Decana de vârstă a Teatrului de Stat aniversează 91 de ani. La mulți ani, Ileana Ploscaru!

276
Decana de vârstă a Teatrului de Stat aniversează 91 de ani. La mulți ani, Ileana Ploscaru! - ileanaploscaru-1643618420.jpg
Astăzi, 31 ianuarie, Teatrul de Stat, dar și comunitatea constănțeană o aniversează pe decana de vârstă a instituției teatrale, Ileana Ploscaru -cetățean de onoare al orașului și al județului, minunată actriță onorată, anul trecut, la Gala UNITER cu Premiul pentru întreaga activitate.

Cea mai longevivă actriță de teatru din România împlinește astăzi 91 de ani.

Pe 24 februarie 2022, împlinește 71 de ani de la primul său rol, pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în spectacolul „Fântâna turmelor” de Lope de Vega, în regia lui Ion Dinescu.

Iar pe 12 noiembrie 2022 va împlini 61 de ani de la debutul pe scena Teatrului de Stat Constanța, în spectacolul „Zări necuprinse” de Nikolai Virta, în regia lui Constantin Dinischiotu.

Spectacolele care ne reamintesc de Ileana Ploscaru jucate la Teatrul de Stat Constanța sunt „Bătrâna și hoțul” de Viorel Savin, regia: Iulian Enache, „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, regia: Cristian Șofron, „Trei surori” de A.P. Cehov, regia: Dominic Dembinski și „Scaiul” de Georges Feydeau, regia: Ion Lucian.

După o viață petrecută pe scenă, după numeroase roluri în care și-a demonstrat talentul, profesionalismul, generozitatea, după numeroase premii, în anul 2016 a devenit Cetățean de onoare al municipiului Constanța, iar în 2018 i-a fost decernat titlul de Cetățean de onoare al Județului Constanța.

A fost, printre altele, Ziţa, Eliza Doolitle, Valia, Guliţă, Ioana d’Arc, Mirandolina, Ofelia, Prinţesa de Eboli, Catarina, Anna Christie, Regina Ana a Angliei, Gittel, Ellida Wangel, Vasilisa, Vişa, Hannah Jelkes, Edith Piaf, Doamna Quickly, Marie Octobre, Aurelie, Clitemnestra, Hecuba, Andromaca, Olga Nicolaevna, Alice Postic, Împărăteasa Elena, Ianke, Lala, şi multe altele.

A colaborat cu regizori precum: Sică Alexandrescu, Laurenţiu Azimioară, Mihai Berechet, Cătălina Buzoianu, Ion Caramitru, Alexandru Critico, Dominic Dembinski, Constantin Dinischiotu, David Esrig, Gheorghe Jora, Ion Lucian, Ion Maximilian, Tudor Mărăscu, Silviu Purcărete, Beatrice Rancea, Marietta Sadova, Cristian Şofron, Nicolae Alexandru Toscani, Cornel Todea.

În urmă cu patru ani, într-un interviu pentru „Cuget Liber”, marea actriță mărturisea: „Teatrul a fost mereu marea mea pasiune, iar uneori am făcut mari sacrificii, jucând chiar bolnavă, dar toate acestea mi se par obligatorii pentru un actor. Nu este un merit ce am făcut, dar prin asta vreau să-i atenționez pe tineri, care găsesc foarte ușor scuze, în ziua de azi, ca să se eschiveze de la multe. Categoric, teatrul este viața mea și mă gândesc cu strângere de inimă că va veni, totuși, o zi în care va trebui să zic GATA".

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5835 secunde