Macheta velierului „Mariţa”, expusă la Muzeul Marinei

212
Macheta velierului „Mariţa”, expusă la Muzeul Marinei - macheta2-1610046679.jpg

Articole de la același autor

Începând de săptămâna aceasta, Muzeul Naţional al Marinei Române şi-a redeschis porţile pentru vizitatori. În perioada următoare, instituţia va putea fi vizitată în programul cu care şi-a obişnuit publicul, de miercuri până duminică, între orele 9.30 şi 16.00 (cu o pauză de o oră, între 12.30-13.30, pentru dezinfecţie).

Vizitatorii vor putea admira, cu această ocazie, şi macheta velierului „Mariţa”, care a fost realizată de celebrul navomodelist Anghel Ciobanu. Aceasta se află, la acest moment, în sala de expoziţie „Alexandru Ioan Cuza” şi este o mini-copie a velierului tip bric (cu doi arbori), având o capacitate de aproximativ 150 tone.

Nava, construită la Giurgiu în anul 1834, a aparţinut vel-vistiernicului Ţării Româneşti, Alexandru Villara. „Importanţa ei istorică este dată de faptul că, după secole de dominaţie otomană în Marea Neagră, «Mariţa» a purtat, din nou, pavilionul Ţării Româneşti atât pe Dunăre, cât şi în Marea Neagră, ajungând chiar la Constantinopol după un voiaj început pe 7 decembrie 1834. Pavilionul original al navei, o piesă cu o importanţă istorică deosebită, este expus în aceeaşi sală. Voiajul navei, executat în perioada 1834-1835, a avut un mare răsunet în ţară, poetul Cezar Bolliac dedicându-i o poezie”, au declarat reprezentanţii muzeului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3121 secunde