Evaluarea Națională, la final. În premieră, rezultatele vor fi afișate fără numele candidaților

1787
Evaluarea Națională, la final. În premieră, rezultatele vor fi afișate fără numele candidaților - fotofondevaluarenationala-1592404642.jpg

Articole de la același autor

Chiuituri de bucurie și aplauze au răsunat, ieri, în curțile școlilor, când au început să iasă de la examen candidații de la Evaluarea Națională. Bucuroși că au scăpat, dar și bucuroși că au avut noroc de subiecte ușoare, viitorii liceeni au fost întâmpinați cu urale de părinți. Acum, nu le mai rămâne decât să aștepte rezultatele, care, în premieră, anul acesta, vor fi afișate fără numele elevilor, ci doar cu un cod în dreptul notelor.

Ultima probă a Evaluării Naționale la Constanța, cea la matematică, s-a consumat ieri, iar, cu toții, și candidați și părinți, au respirat ușurați când a bătut gongul de ora 11 și au început să iasă primii elevi din sala de examen. "Am scăpat!", exclamau entuziasmați, "Am scăpat!".

"A fost o presiune foarte mare, în toată nebunia aceasta, cu examenul, cu regulile, cu temperatura, cu masca. Un stres care pentru copii a însemnat foarte mult! Dar, mulțumim Domnului, am trecut cu bine. Să vedem și notele și ne mai liniștim puțin, până la repartizarea computerizată", ne-a mărturisit o mămică de la Școala nr. 24 "Ion Jalea" din Constanța.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Constanța, la proba scrisă la matematică s-au prezentat 5.817 candidați, iar 155 au absentat. În județul Constanța, nu este înscris niciun candidat pentru proba la limba maternă, programată astăzi.

Primele rezultate vor fi afișate luni, 22 iunie, până la ora 14. În premieră în învățământul românesc, nu vor mai fi făcute publice numele elevilor și notele obținute. Ci, în dreptul mediilor vor fi doar coduri, fiecărui candidat fiindu-i atribuit un cod. "Pentru prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD, numele și prenumele candidaților la examenele naționale vor fi publicate în format anonimizat. În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor - RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale prin anonimizarea numelui și a prenumelui", a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie.

O surpriză pentru candidați și părinți

În acest sens, în cursul zilei de ieri, comisiile din unitățile de învățământ sau centrele de examen au tipărit din aplicația informatică EvNat un raport ce conține școala de proveniență a candidatului, județul, numele și prenumele candidatului, CNP-ul și codul unic aferent candidatului - exemplu cod: JJ0000000 (JJ = indicativul județului). Raportul a fost ulterior distribuit fiecărui candidat, în momentul predării lucrării scrise. Pe baza codului unic din raport, fiecare candidat își va putea vedea rezultatele obținute la examene.

Decizia MEC de a anonimiza rezultatele a fost o surpriză chiar și pentru candidați și părinți. Listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro vor conține doar codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media. Cel mai probabil, la fel se va proceda și la ierarhia județeană, în vederea repartizării computerizate pe locurile din clasele a IX-a. "Decizia a fost luată inclusiv în baza consultărilor cu partenerii sociali - federațiile sindicale reprezentative din învățământ, reprezentanții părinților, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Rectorilor - toți fiind de acord cu anonimizarea datelor cu caracter personal, respectiv a numelui și a prenumelui elevului", a subliniat ministrul Monica Anisie.

Luni, după afișarea rezultatelor inițiale, candidații nemulțumiți de note vor putea contesta punctajul obținut, fie direct la centrul de examen, între orele 16.00 și 19.00, sau a doua zi, între orele 8.00 și 12.00, fie prin poșta electronică. Rezultatele finale, după recorectarea lucrărilor contestate, vor fi afișate, apoi, sâmbătă, 27 iunie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7001 secunde