Unde puteţi admira macheta distrugătorului „Regele Ferdinand”

224
Unde puteţi admira macheta distrugătorului „Regele Ferdinand” - machetasursammr-1602523759.jpg

Articole de la același autor

Muzeul Marinei Române deţine, la ora actuală, şi macheta distrugătorului „Regele Ferdinand”. Despre navă, reprezentanţii instituţiei spun că, în scopul întăririi capacităţii de luptă a marinei militare în cursul anului 1924 se alcătuieşte un al cincilea program naval, în compunerea căruia Inspectoratul General al Marinei preconiza următoarea dotare: trei crucişătoare uşoare, 16 contratorpiloare, 18 submarine, 12 nave antisubmarine, 12 torpiloare, o navă puitoare de mine, o navă-şcoală, construirea unei baze navale pentru adăpostirea flotei militare maritime. Din motive de ordin economic şi financiar, programul de înzestrare navală nu va putea fi îndeplinit decât parţial în anii ce au urmat, cu mare întârziere şi într-o măsură nesatisfăcătoare, au declarat muzeografii. Aceştia au precizat că în anul 1930 au fost lansate la apă două distrugătoare de 2000 tone, cunoscute sub numele de „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria” construite în Italia.

„Acestea aveau o lungime de 101.9 metri şi lăţimea de 9.6 metri, iar pescajul era de 3.51 metri. Echipajul număra 212 ofiţeri şi marinari. Cele două maşini asigurau o viteză de 37 noduri şi o rază de acţiune de 3.000 de mile. Armamentul principal era format din cinci tunuri de 120 mm, câte două suprapuse la pupa şi la prova şi al cincilea, spre pupa, de la cel de-al doilea coş. Pentru protecţia antiaeriană, iniţial navele aveau în dotare un tun de 76 mm între coşuri şi două tunuri de 40 mm. Ulterior acestea din urmă au fost înlocuite cu tunuri germane de 37 mm şi mitraliere Hotchkiss”, au detaliat reprezentanţii muzeului. 


Ei au adăugat că între 1941-1944, distrugătoarele „R” au participat la toate tipurile de acţiuni de luptă în Marea Neagră, de la respingerea incursiunii sovietice din 26 iunie 1941, la evacuarea forţelor române şi germane din Crimeea, în 1944. După capturarea lor de către sovietici, navele au fost înapoiate României în 1951 şi au mai fost folosite încă un deceniu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3403 secunde