Festivalul Cinemascop, o alternativă de timp liber pentru turiștii din Eforie

320

Articole de la același autor

Până duminică, 7 august, Festivalul Cinemascop își așteaptă spectatorii-vizitatori la grădina de vară Eforie Sud cu filme europene, expoziții, ateliere de creație pentru copii, un spectacol de teatru și o atmosferă de vacanță la mare aparte.

Proiecțiile de film încep în fiecare zi la ora 21:00 și sunt puse la dispoziția festivalului de institute culturale ce fac parte din rețeaua EUNIC România, organizator al festivalului alături de Centrul Ceh București, ce l-a fondat în 2018.



Astă-seară, 3 august, este programat filmul „Băiatul trebuie să iasă la aer” (r. Caroline Link, Germania, 2018, 100 min), de la Goethe-Institut București. Urmează joi, 4 august - „Toată lumea pe punte” (r. Guillaume Brac, Franța, 2020, 95 min), de la Institutul Francez; vineri, 5 august - „Fortăreața” (r. Yurii Kovaliov, Ucraina, 2017, 111 min), de la Film UA Group; sâmbătă, 6 august - „Britt-Marie a fost aici” (r. Tuva Novotny, Suedia, 2019, 97 min), de la Ambasada Suediei, iar duminică, 7 august – „Havel” (r. Slávek Horák, Cehia, 2020, 104 min), de la Centrul Ceh.

Pentru că Cinemascop este mai mult decât un festival de film, așa cum spune motto-ul, grădina de vară din Eforie Sud mai pune la dispoziția vizitatorilor de toate vârstele și alte activități. Cei mici pot participa la ateliere de creație, sprijinite de brandul ceh Koh-I-Noor Hardtmuth România. Acestea încep la ora 18:00, atunci când grădina de vară se deschide.



Grădina de vară nu este deschisă doar în perioada festivalului, ci toată vara (04.07 – 04.09.2022), mulțumită proiectului Eforie Colorat, apărut în 2021 și organizat de Asociația Forumul Artelor Vizuale.

Ca în fiecare an, expozițiile sunt nelipsite din grădina de vară. Anul acesta, în spațiu există trei expoziții, ce pot fi văzute pe tot parcursul verii la Eforie Colorat, dar și în timpul festivalului.

Satelitul galeriei bucureștene E T A J artist-run Space se mută, în perioada verii, în grădina de vară din Eforie Sud, care găzduiește expoziția „Frenzyforia”, realizată de tinerii artiști Mircea Modreanu, Lucian Sandu Milea și Ana Cristina Toma. Ambasada Suediei aduce, anul acesta, expoziția Sustain Able Voices, care cuprinde lucrări ce arată forța designului și capacitatea acestuia de a induce schimbare, lucrări selectate dintre proiectele nominalizate la premiul Young Swedish Design (Ung Svensk Form). Expoziția Polska Architecture, realizată de Institutul Polonez, prezintă 20 de clădiri noi sau recent revitalizate ilustrate de cei mai buni fotografi polonezi de arhitectură.



De asemenea, pereții interiori și exteriori ai grădinii de vară au fost, de-a lungul timpului, acoperiți de picturi murale ce aparțin unor artiști români și străini, atât la edițiile trecute ale festivalului Cinemascop, cât și în cadrul proiectelor conexe ale Eforie Colorat. Două dintre ele sunt proaspăt finalizate și pot fi văzute, alături de cele mai vechi, când treceți pe lângă grădina de vară și când vizitați spațiul.

Data de 6 august aduce o seară specială, de la ora 19:30 – un spectacol de teatru comunitar, realizat de Centrul Educațional de Arte Performative CEVA. Spectacolul „Ia mai zi ceva” a pornit ca un demers de cercetare a ceea ce reprezintă arta pentru grupul de adolescenți care alcătuiesc trupa CEVA, dar și pentru comunitatea căreia îi aparțin. Conceput ca o interpretare a unei istorii imaginate a artei în orașul Târgu Neamț, spectacolul aduce în dezbatere preconcepțiile publicului față de artă, dar și limitele personale în vederea înțelegerii artei.

Intrarea este liberă, iar mai multe detalii despre program aflați de pe paginile de Facebook și Instagram ale festivalului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5527 secunde