Demitere cu scandal la Liceul "Traian". Fosta directoare face acuzații grave!

1577
Demitere cu scandal la Liceul

Articole de la același autor

La Liceul Teoretic "Traian" au căzut capete după scandalul iscat pe marginea publicării, în spațiul virtual, a unui tabel cu "fondul școlii". Directoarea demisă, prof. Gabriela Costea, aduce acuzații serioase, în care invocă amenințări și implicări ale politicului. În schimb, inspectoratul școlar general, prof. Sorin Mihai, consideră că fosta șefă a inspectoratului, prof. Gabriela Bucovală, "este cea mai bună soluție" pentru rezolvarea problemelor iscate la "Traian". 


Scandalul iscat după publicarea în spațiul virtual a unui tabel cu sume strânse pentru fondul școlii și plata pazei, de la Liceul Teoretic "Traian" din Constanța, nu a rămas fără urmări. Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Constanța a hotărât încetarea detașării prof. Gabriela Costea în funcția de director. 


"Sentința" mai marilor ISJ Constanța a stârnit nemulțumirea prof. Gabriela Costea, care face acuzații dintre cele mai serioase, într-un punct de vedere făcut public: aceasta amintește de neajunsurile sistemului de învățământ, de implicarea politicului, de presiunile care au fost făcute asupra ei după declanșarea scandalului, dar și despre amenințări voalate și chiar fățișe. 
În primul rând, fostul director al liceului arată că a aflat din presă despre demiterea sa, în condițiile în care noua conducere a ISJ Constanța a punctat că va avea o relație "de transparență și apropiere" vizavi de cadrele didactice. Referitor la scandalul iscat după publicarea tabelului cu sume și acuzațiile ce i-au fost aduse ulterior, prof. Costea subliniază că au fost numeroase denaturări ale adevărului. 


Bâlciul deșertăciunilor 
"A început bâlciul deșertăciunilor cu diferite incitări și am înțeles scopurile, motivele și mijloacele folosite. Din cauza prezentărilor tendențioase sau chiar mincinoase uneori, cei care nu au înțeles dedesubturile s-au inflamat de parcă eu personal eram vinovată de modul deplorabil de subfinanțare al învățământului în general și al Liceului Teoretic «Traian» în particular, fiind înjurată, hărțuită și pusă la zid. Am trecut peste toate aceste mizerii și am solicitat, verbal și în scris, ajutorul autorităților locale, care ba nu au răspuns deloc la solicitarea deblocării postului de paznic (ISJ Constanța în speță, cu o… scrisoare pierdută) sau au refuzat elegant acordarea fondurilor pentru instalarea unui sistem de alarmare, sub precizarea că cererea nu este «conformă» (Primăria Constanța); în speță, toată lumea vorbește că da, «se vor da», realitatea fiind alta", a atras atenția prof. Gabriela Costea. 


Mai mult, prof. Costea a precizat că, din toată situația, "am înțeles că incomodez și că, în final, voi fi demisă, dar am refuzat să cedez". 


Referitor la anchetele desfășurate, spune că au fost imparțiale, de exemplu, în cea desfășurată de Avocatul Poporului, ar fi fost audiat doar reprezentatul elevilor în Consiliul de administrație. 


"Atacuri regizate de persoane afiliate politic" 
Totodată, prof. Gabriela Costea a punctat că situația nu se va schimba, atât timp cât, în ochii lumii, toate sunt roz! 
"Păi, cine să se ocupe, dacă toți aruncăm pisica în curtea vecină și ne prefacem în presă că «avem toată disponibilitatea»? Anchetatorii care «s-au autosesizat din presă» precum că Asociația de Părinți plătește paza nu au reușit să citească și comentariile, că este o problemă generalizată a învățământului sau doar atât au fost lăsați să vadă?", a arătat fosta directoare. 
Aceasta afirmă că a fost acuzată și de implicații politice, pe nedrept. 


"Ironia sorții face ca, în anul 2012, să fi fost demisă din poziția de inspector școlar de la ISJ Constanța sub diferite pretexte, deoarece se bănuia că fac parte din PDL/ PNL, lucru absolut neadevărat; azi, sunt suspectată că fac parte din PSD, lucru la fel de neadevărat; singurul partid din care fac parte este Corpul Dascălilor. Dar este cu desăvârșire adevărat că cei a căror profesiune este colportarea sunt doar niște mărunți politruci care nu au altă modalitate de afirmare", a mai spus prof. Gabriela Costea. 


"Este fără dubiu că toate aceste atacuri au fost regizate de către persoane apropiate mediului didactic, afiliate politic, persoane cu acces imediat la resurse, instituții publice și media, având ca unic scop vacantarea postului, prin îndepărtarea persoanei incomode și ocuparea lui de persoane cu «origine sănătoasă»; ar fi interesant dacă cei care s-au ocupat cu blocarea activității instituționale prin intermediul bombardării cu sesizări etc. și-ar declara apartenențele politice, s-ar prognoza ușor direcțiile viitoare, relațiile de tot felul și s-ar releva interesele, adesea altele decât învățământul de calitate", a punctat fosta directoare. 


Prof. Gabriela Bucovală "este cea mai bună soluție" 
Conducerea ISJ Constanța, în speță inspectorul școlar general prof. Sorin Mihai, a arătat că decizia încetării detașării prof. Costea la conducerea Liceului "Traian" a fost luată "în urma gestionării necorespunzătoare a situației conflictuale, semnalată de Asociația Elevilor și Avocatul Poporului". 


Cât privește acuzațiile de implicări ale politicului în desemnarea directorilor, inspectorul general Sorin Mihai le neagă vehement. Susține, însă, că alegerea prof. Gabriela Bucovală, fost inspector școlar general, pentru a ocupa interimar funcția de director al liceului, "este cea mai bună soluție". 


"A duce discuția spre politică este forțat. Cred că desemnarea prof. Bucovală este cea mai bună soluție, având în vedere că este profesor în cadrul liceului, este fost inspector școlar general, un om care are competențe ridicate. Dacă doamnă prof. Costea poate să spună care ar fi decizia de ordin politic, o rog să își asume", a declarat inspectorul școlar general Sorin Mihai, pentru "Cuget Liber".  


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4416 secunde