Proiect administrativ. Profesorii vor prelua elevii din sta╚Ťia de autobuz

2967
Proiect administrativ. Profesorii vor prelua elevii din sta╚Ťia de autobuz - fotofondproiectpilot4-1572032214.jpg
Diminea╚Ťa, la pr├ónz ╚Öi seara, traficul ├«n jurul unit─â╚Ťilor de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt din Constan╚Ťa devine un co╚Ömar. Sute de ma╚Öini care se ├«nghesuie, ├«n numai c├óteva minute s─â ajung─â c├ónd mai aproape de ╚Öcoal─â, pentru a putea cobor├« ├«n siguran╚Ť─â copiii. ├Än tot acest haos "organizat", pe care p─ârin╚Ťii ├«l ├«n╚Ťeleg ╚Öi, de cele mai multe ori, ├«l respect─â, se g─âsesc deseori ╚Öi ╚Öoferi care, prin╚Öi ├«n aglomera╚Ťie, se enerveaz─â, claxoneaz─â ╚Öi arunc─â priviri ur├óte ╚Öi chiar vorbe ur├óte c─âtre ceilal╚Ťi.


Astfel de scene se petrec zilnic ├«n apropierea tuturor gr─âdini╚Ťelor, ╚Öcolilor ╚Öi liceelor din municipiul Constan╚Ťa. Autorit─â╚Ťile locale caut─â solu╚Ťii pentru a rezolva aceste situa╚Ťii astfel ├«nc├ót copiii s─â ajung─â cu bine la ╚Öcoal─â, iar traficul s─â nu se blocheze de trei ori pe zi. A╚Öa se face c─â, ├«ncep├ónd de la 1 noiembrie, Prim─âria municipiului Constan╚Ťa implementeaz─â un proiect pilot pentru decongestionarea traficului pe strada Ci╚Ömelei, ├«n zona ╚Öcolii nr. 29 "Mihai Viteazul". "Este vorba despre un plan complet de resistematizare rutier─â ╚Öi pietonal─â care cuprinde instituirea de sensuri unice pe aleea Lotus ╚Öi strada Nuf─ârului, mutarea sta╚Ťiei de autobuz mai aproape de ╚Öcoal─â, dar ╚Öi crearea unei zone de drop-on - drop-off pentru p─ârin╚Ťii care ├«╚Öi aduc copiii la cursuri, cu autoturismul", explic─â purt─âtorul de cuv├ónt al Prim─âriei Constan╚Ťa, Diana Sobaru. 


Zona devine una cu mari probleme ├«n trafic la orele ├«n care elevii sunt adu╚Öi ╚Öi apoi lua╚Ťi de la ╚Öcoal─â, iar noile reglement─âri au fost aplicate ├«n urma discu╚Ťiilor dintre Prim─âria municipiului Constan╚Ťa, conducerea unit─â╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, compania de transport ├«n comun, Poli╚Ťia Rutier─â ╚Öi administratorul tramei stradale, S.C. Confort Urban.


Astfel, ├«n primul r├ónd, ├«n zona noii sta╚Ťii de autobuz, trotuarul a fost prelungit ╚Öi reabilitat ╚Öi a fost creat un culoar pe care elevii pot ajunge din sta╚Ťie chiar p├ón─â ├«n curtea ╚Öcolii ╚Öi a fost amenajat─â o zon─â ├«n care p─ârin╚Ťii pot opri autoturismele pentru ca elevii s─â coboare din ma╚Öin─â, s─â fie prelua╚Ťi de cadre didactice, pe trotuar ╚Öi s─â fie ├«nso╚Ťi╚Ťi apoi c─âtre cursuri.


Culoar pietonal ╚Öi poli╚Ťi╚Öti locali
"├Äi ├«ncuraj─âm, ├«n acela╚Öi timp, pe p─ârin╚Ťi s─â ia ├«n considerare varianta trimiterii copiilor la ╚Öcoal─â cu autobuzul, urm├ónd ca ace╚Ötia s─â fie prelua╚Ťi din sta╚Ťie de profesori voluntari ╚Öi poli╚Ťi╚Öti locali", explic─â reprezentan╚Ťii autorit─â╚Ťii locale. ├Än completarea acestor m─âsuri a fost creat─â o alt─â zon─â de drop on - drop off, ├«n spatele ╚Öcolii, pe strada Nuf─ârului. Aici, treptele ╚Öi trotuarul au fost reabilitate ╚Öi a fost amenajat un alt culoar pietonal dinspre strada Sucevei. ├Än plus, strada Nuf─ârului va deveni arter─â cu sens unic dinspre aleea Lotus spre strada Suceava, iar pe aleea Lotus, sensul unic se va institui dinspre strada Suceava spre aleea Umbrei. P─ârin╚Ťii sunt sf─âtui╚Ťi s─â foloseasc─â aceast─â rut─â pentru a-i aduce pe copii la ╚Öcoal─â. 


"Pe de o parte, acest proiect pilot este menit s─â fluidizeze traficul rutier pe strada Ci╚Ömelei ╚Öi, pe de alt─â parte, vine ca o facilitate pentru p─ârin╚Ťi ╚Öi copii. Am mutat sta╚Ťia de autobuz spre ╚Öcoal─â ╚Öi, ├«n completare, a fost amenajat un pasaj pietonal. Acest proiect vorbe╚Öte despre modul ├«n care copiii vor ajunge cu autobuzul p├ón─â la ╚Öcoal─â, cadrele didactice ╚Öi-au dat acordul s─â preia copiii ╚Öi, ca un prim pas p├ón─â la momentul ├«n care ei vor c─âl─âtori numai cu autobuzul, am creat o zon─â de drop-on - drop- off, o zon─â ├«n care p─ârin╚Ťii care vin cu ma╚Öina ├«╚Öi vor l─âsa copiii iar profesorii ├«i vor prelua", precizeaz─â directorul companiei de transport ├«n comun, CT Bus, Bogdan Ni╚Ť─â.


La orele de v├órf, echipajele poli╚Ťiei locale vor dirija cicula╚Ťia ╚Öi ├«i vor supraveghea pe copii. "Da, s-a f─âcut acest acest trotuar, aceast─â zon─â delimitat─â, pe aceast─â zon─â copilul poate merge ├«n siguran╚Ť─â c─âtre ╚Öcoal─â. Este un proiect la care lucr─âm de c├óteva luni ├«mpreun─â cu prim─âria, Confort Urban, RATC, ne-am ├«nt├ólnit de mai multe ori s─â vedem cum ar fi mai bine ╚Öi cum ar fi ├«n primul r├ónd copiii ├«n siguran╚Ť─â, din cauza problemelor care apar ├«n fa╚Ťa ╚Öcolii ╚Öi a blocajelor, din cauza ambuteiajelor pe strada Ci╚Ömelei, chiar ╚Öi copiii care vin cu autobuzul ├«nt├órzie spre ╚Öcoal─â", declar─â ╚Öi directorul ╚ścolii nr. 29, prof. Denis Ion Ciorogaru.


Comentează știrea

Nu exist─â comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2102 secunde