In memoriam - Şase ani de la decesul marelui actor Marin Moraru

178
In memoriam - Şase ani de la decesul marelui actor Marin Moraru - actorulmarinmoraru-1661095588.jpg

Articole recomandate

Marele actor Marin Moraru s-a născut la 31 ianuarie 1937, în Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în anul 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, după aceea activând pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” (1968-1971) şi la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” (1971-1974), conform site-ului cinemagia.ro.

Pe scena Teatrului de Comedie a jucat roluri ca: ministrul de finanţe în „Umbra” de Evgheni Swartz, Patrocle în „Troilus şi Cresida” de William Shakespeare sau Bălălău în „Capul de răţoi” de George Ciprian, toate în regia lui David Esrig.

Dintre rolurile de succes de la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” amintim: Crăcănel în „D' ale carnavalului” de I.L. Caragiale, regia Lucian Pintilie, Diderot în „Nepotul lui Rameau” de Denis Diderot, regia David Esrig, Socrate în „Transplantarea inimii necunoscute” de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter, Koning Peter în „Leonce şi Lena” de Georg Buchner, regia Liviu Ciulei.

A mai jucat şi la teatrele Odeon şi „Nottara”, dar cele mai multe spectacole, în care a realizat roluri memorabile, au fost la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, unde a fost actor din 1971 – „Un fluture pe lampă” de Paul Everac, „Trei fraţi gemeni din Veneţia” de Antonio Mattiuzzi, „Romulus cel Mare" de Friedrich Dürrenmatt, ''Gaiţele" de Alexandru Kiriţescu, ''Generoasa Fundaţie" de Antonio Buero Vallejo, ''O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, „Aşteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett, „Harap Alb” de Radu Iţcuş, „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, „Take, Ianke şi Cadîr” de Victor Ioan Popa, „Crimă pentru pământ” de Dinu Săraru, „Ultima oră” de Mihail Sebastian, „Egoistul” de Jean Anouilh, notează site-ul tnb.ro.

Actriţa Monica Davidescu a jucat timp de şapte ani în piesa „Tache, Ianke şi Cadîr”, împreună cu maestrul Marin Moraru, despre care declara că i-a fost ca „un părinte şi de la care a furat meserie”.

„Ascultam în copilărie la difuzor Unda veselă, ascultam teatru radiofonic, o ascultam pe Lucia Popescu Moraru, noaptea, până dimineaţa la ora 4, şi când am aflat că e soţia domnului Marin Moraru şi că eu sunt în piesă cu domnul Moraru, eram fericită, în sfârşit mi se împlinea un vis! Uite, ăsta e un sfat pe care îl dau tinerilor din ziua de astăzi! Urmează-ţi visul!”, declara Monica Davidescu într-un interviu acordat Agerpres, în 2018.

Marin Moraru a predat o perioadă în calitate de conferenţiar universitar la I.A.T.C. Bucureşti (1974-1980), apoi s-a întors la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, precizează site-ul cinemagia.ro.

Pălmuit de Margareta Pâslaru

Imediat după apariţia în filmul „Haiducii” (regia Dinu Cocea, 1966) - unde a jucat alături de Marga Barbu, Ion Besoiu, Toma Caragiu, Ion Finteşteanu, Alexandru Giugaru, Amza Pellea şi Colea Răutu - Marin Moraru a fost distribuit în pelicula „Un film cu o fată fermecătoare” (regia Lucian Bratu, 1966), unde a jucat alături de Ştefan Iordache, Margareta Pâslaru, Ileana Stana Ionescu.

Apreciata artistă Margareta Pâslaru a rememorat o întâmplare amuzantă din timpul filmărilor, când a fost nevoită să-l... pălmuiască pe Marin Moraru.

„Regizorul Lucian Bratu ne dădea indicaţii pe platoul de filmare din Buftea: «Margareta, ai fost chemată la probe, regizorul cocoţat pe macara - Marin Moraru - îţi cere să joci, să reacţionezi la vestea că ar fi avut loc un accident în familie... ca apoi, să afli că a fost doar o farsă... Te duci către Marin-regizorul şi îi tragi două palme». Uşor de zis, greu de executat când expresia actorului, nostimă, îţi zâmbeşte. Pornesc spre el potrivit indicaţiilor şi... poc-poc! «Stop!» strigă Lucian Bratu. «Margareta, eşti prea delicată, trage-i palmele cu indignare...», spune regizorul Bratu. Repetăm scena, din nou, dar pe Marin Moraru l-a pufnit râsul... «Stooop... Fiţi serioşi! Pregătim altă dublă, atenţie, MOTOR!», zice Lucian Bratu. Vai, după numeroase încercări, scena l-a mulţumit pe domnul Bratu, dar obrazul inflamat al lui Marin Moraru devenise deja... roşu!!!", a declarat pentru Agerpres Margareta Pâslaru.

În următorii doi ani, el a mai jucat în filmele „Maiorul şi moartea” (1967), dar şi în „Răzbunarea haiducilor” (1968).

Are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti

Maestrul Marin Moraru a cunoscut succesul deplin în cinematografie pe parcursul anilor '70 şi '80, când a fost distribuit în roluri importante din filme regizate de Manole Marcus (''Actorul şi sălbaticii'', ''Operaţiunea Monstrul''), Dan Piţa ("Filip cel Bun", "Concurs", "Faleze de nisip") sau de Horea Popescu ("Cuibul de viespi").

Din filmografia sa mai amintim: ''Un zâmbet pentru mai târziu", ''Toamna bobocilor", ''Iarna bărbaţilor", ''Tufă de Veneţia", ''În fiecare zi mi-e dor de tine", ''Chiriţa în Iaşi", ''Vară sentimentală", ''Masca de argint", "Amen" - al celebrului regizor francez Costa Gavras - şi altele.

Publicul l-a apreciat nu doar pentru rolurile de la teatru sau din filme, ci şi pentru cele din numeroasele emisiuni de divertisment tv. Filmările de televiziune după „Momentele şi schiţele” lui Caragiale sunt memorabile.

Marin Moraru s-a aflat şi în distribuţiile unor telenovele româneşti – „Inimă de ţigan” (2007), „Regina” (2008), „Iubire şi onoare” (2010), „Pariu cu viaţa” (2011).

La 1 Decembrie 2008 a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în Grad de Mare Cruce. Actorul a primit, în 2 martie 2009, premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo, notează site-ul cinemagia.ro.

În 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti, iar în noiembrie 2013, la Târgul de carte Gaudeamus, a lansat cartea autobiografică „Suntem ce sunt amintirile noastre”, în care împărtăşeşte cititorilor amintiri din perioada copilăriei, a tinereţii, a începuturilor sale în teatru şi film, dar şi a maturităţii artistice.

I-a fost decernat, în 2015, Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania TIFF pentru întreaga activitate.

Actorul Marin Moraru a murit la 21 august 2016.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6322 secunde