Educație politizată! Scandal monstruos pentru funcțiile de director

6658
12
Educație politizată! Scandal monstruos pentru funcțiile de director - fondscandal-1474206311.jpg

Articole de la același autor

De când Ministerul Educației a lansat oficial metodologia pentru organizarea concursului de ocupare a funcțiilor de director și director adjunct pentru data de 12 octombrie, s-a născut un scandal monstruos legat de intervalul scurt în care a fost programat ori din cauza conținutului solicitat, de parcă nu s-ar fi știut de el de peste un an încoace.

În județul Constanța, opiniile directorilor sunt împărțite, majoritatea celor consacrați pe posturi declarându-se încântați de faptul că, în sfârșit, se va ajunge la o stabilitate și la o certificare a acestui statut. În timp ce o altă categorie de manageri, obișnuiți să fie "numiți în interesul învățământului", se aliază "tornadei" conduse în persoană de senatorul PSD Ecaterina Andronescu. Deja amendamentul de amânare a concursului până la anul, în vară, a trecut s-ar părea fraudulos de comisia de învățământ a Sena-tului, în sensul că nu își asumă nimeni semnătura din dreptul secretarului comisiei, Dumitru Oprea. Astăzi, amendamentul va fi supus votului Senatului.

Pe de altă parte, pentru a veni în sprijinul viitorilor candidați, Ministerul Educației a publicat, zilele trecute, modele de itemi pentru proba scrisă a acestui concurs, la fel cum a procedat și pentru elevii care au susținut Evaluarea Națională sau Bacalaureatul…

Sindicatul se aliază cu politicul?

Într-o declarație făcută publică de liderul sindicatului constănțean, prof. Mitică Iosif, acesta afirmă că reprezentanții federației sindicale solicită ministrului "amânarea concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director/director adjunct în unitățile/instituțiile de învățământ preuniversitar, astfel încât acesta să poată fi organizat în condiții optime, oferind o șansă corectă celor ce vor participa la concurs, fără a bulversa activitatea sistemului de învățământ, a cadrelor didactice și a elevilor".

Să încercăm o recapitulare. Proiectul de metodologie pentru concursurile de directori a fost publicat spre dezbatere pe site-ul ministerului pe data de 3 septembrie 2015, acolo unde se găsea și grila de evaluare a CV-ului, care pomenea și de stagiile de formare, și de articolele de management, dar și de competențele în limbi străine ori de cele de operare pe calculator.

După ce, timp de opt ani, directorii au fost numiți cu detașare, iar excepția a devenit o regulă, acum se pare că apele s-au tulburat rău de tot, pentru simplul fapt că se dorește aducerea în conducerea școlilor a unor oameni… expertizați.

Interesantă este luarea de poziție chiar a purtătorului de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.

"Mai întâi, să lămurim chestiunea legată de perioada alocată pregătirii și bibliografia de concurs. Este aceasta grabă, faptul că, după 8 ani în care excepția a fost regulă, organizăm concursurile? Ca nevoie presantă de profesionalizare, în sfârșit, a managementului școlilor? Bibliografie stufoasă, câteva capitole din trei volume și legislație specifică? Aici cred că ne dorim cu toții oameni cât mai buni la conducerea școlilor, care să înțeleagă ce înseamnă deciziile bazate pe evidențe statistice, dar și câteva modele de leader-ship (pe care, evident, le-ar putea aplica în propria organizație). Atenție, testul grilă nu este unul de legislație, deci nici vorbă de memorare, ci de înțelegere.

Subiecte traduse din alte limbi, rupte de educație și managementul școlilor? Am auzit că ar circula și zvonul ăsta printre profesori. Subiectele sunt elaborate de educaționaliști și psihologi recunoscuți în țară, iar itemii vor viza cele două componente: managerială și de aptitudini cognitive. Mai mult, la finele săptămânii, vom publica pe website-ul ministerului, apoi de fiecare inspectorat în parte, câteva modele de itemi, care să vină în ajutorul celor care se pregătesc.

Probe de limbi străine sau de competențe IT? Nicidecum. Ci posibilitatea de a fi recunoscute aceste competențe, prin punctaj acordat în grila de evaluare a CV-ului. Grilă discutată în comisia de dialog social și, așa cum spuneam, publicată, într-o formă aproape identică, din septembrie 2015", clarifică reprezentantul ministerului.

Așteptăm cu interes votul de astăzi. 

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
delia flory
21 septembrie 2016
despre munca

>>http://www.jobinsibiu.ro/>>care vreti ajutoare din rai >>https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSenj29NnJqizOatvNQTm6wvR0qcfBvVr1_PeGzwa2Rns9irDA/viewform >>bafta!

Vali
21 septembrie 2016
Munca!

Cine e ciuca marius (pe facebook camasa verde) care are 'registrul cazurilor sociale' /o noua metoda de fraierit.

Răspuns la: despre munca
Adăugat de : delia flory, 21 septembrie 2016
>>http://www.jobinsibiu.ro/>>care vreti ajutoare din rai...
12 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3547 secunde