Vernisaj la centenar

Expoziție retrospectivă la Muzeul de Artă Constanța

523
Lumea artistică din Constanța săr-bătorește anul acesta "Centenarul Nicolae Rădulescu" (1911-2011), organizat de directorul Muzeului de Artă Constanța, critic de artă dr. Doina Păuleanu.
Una dintre personalitățile marcante ale culturii dobrogene, Nicolae Rădulescu, s-a născut pe 11 august 1911 și a absolvit Academia de Arte Frumoase din București, secția pictură, clasa maestrului Camil Ressu. Activitatea sa artistică foarte bogată îl consacră rapid, fiind propus pentru funcția de secretar al Academiei de Arte. În 1956, i se atribuie responsabilitatea înființării și conducerii Cenaclului Plastic din Constanța și devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici.
Ca artist, are expoziții personale, în Constanța, Cernavodă, Medgidia, dar și expoziții de grup în numeroase orașe din țară și în Baku, fosta URSS.
Creațiile sale, peste 300, se află în numeroase colecții particulare din țară și străinătate. În Muzeul de Artă din Constanța există 20 de lucrări de pictură achiziționate pe parcursul întregii sale activități.
Printre realizările sale artistice se numără și pictura în frescă umedă pentru numeroase biserici din județul Constanța, dar și restaurarea Vilei Șuțu din Constanța, care devine Casa Regională a Creației Populare.
Nicolae Rădulescu este cunoscut și ca un cadru didactic cu rezultate deosebite. În 1956, înființează Școala de Muzică, fiind și directorul instituției. În 1962, devine membru al Comitetului de Cultură al orașului Constanța. În perioada 1968-1970, este inspector școlar, iar între 1970-1973, este director și profesor al Liceului de Artă Plastică, Constanța.
Colegiul Național de Arte "Regina Maria" a organizat, începând cu acest an, Concursul Județean de Pictură "Nicolae Rădulescu".
Cu ocazia centenarului marelui artist dobrogean, joi, 8 septembrie, de la ora 18, la Muzeul de Artă Constanța, va avea loc vernisajul expoziției retrospective "Nicolae Rădulescu, Pictor Dobrogean".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3559 secunde