Inventatorul caligramei, pus ├«n valoare de Biblioteca Jude╚Ťean─â

183
Inventatorul caligramei, pus ├«n valoare de Biblioteca Jude╚Ťean─â - scriitorsursamoneycrashers-1598463097.jpg
S─âpt─âm├ónal, speciali╚Ötii Bibliotecii Jude╚Ťene "I. N. Roman" din Constan╚Ťa aduc ├«n aten╚Ťia cititorilor c├óte un scriitor valoros. De data aceasta, i-a venit r├óndul lui Guillaume Apollinaire (pseudonimul literar al lui Wilhelm Albert Vladimir Apollinaris de Kostrowitzky), poet, prozator, critic literar ╚Öi critic de art─â francez, n─âscut ├«n anul 1880.

Bibliotecarii spun că volumul care îl consacră este "Alcools", o culegere din cele mai reușite poeme scrise între 1898 și 1912. De altfel, Apollinaire este cel care a inventat o poezie vizualizată - caligrama: versurile sunt dispuse astfel încât "desenează" poemul.

"Apollinaire, prin opera sa, a constituit o verig─â ├«ntre tradi╚Ťie ╚Öi inova╚Ťie, a fost un reprezentant celebru al avangardei artistice de la ├«nceputul secolului XX, sus╚Ťin─âtor ╚Öi teoretician al cubismului, precursor al suprarealismului. Tot lui i se datoreaz─â prima defini╚Ťie a suprarealismului, pe c├ót de sugestiv─â pe at├ót de pertinent─â: «C├ónd omul a voit s─â imite mersul, a creat roata care nu seam─ân─â deloc cu un picior. El a f─âcut astfel suprarealism f─âr─â s─â ╚Ötie»", au precizat reprezentan╚Ťii bibliotecii de la malul m─ârii.

├Än plus, el mai este cunoscut prin faptul c─â s-a distins ├«n via╚Ťa literar-artistic─â a Parisului de la ├«nceputul veacului al XX-lea ╚Öi a ├«ntre╚Ťinut prietenii cu tineri arti╚Öti ai vremii, care aveau s─â devin─â celebri: Pablo Picasso, Raoul Dufy, Jean Cocteau, Alfred Jarry, Henri Matisse. Pentru mai multe informa╚Ťii despre Guillaume Apollinaire, sunte╚Ťi invita╚Ťi s─â accesa╚Ťi baza de date a bibliotecii. Comentează știrea

Nu exist─â comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.227 secunde