Mai puține ore la școală. "Cerem copiilor ceva ce noi, oamenii mari, nu putem duce!"

3006
Mai puține ore la școală.

Articole de la același autor

Vestea că elevii vor sta mai puține ore la școală a împărțit părinții și profesorii în două tabere. Unii se bucură că astfel copiii se vor putea bucura de mai mult timp alături de familie, alții își fac griji că va scădea calitatea învățăturii. Sindicatele, la rândul lor, se tem că mii de cadre didactice își vor pierde posturile. Un lucru este însă cert: elevii din ziua de azi muncesc prea mult, iar sănătatea lor are de suferit. 


Senatul României a aprobat, recent, un proiect al fostului ministru al Educației, Liviu Pop, care reduce numărul de ore pe săptămână la școală. Elevii din clasele primare vor avea, în medie, 20 de ore pe săptămână, cei de la gimnaziu - 25 de ore, iar cei de liceu 30 de ore. În prezent, cei mici au zile cu câte cinci ore, așa încât stau și 22 - 23 de oră, cei de gimnaziu au și câte șapte cursuri în unele zile, iar cei de liceu abia dacă au câte o zi, două, pe săptămână doar cu șase ore la școală, în rest doar cu șapte.


"Din păcate, în această situație, toate părțile au dreptate. Și copiii, că sunt supraîncărcați, și părinții să îi susțină, dar, în același timp, doresc și să fie bine pregătiți. Și noi să ne facem materia și să avem de lucru. Părerea mea este că trebuie bine discutată, să fie o dezbatere pe fond, nu emoțională, și dacă se mai duce și înspre zona politicului, atunci e cea mai bună rețetă de eșec. Cred că totuși, pentru copii, ar fi o reglare a unui nivel acceptabil de muncă. Este și o limită a rezistenței zilnice și un program de igienă a zilei de lucru, în care ei ajung să mănânce după ora 15, 16. Nu prea e în regulă. Deci s-ar putea regla niște lucruri astfel încât să fie un raport optim și care să nu deregleze nici partea socială. Că nu o să scoată învățământul acum în șomaj oamenii. Mai sunt încă destule situații în care mai avem necalificați, se mai pot scoate niște opționale eventual, ca să se mai igienizeze programul copiilor", este de părere directorul Colegiului Național "Mircea cel Bătrân", prof. Vasile Nicoară.


"Școala este locul de muncă al copiilor!"
Situația este asemănătoare și la clasele gimnaziale, unde un elev stă în medie șase ore la școală, dar mai face și cel puțin două ore de teme acasă. Așa ajunge să "muncească" mai mult de opt ore pe zi, epuizându-se. Directorul Școlii Gimnaziale nr. 39 "Nicolae Tonitza" din Constanța, prof. Nicoleta Bercaru admite că reducerea numărului de ore ar fi foarte benefic pentru copii. "Acum câțiva ani, în școala mea, a pornit un proiect, Școala fără teme, și de la asta s-a născut un ordin de ministru care a dus la scăderea volumului temelor la maximum două ore pe zi. Școala este locul de muncă al copiilor. Ei muncesc acolo, ei nu se duc să se joace. E adevărat, fac pauze scurte, absolut necesare relaxării minții și organismului, ca să se poată face trecerea de la o oră la alta, dar efortul lor este major. Și ajung de au uneori cinci, șase, poate chiar șapte ore pe zi. După cinci ore la școală, perioadă în care trebuie să se concentreze bine și foarte bine, să se ducă acasă cu lecțiile înțelese și învățate, ajung acasă și trebuie să își facă temele pentru a doua zi. Teme care, deși nu ar trebui să dureze mai mult de două ore, durează sigur mai mult. Clar copilul nu mai dă randament pentru că este obosit, este plictisit, nu mai vrea mintea să mai meargă mai departe. Apoi, copiii aceștia au nevoie de copilărie, au nevoie să iasă, să se joace, să respire aer curat, să petreacă timp de calitate cu familia, cu prietenii, să alerge, să se cațere într-un copac, să învețe să meargă pe biciclete. Mai vor părinții de la ei activități extra, meditații, că este o modă, balet, pian, înot, tenis, pentru că e la modă sau pentru că eu, părintele am frustrările mele, nerezolvate din copilărie. Noi cerem copiilor noștri ceva ce noi, oamenii mari, nu putem duce. Îi încărcăm și îi handicapăm. Noi oamenii mari îi deranjăm la cap și la suflet", este de părere prof. Nicoleta Bercaru.


Profesorii, la dispoziția școlii
În ce privește programele încărcate, aceasta susține că este necesară o decongestionare a materiei, iar cadrele didactice nu și-ar pierde posturile dacă ar fi plătite la program de opt ore și nu la norme didactice. "Norma de muncă a oricărui om de muncă este de opt ore. Și profesorul poate fi normat astfel și nu la numărul de ore la catedră. El își face orele la clasă, apoi poate fi la dispoziția școlii, până când se întrunesc cele opt ore. Să se găsească o împletire a tuturor activităților pe care mi le ceri tu mie, ca și cadru didactic, să se ia în considerare faptul că mergem la teatrul cu copiii și celelalte activități. Și atunci nici părinții nu mai consideră că noi mergem la școală și stăm degeaba și nici statul nu consideră că ne plătește degeaba și nici nu mai suntem frustrați că se gândește astfel despre noi. Îmi dai opt ore de muncă, trei le fac la catedră și restul sunt la dispoziția școlii", consideră prof. Nicoleta Bercaru.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.315 secunde