Macheta bricului "Mircea" poate fi admirată la Muzeul Marinei

211
Macheta bricului
Muzeul Marinei Române se mândrește, la ora actuală, cu macheta bricului "Mircea", prima navă-școală a Marinei Militare Române, construită la Londra, în anul 1881. Aceasta poate fi admirată în sala de expoziție "Elisabeta", în programul de funcționare al instituției. Macheta a fost realizată de Anghel Ciobanu, autorul fiind premiat la diverse competiții internaționale de modelism.

Potrivit muzeografilor, necesitatea dotării cu o astfel de ambarcațiune era una stringentă în acele vremuri, mai ales că tânăra marină română dispunea de o instituție de învățământ care reclama o navă-școală: Școala Copiilor de Marină de la Galați.

"Începând cu anul 1882 și până în 1926, bricul a efectuat 17 voiaje de pregătire în Marea Neagră, 12 în Mediterană și două în Oceanul Atlantic. Acesta a participat, de asemenea, la serbările columbiene de la Genova, din 1892, dar și la inaugurarea canalului de la Kiel, din 1895.

Nava și-a adus contribuția și la efortul de război din perioada 1916-1919, când a efectuat misiuni de transport. Ulterior, după terminarea războiului, bricul și-a reluat rolul de navă-școală, pregătind generațiile de viitori marinari ai României. După intrarea în serviciu a noii nave-școală «Mircea», în 1939, bricul a fost folosit ca infirmerie plutitoare și depozit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial", au subliniat specialiștii Muzeului Marinei Române. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2245 secunde