Interviu cu prof. Nicolae Andrițoiu:

"Este o mare greșeală că împingem toți elevii să termine liceul. Avem nevoie și de zidari, și de cizmari"

2165
23

Articole de la același autor

De o sinceritate admirabilă, așa cum îi stă bine unui dascăl integru, prof. Nicolae Andrițoiu, pensionar de aproape patru ani, a predat fizică și chimie între anii 1975-1979 în Regatul Maroc, a fost un an inspector școlar de specialitate fizică (1990), ca mai apoi, peste un an, să devină inspector general adjunct. De asemenea, a fost director al Colegiului Național "Mihai Eminescu", timp de șase ani. 


- Cum era atmosfera la Inspec-toratul Școlar imediat după Revoluție?
- Am impresia că atunci (1990-1991 - n.r.) au fost doi ani în care politicul nu s-a amestecat în sistemul educațional. Pe atunci, colegii mei nu credeau că voi accepta funcția de inspector, dar eu am sperat că se poate face ceva. Și nu regret, pentru că a fost o experiență interesantă. Chiar inspectorul general de atunci, Andrei Gheorghe, mi-a trimis vorbă ca nu cumva să refuz. Știa că nu mă omor după funcții și că funcțiile au venit ele peste mine. M-am străduit să fac ceva. Dacă oi fi reușit e mai greu de cuantificat. Dintre cei care sunt acum la Inspectorat, doar pe Tudorică îl cunosc, cel pe care  l-am angajat în 1991.


Din păcate, de atunci și până acum sistemul educațional a regresat iremediabil. Cuvântul e dur. Cu toți colegii cu care mă întâlnesc sunt dezgustați de birocrația excesivă. În 1964, când am venit peste 25 de profesori din toate părțile țării, printre care Caragea, Ciupină, Sava, soții Munteanu, a fost un an fericit pentru învățământul constănțean. Și apoi, un an mai târziu, Tiotioi, Doicescu, Vernic. Una dintre racilele învățământului actual este politizarea excesivă. Sunt de acord să schimbe miniștri și secretarii de stat, dar lasă directorii și inspectorii neînregimentați politic. 


- Cum ați ajuns să predați fizică și chimie în Regatul Maroc în perioada comunistă?
- Cred că fac parte din cei 1.000 care au reușit să plece. După ce câțiva alți colegi fuseseră în Zair, prin ’73- ’74, a apărut o nouă propunere, pe baza unui concurs despre cunoștințe de limba franceză, dar și de specialitate. Am dat un test foarte serios la București. Recunosc că din punct de vedere financiar o duceam bine aici, pentru că aveam meditații de nu puteam să le fac față, eram foarte căutat și câștigam bine. Dar munceam mult, pentru că nu vine lumea că te cheamă X sau Z. După concurs, auzind că am prins Casa-blanca, numai când mă gândeam la film și tot însemna ceva. La vremea aceea număra vreo cinci milioane de locuitori. Cu ocazia asta m-am făcut și membru de partid ca să pot pleca. Noi, cadrele didactice, ne-am dus acolo să-i culturalizăm, dar ce dotare am găsit acolo este de neimaginat, nu o să avem noi nici în următorii 20 de ani. Doar că nu aveau profesori de specialitate. Și n-am fost la un colegiu de elită din Casablanca, ci la unul oarecare. 


- Ați fost un profesor "generos" cu elevii dvs?
- Ce-i drept, eram cam zgârcit la note. Nu eram fioros, dar nici nu dădeam cu lejeritate nota 10. Trebuia să-l merite, să mă uimească. Un coleg îmi povestea o vorbă care circulă acum: dacă ai învățat - bravo ție, îți dau 10, dacă n-ai învățat și nu știi, îți trag un 9 de-ți merg fulgii. Notele sunt cam exagerate, cam mari. Acum se merge pe principiul "de ce să nu intre și elevii mei la o facultate, că mai primesc și eu o gradație de merit". Mi se pare aberant să măsori calitatea unui profesor după numărul de olimpici pe care i-a scos. În Maroc, dădeam note de la 1 la 20 și am considerat că este un sistem extraordinar. De ce să dai 6 plus când poți să dai 13? În România, n-am întâlnit unul pe care să-l las corigent și în toamnă să vină mai bine pregătit. Am lăsat un singur repetent în toată cariera mea, care nu s-a prezentat la corigență. Îmi venea să-l bat. 


Mă uit acum și la rezultatele de la Bacalaureat și pot spune că sistemul e într-o mare eroare. Nu toată lumea este născută să fie geniu, nu toată lumea e academician. Avem nevoie și de săpători, și de zidari, și de cizmari. Noi îi împingem pe toți să termine liceul, ceea ce este o mare greșeală. Sau măcar Bacalaureatul să fie pe mai multe tipuri, care să permită drepturi limitate. Noi ne cramponăm de niște lucruri pe care le-am moștenit așa. 


- Mai credeți în harul de a fi dascăl?
- Când am venit în 1964, aveam un salariu de 1.050 lei. Dar după trei ani am dat definitivatul, după cinci ani am dat gradul II și după alți cinci ani gradul I. Cam după 13-14 ani de învățământ ajungeam la un salariu de 4.500 lei, care era rezonabil pentru un profesor. Dar mi-amintesc că la un curs o mare profesoară ne-a spus: "Știu că suntem prost plătiți, dar profesorul adevărat și dacă îl plătești la jumătate tot își face treaba". Exact ca actorul care urcă pe scenă care chiar dacă i-a murit mama el trebuie să joace într-o comedie. Cam așa trebuie să fie profesorul cu har. Și fără har nu ai ce să cauți în învățământ. Dar și harul fără muncă nu înseamnă nimic. Dar la fel de adevărat este că, în condițiile de astăzi, eu și soția, două cadre didactice, n-am mai putea să întreținem doi copii să urmeze studii superioare.


Meseria de profesor poate fi ridicată la rangul de artă. Dar te naști cu asta dacă ai harul și dacă ești harnic, altfel nu.


Comentează știrea

23 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
admirator
17 martie 2014
corect,

invatamintul trebuie sa asigure toata forta de munca necesara economiei "nationale" si a UE... De ce ai da diplome de Bac la toti, ca pe vremea lui Impuscatu? Trebuie si cizmari, croitori,depanatori electronice. electro-casnice, tamplari/dulgheri, fierari, sudori etc... Pe astia cine ii face? Departajarile trebuie sa fie dupa merit, in primul rand.

rex
17 martie 2014
De aprofundat!

Nu vreau sa contrazic pe nimeni dar nu cred ca este rau sa termini un liceu si dupa sa te califici intr-o meserie ceruta pe piata! Poate zic poate ca fiind concurenta mare, vor intra la Facultati copii mai bine pregatiti!

RICA VENTURIANO
17 martie 2014
relativ

Problema este de o simplitate dezarmanta.Dl.prof.expune o problema firesca pt.o societate normala.Insa Romania ,in contextul globalizarii,trebuie sa devina piata de desfacere si teren de recrutare pt."capsunari" si alte munci necalificate.Oricum incurcam marile puteri "democratice" cu olimpicii la mate,fizica,inventica.Din nefericire POLITRUCII sunt cocotati in varful ierarhiei de cei interesati sa desfiinteze invatamantul romanesc.

admirator
17 martie 2014
@rex

Teoria generala lansata de stinga mondiala spune ca sansele in viata sunt mai mari, daca ai studii. Practica a dovedit faptul ca cei nascuti in familii bogate sau (mai nou) in familii ale aparatului de stat (adm., politie, justitie etc.) fac oricum studii si vor ocupa functiile importante. Ramine partea cealalta: a fortei de munca. Si intelectualii sunt -si ei- doar o simpla forta de munca. Iar aici, trebuie sa apara o structurare in functie de calificare si studii. Sunt Kelneri, taximetristi etc. ce au universitati. Dar este o treaba de conjunctura. In economie e nevoie de muncitori calificati in meserii de baza. Si asta apare greu dupa liceu. Nici nu le trebui liceul, de altfel, pentru asa ceva. De ce sa piarda timp si bani cu o instructie care nu le foloseste la nimic? In acelasi timp cheltuieste si banii statului. Crezi ca nu poti face de paza fara bac? Crezi ca nu poti fi docher fara bac? Sau sofer, mecanic auto, electrician auto... Etc. Hai sa fim seriosi! 8-10 clase sunt suficiente, dupa care (cei care vor) pot sa urmeze scolile profesionale. Nu de alta, dar un patron nu va alege unu cu bac sa-l trimita la oi sau cu tractorul. Etc. Concurenta nu poate exista intre cei cu note mici... Concurenta exista doar intre primii. Aia oricum intra la facultati. Ceilalti vor face tot ffelul de chestii pe bani... Fara meserie, fara nimic. Cheltuie bani aiurea, vor avea pretentii aiurea... Nu are rost sa ne jucam de-a invatamintul, cand ei nu stiu cum ii cheama cu CI in mana... Iar copii de saraci oricum vor ajunge proletari. Cu gulere albe, dar proletari. Toate posturile de conducere sunt rezervate copiilor de stabi. Asa a fost de cand lumea si pamintul, asa va fi mereu. Gogogrita cu sansele mai mari -in viata- daca ai studii este ca si cea cu nu castigi la loto daca nu joci... Cati castiga, cu adevarat? Nu e mai bine sa aiba un set de meserii de baza bine insusite din scoala profesionala, care sa-i asigure existenta in economie, indiferrent de situatie, decat sa fie sluga la stat sau tesa la part., mereu in pericol de a ajunge somer fara calificare? caci trebuie sa stie 3-5 meserii, inrudite, nu doar una. In Romania, insa, comunismul a adus o fudulie ridicola. Ne e rusine sa muncim fizic, ne laudam cu studiile de parca am etala averi etc. Un sistem valoric fals. (E drept, exista si inainte, vezi la Camil Petrescu -in Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi- teoria celui ce castiga o bucata de paine "alba".)

admirator
17 martie 2014
@Rica Venturiano

Problema e ca nu este trasata nici o linie strategica generala pentru Romania. Deocamdata, destinul e facut de capital. Aduna multi bani si deschide o afacerre! Concureaza-l pe Ford sau Renault etc. si vei avea industrie locala. Nimeni nu zice ca Romania sa fie una sau alta. Trebuie sa te descurci tu. Si alesii tai. Daca in tara cei care au capital nu-l investesc in industrie, ce vrei? Cine e de vina? Strainezia? Nu mai acuza pe altii, cand greseala e aici, la noi. Mai vedeti si voi pe cine votati!

arin
18 martie 2014
amintiri

Va salut ! Din primul salariu v-ati cumparat un aparat de radio ? :) Multa sanatate !!!

http://www.kangdavalve.com/plus/view.php?aid=795319
4 iunie 2014
http://www.kangdavalve.com/plus/view.php?aid=795319

Stiri Cultură-Educație : "Este o mare greșeală că împingem toți elevii să termine liceul. Avem nevoie și de zidari, și de cizmari" | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online http://www.kangdavalve.com/plus/view.php?aid=795319 http://www.kangdavalve.com/plus/view.php?aid=795319

http://www.xhxtravel.com/plus/view.php?aid=514986
5 iunie 2014
http://www.xhxtravel.com/plus/view.php?aid=514986

Stiri Cultură-Educație : "Este o mare greșeală că împingem toți elevii să termine liceul. Avem nevoie și de zidari, și de cizmari" | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online http://www.xhxtravel.com/plus/view.php?aid=514986 http://www.xhxtravel.com/plus/view.php?aid=514986

???? ???? ?????
14 septembrie 2014
???? ???? ?????

??????????????????????????? ???? ???? ????? http://rosesfamilyrest.com/menu.php?id=31

???? ??? ??? ????
14 octombrie 2014
???? ??? ??? ????

Google is a good browser's search engine associated with to support you in finding the photos on a website, It have their image shop recognized search footage. once your within the net photos actually rewards delivered anytime you search let's consider surrounding keyword phrase your. Now this is a powerful way to find data when almost anything you do a search for, just are participating in get a measure indepth. ???? ??? ??? ????

23 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Pagina a fost generata in 0.6126 secunde