La mulți ani, Virgil Andriescu!

23722
La mulți ani, Virgil Andriescu! - virgil-1714122011.jpg

Articole de la același autor

Personalitate-reper a culturii naționale, actorul Virgil Andriescu a cinstit meseria pe care a făcut-o, ba mai mult, i s-a dedicat cu devotament o viață întreagă, iar scena de pe care a adus bucurie spectatorului constănțean a găzduit în urmă cu doi ani sărbătoarea lansării cărții sale autobiografice intitulate, cu ușor iz autoironic, „O viață așa cum s-a nimerit”.

Cu toate că s-a născut pe 26 aprilie 1936 la Botoșani, Virgil Andriescu a preferat orașul de la malul mării, unde și-a desfășurat, cu multă dedicație, activitatea, încă din anul 1964. Înainte de a veni la Constanța, el a fost angajat de Teatrul Tineretului din Piatra Neamț imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale". În plus, el a fost și director al teatrelor "Ovidius" din Constanța și "Odeon" din București.

De-a lungul timpului, Andriescu a interpretat o paletă diversificată de roluri, în zeci de spectacole de dramă și comedie, cele mai importante fiind Cain, din "Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă", de Horia Lovinescu, și Macbeth din piesa omonimă de Shakespeare. În cinema, a debutat în 1968, în coproducția româno-maghiară, regizată de Karoly Makk, "Frumoasele vacanțe", acumulând în palmares, de-a lungul carierei, peste 30 de roluri din care șase principale în filme artistice de lungmetraj, și alte peste 30 de roluri din care șapte principale în filme de televiziune.

În anul 2020 a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4567 secunde