Lansare de carte la Academia Română. „Dobrogea 143 – De la grecii din Milet la generația Millennials“

286
Lansare de carte la Academia Română. „Dobrogea 143 – De la grecii din Milet la generația Millennials“ - ziua-1669203482.jpg
Biblioteca Academiei Române a găzduit astăzi, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“, lansarea volumului „Dobrogea 143. De la grecii din Milet la generația Millennials“, un proiect cultural inițiat și coordonat de cotidianul ZIUA de Constanța, menit să pună în valoare patrimoniul arheologic dobrogean și să devină un reper bibliografic în cunoașterea acestei bogate zone istorice. 

 Au luat cuvântul prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, director al Bibliotecii Academiei, și oficialități ale statului reprezentând județul Constanța: Silviu Iulian Coșa, prefectul județului, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean, și Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța. Jurnalistul Vartan Arachelian a fost moderatorul evenimentului.

 Lucrarea este un volum colectiv, la realizarea căruia au contribuit cercetători arheologi de la  Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ al Academiei Române, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea. Coordonator: Cristian Cealera. Grafica a fost asigurată de Florin Stoiciu, conferențiar la Universitatea Națională de Arte din București, distins cu Premiul Academiei Române în anul 2019 la secțiunea artă plastică. 

 Cartea s-a născut atât din nevoia de a actualiza și structura informațiile patrimoniului arheologic dobrogean, constând în 22 de monumente istorice înscrise în Patrimoniul Cultural Național al României, cât și din dorința de a pune în contact tânăra generație cu istoria și cultura acestui teritoriu. Proiectul a demarat în august-septembrie 2021, implicând un grup de elevi și absolvenți de facultate, așa numita generație „Millennials“, care au călătorit săptămânal la toate cetățile antice din Dobrogea, unde au fost primiți de specialiști și au participat la discuții cu cercetătorii arheologi.

Lucrarea „Dobrogea 143. De la grecii din Milet la generația Millennials“ va fi urmată de editarea, în anul 2023, a unui album dedicat Tezaurului de sculpturi de la Tomis, la 60 de ani după lansarea primei lucrări care prezenta depozitul de opere sculpturale antice din marmură, descoperit în 1962.

 

Pagina a fost generata in 0.1957 secunde