Tensiuni la Liceul „George Călinescu”. De ce tace inspectorul şef Sorin Mihai?

4518

Articole de la același autor

Istoria se repetă, în judeţul Constanţa. După ce profesorii Şcolii nr. 1 din Siliştea s-au revoltat că Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa le-a trimis un director nou din afara unităţii de învăţământ, a venit rândul cadrelor didactice de la Liceul „George Călinescu” să se trezească cu un director nou-nouţ, pe care nu îl cunosc şi care nu face parte din colectivul liceului.

Mai mulţi directori s-au perindat în ultimele luni, la conducerea Liceului Teoretic „George Călinescu” din Constanţa. Şi situaţia pare că se inflamează din ce în ce mai tare. În luna august 2020, inspectorul şcolar general prof. Sorin Mihai o numea pentru funcţia de director al Liceului „George Călinescu” pe prof. Andreea Loredana Manole, profesor de geografie în cadrul unităţii de învăţământ. La doar o lună de zile după numire, aceasta şi-a dat însă demisia, din motive personale, aşa încât debutul lunii octombrie a prins Liceul Călinescu fără director. Surpriza a venit însă abia în momentul în care la unitatea de învăţământ s-a prezentat, săptămâna trecută, noul director. Este vorba despre prof. Cristina Viorica Dodu, cadru didactic din afara liceului. Surse din interiorul liceului ne-au transmis că directoarea a venit şi s-a prezentat ca fiind noua şefă chiar înainte de a sosi decizia de numire de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

„Au fost momente penibile, pentru că noi nu o cunoaşteam pe doamna profesoară. Nu este de la noi din liceu, este chiar din altă localitate. Nu înţelegem de ce a fost numită tocmai dânsa. Noi nu îi contestăm calităţile manageriale, poate chiar este un bun director, deşi am înţeles că nu a mai ocupat o astfel de funcţie vreodată. Însă ne întrebăm de ce nu s-a luat în calcul o propunere din cadrul corpului profesoral al liceului”, spun, supărate, cadrele didactice de la Liceul „George Călinescu”.

Vor un director din interiorul unităţii de învăţământ

Profesorii susţin că nu o recunosc pe Cristina Dodu ca fiindu-le director.

Revoltaţi sunt şi părinţii elevilor din cadrul unităţii de învăţământ. „Este foarte interesant că decizia de numire a venit după ce s-a prezentat doamna directoare la liceu. Urma Consiliul de Administraţie să se reunească pentru a face propunerea pentru noul director, dar nu au mai apucat, pentru că a venit doamna Dodu”, ne-au precizat mai mulţi părinţi.

Situaţia este tensionată în cadrul unităţii de învăţământ, iar cadrele didactice solicită explicaţii din partea inspectorului şcolar general, prof. Sorin Mihai, cel care a făcut numirea. „Liceul «George Călinescu» are un specific. Aici sunt multe parteneriate externe, elevii susţin Bacalaureatul francez. Este o unitate de învăţământ specială şi trebuie condusă de o persoană care cunoaşte specificul ei şi care ştie ce trebuie făcut. O persoană din exterior nu are cum să cunoască toate aceste lucruri. Avem cadre didactice în liceu care au dovedit competenţe. De ce nu o numeşte pe prof. Alina Codreanu, care a mai condus liceul, sau pe prof. Vasile Mihăilă, care ştie foarte bine specificul nostru şi pe care elevii îl iubesc? De ce este nevoie să vină un cadru didactic din exterior şi să preia un liceu care funcţionează foarte bine?”, se întreabă profesorii din cadrul unităţii de învăţământ.

Directoarea numită şi şeful ISJ, pe calea tăcerii

Am încercat să stăm de vorbă cu prof. Cristina Dodu, pentru a ne spune punctul său de vedere şi ce plan managerial are pentru Liceul „George Călinescu”, însă, până la închiderea ediţiei, aceasta nu ne-a furnizat un răspuns.

Calea tăcerii a ales-o şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa. Deşi am transmis mai multe întrebări referitoare la situaţia de la Liceul „George Călinescu” şi am insistat să primim un răspuns până la închiderea ediţiei, inspectorul şcolar general prof. Sorin Mihai nu ne-a răspuns.

În aceste condiţii, nu putem să nu observăm lipsa de transparenţă a conducerii ISJ Constanţa referitor la numirile de directori, mai ales că situaţia de la Liceul „George Călinescu” vine după episodul de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Siliştea. Acolo, numai la presiunea cadrelor didactice, susţinute de autorităţile locale, ISJ a revenit şi a numit un director din rândul profesorilor unităţii de învăţământ.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2977 secunde