Învățătorii cer renunțarea la examenele naționale. "Nu ar fi oricum relevante!"

1090
Învățătorii cer renunțarea la examenele naționale.

Articole de la același autor

Școala românească trăiește vremuri nemaiîntâlnite. Cursurile au fost suspendate, tezele și olimpiadele anulate, iar examenele naționale stau sub semnul întrebării. Asociația Generală a Învățătorilor din România propune ca Evaluarea Națională și Bacalaureatul să nu mai fie susținute anul acesta, în contextul epidemiologic actual.

Peste două săptămâni, elevii din clasele a VIII-a și cei din clasele a XII-a ar trebui să revină la școală pentru a finaliza pregătirea în vederea susținerii examenelor naționale. Unii se vor duce, alții nu. Însă, cu siguranță, de la examen nu vor putea lipsi.

Asociația Generală a Învățătorilor din România a transmis o scrisoare deschisă către președintele țării, guvernanți și Ministerul Educației și Cercetării, în care solicită anularea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului 2020. Reprezentanții asociației vorbesc despre "o rațiune greu de înțeles: licență, masterat și doctorat online, de acasă, și absolvirea gimnaziului și liceului neapărat în școli, sub pază".

Cadrele didactice cer guvernanților să respingă ideea aducerii elevilor în iunie, în școli, pentru pregătire și să hotărască renunțarea susținerii Evaluării Naționale și a Bacalaureatului în acest an, urmând ca situația școlară să fie calculată pe baza mediilor anuale și din semestrul întâi.

"Examenele, dacă s-ar ține, nu ar fi oricum relevante, din cauză că mulți elevi, poate chiar dintre cei valoroși, nu vor risca să participe la ale. Unii nu ar fi primiți nici dacă ar vrea, având în vedere recomandările mediului sanitar pentru elevii cu afecțiuni sau care locuiesc cu părinți ori bunici cu afecțiuni de sănătate sau peste 65 de ani", susține Viorel Dolha, președintele AGIRo.

Potrivit acestuia, nici admiterea la liceu, nici cea la facultate nu ar trebui să fie perturbate de lipsa mediei la examenele naționale.

"Adevărata valoare a unui elev nu este totdeauna precis dată de rezultatele lui la un examen de doar câteva ore și în condiții de stres. Este posibil ca varianta cu mediile din gimnaziu să îi favorizeze pe unii, în general pe cei din medii defavorizate și cu părinți care nu își permit să le plătească meditații.

Și în anii trecuți, cu toată rigoarea examenelor, au fost mulți, mulți elevi care, după începerea liceului, văzând că nu fac față la un liceu de elită, s-au transferat de acolo. Și nu a fost gaură în cer. În privința copiilor care nu vor prinde un liceu de elită, dar valoroși și cu părinți gata să îi ajute, sunt sigur că vor reuși ulterior un transfer acolo unde își doresc. Pentru aceste situații și în acest an, chiar ministerul ar putea elabora o variantă de redistribuire a elevilor după începutul anului școlar bazată eventual pe niște diferențe etc. Această redistribuire s-ar face chiar în perioada de început a liceului, perioadă care sigur va fi dedicată recuperării materiei din ratatul semestru al doilea. Luarea în calcul a mediilor anuale pentru repartiția la liceu s-ar putea să aducă la licee de elită și copii cu potențial, dar din medii defavorizate și care nu își permit meditații pentru examene. Nu ar fi ceva perfect, dar știți vreun sistem perfect sub soare?", întreabă reprezentantul învățătorilor din România.

Profesorii răspund de siguranța elevilor

În scrisoare se mai vorbește și despre riscul ca unii profesori să refuze să fie evaluatori și supraveghetori la examene. Și în anii anteriori au existat dificultăți în a găsi cadre didactice disponibile pentru aceste activități, iar anul acesta deficitul s-ar putea mări.

"Profesorii sunt singurii care răspund legal de viața și siguranța elevilor în școli, minorii pot fi cel mult mustrați dacă încalcă vreun protocol. Își vor lua profesorii această răspundere legală de a-i apăra pe elevi în fața unui pericol invizibil și de a-i proteja chiar și de ei înșiși? De bună seamă că ar fi alocați bani cu nemiluita pentru măști, mănuși, dezinfectanți, termometre, despărțitoare și pază. În mod cert că se va elabora un protocol de mișcare a elevilor prin școală. Îl vor respecta însă copiii, tinerii, mai toți gata să își descarce energia acumulată în lunile de consemn acasă? Nu sunt printre ei oare și copii ai adulților care nu au respectat nici până acum restricțiile? Se vor putea asigura câte doi pușcași marini care să îl flancheze pe fiecare zurbagiu în parte?", ridică Viorel Dolha un nou semn de întrebare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7169 secunde