Culmea învățământului! Să fii student la "Ovidius" e mai scump decât în Suedia sau Danemarca

1131
6

Articole de la același autor

Cele peste 20 de universități europene - în special din Marea Britanie, dar și din Olanda, Elveția, Danemarca - prezente ieri la Constanța pentru a-și prezenta oferta în cadrul unei noi ediții a celui mai important târg educațional "World Education Fair", au suscitat interesul a numeroși elevi, dar și părinți. Aceștia din urmă speră într-un viitor mai bun pentru copiii lor, dar peste graniță, în niciun caz în propria țară, din cauza tarifelor pe care au ajuns să le impună universitățile românești.


Elev în clasa a X-a la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", unul dintre vizitatori a venit la târg împreună cu mama, pentru a studia oferta, în special pe Medicină. "Nu am venit neapărat pentru că am fi deciși să alegem ca al nostru copil să studieze în străinătate, dar vrem să comparăm ofertele și să vedem ce variantă ar fi cu perspective mai bune. Chiar dacă nu știm ce va fi peste doi ani când termină el liceul, știm că există facultăți bune de medicină și în București, și în Iași. În străinătate, însă, există posibilitatea acelui împrumut, finanțat de stat, pe care îl rambursezi după finalizarea studiilor, în condiții mai avantajoase decât la noi", a mai declarat mămica.


Prezența a doi studenți nigerieni, de culoare, printre vizitatori ne-a atras atenția, știind că statutul lor este unul aparte în ceea ce privește studiul în străinătate. Însoțiți de un cadru universitar, cei doi studenți de la Universitatea Maritimă din Constanța erau interesați de oferta pentru master în Belgia sau Olanda. Întrebat de ce nu îi îndrumă pe cei doi către un masterat la Universitatea "Ovidius", universitarul a recunoscut: "Pentru că la noi sunt destul de scumpe în comparație cu ceea ce ar putea ei câștiga printr-un serviciu. Dacă statul nigerian le-a oferit șansa de a studia cu bursă la UMC, acum, pentru că termină cei patru ani, trebuie să-și găsească un masterat care să le fie folositor mai departe, știut fiind că nu e obligatoriu să studiezi în continuare ceea ce ai terminat la licență. Acum se caută multidisciplinaritatea", a explicat același interlocutor.


Alte două eleve, de data aceasta de la Liceul Teoretic "Ovidius", care doresc să urmeze criminalistică, respectiv relații publice, marketing ne declarau că își doresc foarte mult să studieze în străinătate pentru că la finalul studiilor oportunitățile de angajare sunt mult mai mari. "Și chiar îmi doresc să fac ceva ce-mi place în viața mea!", a concluzionat una dintre eleve.


La dosarul pe care îl întocmesc elevii constănțeni pentru a accesa studiile în străinătate trebuie să atașeze și o scrisoare de intenție, în care explică de ce își doresc să studieze acolo. Ieri, reprezentantul Integraledu Constanța declara care sunt cele mai invocate motive: "Faptul că universitățile din străinătate oferă programe specifice. De exemplu, pot merge pe design de automobile, pe când la noi există facultăți de auto. Sau foarte des întâlnită este aplicația pentru criminologie, ceea ce la noi nu se găsește. Caută specializări care la noi nu se găsesc". Întrebată dacă nu sunt prea scumpe aceste studii, Ana Larisa Pospai spunea că în Marea Britanie cursurile sunt în cele mai multe cazuri doar trei zile pe săptămână și majoritatea își găsesc joburi part-time: "Important este să existe voință și pregătire academică, desigur", a mai adăugat același interlocutor.


Studiind ofertele diverselor universități prezente la târgul de ieri, aveam să constatăm că e mai ieftin să fii student în Suedia sau Danemarca, decât la Universitatea "Ovidius".


Spre exemplu, la Teko, cea mai mare academie de afaceri și design din Danemarca, programele de licență și masterat sunt gratuite, iar cazarea ajunge undeva la 500 de euro. În Suedia, la Jonkoping University, unde se oferă cursuri cu orientare practică în sfera antre-prenoriatului și afacerilor, programele de licență și masterat sunt gratuite, cheltuielile lunare ajung undeva la 700-800 euro, iar cazarea la 250-400 euro.


Asta în timp ce la "Ovidius" un student la cursuri cu taxă plătește, în medie, 3.500 lei pentru licență, la care se adaugă cazarea, și 4.000 lei pentru master.


Comentează știrea

Constantean
29 septembrie 2016
Solicit clarificari

Poate ne explica cineva ce se ascunde in spatele acestei campanii de articole despre Universitatea Ovidius.

Alt cetatean
29 septembrie 2016
Clarificari

Dar in spatele declasificarii universitatii Ovidius de catre institutiile statului roman ce se ascunde? Chiar incomptetenta actualei echipe manageriale!! Daca rectorul si prorectorii lui (Vancea, Gartu, Bobita cap de porc) aveau cat de cat onoare si erau cat de cat responsabili, pana acum isi prezentau D E M I S I A!

Spagatores
29 septembrie 2016
Era mai scump pe vremea lu epure

UOC este in istoria universitatilor la capitolul SPAGA! Epure incearca sa vina iar la UOC. Voi profesorii priviti cum se distruge tot. EPURE SI PANAIT AU FACUT CAMPANIA IMPOTRIVA UOC.

Simona
29 septembrie 2016
stai prost cu aritmetica

3500-4000 cat e taxa inseamna cam 800-900 de Euro pe an. In Danemarca e 500 de euro cazarea si inca 1000 de euro cheltuieli lunare, adica 1500 pe luna, adica rotund vreo 15.000 Euro pe an. Cum ai da-o iese de cel putin 2 ori mai scump ca la noi.

Simona
29 septembrie 2016
stai prost cu aritmetica

3500-4000 cat e taxa inseamna cam 800-900 de Euro pe an. In Danemarca e 500 de euro cazarea si inca 1000 de euro cheltuieli lunare, adica 1500 pe luna, adica rotund vreo 15.000 Euro pe an. Cum ai da-o iese de cel putin 2 ori mai scump ca la noi.

DODO
29 septembrie 2016
scump si prost

calitatea absolventilor ar trebui sa fie mai buna La bani mai multi rezulta si o calitate mai buna dar asta o fi realitatea ? oricum nu s-ar face campanie daca nu ar fi ceva putred pe acolo

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5465 secunde