„Dramaturgia românească pentru liceeni”, un nou proiect marca Teatrul de Stat, în parteneriat cu ISJ Constanța

236
„Dramaturgia românească pentru liceeni”, un nou proiect marca Teatrul de Stat, în parteneriat cu ISJ Constanța - spectacollecturameminescu-1643119564.jpg
Dovedind că absența unei scene pe ale cărei scânduri să-și poată oferi reprezentațiile nu constituie nici pe departe o piedică în calea numeroaselor idei din domeniul cultural, Teatrul de Stat Constanța a demarat un proiect de promovare a teatrului, în special a dramaturgiei românești, în liceele constănțene, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța. 

Proiectul a pornit de la dorința de a celebra Ziua Culturii Naționale (15 Ianuarie) și Unirea Principatelor (24 Ianuarie), dar se va prelungi și dincolo de aceste ocazii, fiind o modalitate excelentă de a stârni interesul elevilor pentru artele spectacolului, pentru cultură, în general, și de a forma un public nou pentru teatru, după cum ne informează reprezentanții teatrului.

În această perioadă, actorii TSC prezintă două texte importante din literatura dramatică românească, texte emblematice pentru perioada interbelică, la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și Liceul Teoretic „Ovidius”:

·         „Domnișoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu, regizor coordonator Iulian Enache;

·         „Visul unei nopți de iarnă” de Tudor Mușatescu, regizor coordonator Liviu Manolache

George Mihail Zamfirescu (13 octombrie 1898 – 8 august 1939) a debutat în 1918 cu versuri publicate în „Literatorul”. A fost redactor la „Facla” și „Adevărul”, conducător de companii teatrale, director de scenă la Teatrul Național din Iași (1933-1939).

Comedia tragică „Domnișoara Nastasia” (1927) este un emoționant tablou al periferiei, în care năzuința eliberării oamenilor simpli din lanțurile unei existențe sufocante se dovedește irealizabilă. A mai scris piesele „Cuminecătura”, „Idolul și Ion Anapoda”, culegerea de articole despre teatru „Mărturii în contemporaneitate” și altele.

Tudor Mușatescu (22 februarie 1903 – 4 noiembrie 1970) a scris schițe, romane, poezii, piese de teatru, dedicându-se, la maturitate, trup și suflet teatrului, în calitate de dramaturg, traducător, director de scenă, director și proprietar de teatru. Criticii l-au considerat un fidel continuator, în perioada interbelică, al comediei caragialiene de moravuri, prin tipologie, situații și dialoguri spirituale. Piesele de teatru ale lui Mușatescu, în special comediile „Titanic-Vals”, „...escu”, dar și melodrama „Visul unei nopți de iarnă”, au avut succes și în țară, și în străinătate.

„Visul unei nopți de iarnă” (1937) este povestea romantică a unei fete simple, îndrăgostite de idolul său, un scriitor celebru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4392 secunde