Gina Ghiață: "De-a lungul timpului, ziarul Cuget Liber a avut un rol semnificativ în informarea publicului"

41684
Gina Ghiață:

Articole de la același autor

La sărbătorirea ediției 10.000 de după Revoluție a ziarului Cuget Liber, ne aducem aminte de istoria publicației, de evoluția ei și de contribuția pe care a avut-o de-a lungul timpului.



Pentru a aduce în prim plan istoricul ziarului și modul în care și-a pus amprenta în zona Dobrogei și în Constanța, am stat de vorbă cu directorul Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Gina Ghiață, care a răsfoit cât mai multe surse. A fost încântată să caute, în arhive, cum și-a desfășurat publicația activitatea, prin ce vremuri a trecut și ce subiecte cuprindea în trecut.
„După Revoluția din 1989, presa din Dobrogea, similar celei din întreaga țară, a trecut printr-o perioadă de transformare profundă, a cunoscut o explozie de libertate și pluralism. Eliberată de cenzură, presa a avut oportunitatea de a investiga și a dezvălui realitatea. Au apărut numeroase publicații, ziare, reviste, care își puteau exprima liber opiniile și s-au diversificat, astfel, sursele de informare. Iar ziarul Cuget Liber este un martor important al evoluției orașului Constanța, având în vedere îndelungata lui existență”, ne-a spus Gina Ghiață.



Primul număr al ziarului Cuget Liber de după Revoluție a fost lansat pe 23 decembrie 1989, când presa a început să se schimbe și să performeze. Prima interesul public, iar dobrogenii își luau informația constant din această sursă, devenită, deja, de încredere pentru cetățeni. De acolo, activitatea a fost neîntreruptă și a ajuns la acest număr de 10.000 de ediții. „Așa cum observa autorul lucrării «Presa dobrogeană de ieri și de azi», Traian Brătianu, ziarul Cuget Liber, prin textele primului său număr din 23 decembrie 1989, se angaja «nu numai să apere cuceririle revoluționare, dar să și facă o altfel de presă». În numerele sale au fost expuse subiecte de cultură, economie, politică, societate, aducând în atenția noastră probleme specifice ale locuitorilor Dobrogei. De-a lungul timpului, ziarul Cuget Liber a avut un rol semnificativ în informarea publicului privind evenimentele din zonă, în promovarea valorilor și intereselor comunității locale, prin articolele sale contribuind la dezvoltarea gândirii critice și la promovarea cunoașterii”, a mai declarat șeful Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Gina Ghiață, adăugând că, de la înființare și până astăzi, publicația și-a construit un țel de a informa, de a promova socializarea, comunicarea și de a susține democrația, care de-abia începuse să capete o formă la acea vreme.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8544 secunde