Moment special pentru Lică Gherghilescu, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret:

"Mă bucur că aniversez chiar în Teatrul unde m-am format"

484

Articole recomandate

Regizorul Vasile (Lică) Gherghilescu, dobrogean de loc, împlinește, astăzi, 25 de ani de carieră în calitate de actor profesionist. Acest eveniment va fi marcat sâmbătă, de la ora 18,00, când va avea loc premiera spectacolului "Inimă rece". Acesta este primul său spectacol jucat la Teatrul de Păpuși, în urmă cu 29 de ani.
"La începutul lunii martie, s-ar împlini practic 29 de ani de la debutul meu în «Inimă rece», în rolul principal, Peter Munk. Pe 7 martie, împlinesc 50 de ani. Mă bucur că aniversez chiar în Teatrul unde am debutat propriu-zis, unde m-am format", a declarat, în exclusivitate pentru "Cuget Liber", Lică Gherghilescu, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret.
Student fiind la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", clasa profesorului Dem Rădulescu, a fost invitat să joace la Teatrul de Păpuși Constanța. Aici, a interpretat personajul principal, Peter Munk, din "Inimă rece", în regia lui Cristian Pepino. Acest rol i-a adus și primul premiu la Festivalul de teatru pentru copii și tineret, Focșani, 1984.

Debutul ca actor profesionist
După absolvirea facultății, a revenit la Constanța, unde a debutat la 23 februarie 1986, într-o piesă de mare frumusețe: "Acești îngeri triști", de D.R. Popescu, în regia lui Dominic Dembinski, având-o ca parteneră pe Nina Udrescu, o excepțională și experimentată actriță. "Într-adevăr, pe 23 februarie, se împlinesc 25 de ani de la debutul ca actor profesionist pe scena Teatrului Ovidius, în rolul lui Ion", ne povestește Lică Gherghilescu.
"Cu talent și o mare inteligență scenică, a compus profilul în mișcare al unui tânăr al zilelor noastre, neliniștit și dramatic căutător al sinelui în cenușiul vieții cotidiene. Un «tânăr furios» al spațiului acesta purtându-i, inconfundabil, sigla, dar cu largi și tulburătoare ecouri", a precizat Anaid Tavitian, secretar literar. Pe aceeași linie a investiției de multă gândire în rol și-a compus și personajul Lelio din "Mincinosul" de Carlo Goldoni, regizat de Tudor Chirla.

Roluri care îi definesc talentul actoricesc
O experiență cu totul diferită de aceasta a fost în musicalul "Sânziana și Pepelea", în regia lui Andrei Mihalache, unde l-a jucat nici mai mult nici mai puțin decât pe fiorosul Zmeu al zmeilor. "A fost un rol în care era solicitat să realizeze prin contre-emploi, un mare efect comic, ceea ce s-a și întâmplat. A fost un rol care i-a pus din nou în valoare marea inteligență scenică, dar și calitățile muzicale și umorul nuanțat. Acest lucru s-a văzut și mai apoi, când, pentru o vreme, a devenit actor al Teatrului «Fantasio»", a adăugat Anaid Tavitian.
Actor dăruit cu un temperament scenic, spontaneitate, complexe mijloace de expresie, lăsând loc pentru zborul imaginației creatoare, Lică Gherghilescu aduce în prim plan chiar și un personaj secundar, ca cel din "Hotel". Un rol emblematic pentru cariera sa este K. Muler, din "Unde-i revolverul?". Un rol creat cu strălucire, cu aplecare către nuanța semnificativă, către detaliul revelator, cu un perfect echilibru între comic și grotesc. "Lică Gherghilescu este un actor special, al cărui talent merită în continuare multe și frumoase roluri", a completat Anaid Tavitian.

"Vreau să readuc basmul pe scenă"
Din 2003 și până în prezent, actorul și regizorul Lică Gherghilescu este directorul general al Teatrului pentru Copii și Tineret. "Mă bucur că în ultimii trei ani culeg roadele proiectului pe care mi l-am propus încă de la înființarea instituției. Mi-am propus să readuc basmul clasic, contemporan, basmul adevărat pe scenă. Ar trebui să fie o alternativă la televiziune, la desenele animate, la toate formele moderne și să vin cu ceva inedit", a adăugat Lică Gherghilescu.
De-a lungul formării profesionale, acesta a obținut premii precum: Premiul de debut: Ion - "Acești îngeri triști", Festivalul de Teatru Contemporan - Brașov 1986; Mențiune pentru rolul Peter Munk - "Inimă rece", Festivalul de Teatru pentru Copii - Focșani 1984; Premiul III pentru rolul Ion - "Acești îngeri triști", Festivalul Național de Teatru 1987; Premiul pentru cel mai bun actor - Festivalul teatrelor de revista 1994; Premiul pentru cel mai bun actor - pentru rolul K. Mu-ller - "Unde-i revolverul?", Festivalul Național de Comedie, Galați 2000.
Nicoleta BUJOR

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6177 secunde