite deosebite in realizarile invatamantului constantean. Poate ca tu, ca securist esti o epava, nu crezi ? La puscarie cu voi securistii !

Răspuns la: col rez securitate
Adăugat de : dutu, 19 februarie 2016
serios, voi va faceti ca o intrebati tocmai pe fosila asta ?
Corect!
19 februarie 2016
Jos regimul dictatorial al lui Stan!

Afaraaaa! N-am uitat sa va cerem DEMISIA! Mai repede, va rugam.

Răspuns la: Rusine isj
Adăugat de : profa, 19 februarie 2016
Afara si cu directorii.......
17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.539 secunde